14.3 C
İstanbul
Cumartesi, Nisan 27, 2024

2024 Benelli Tornado 300, Yamaha ve Kawasaki ile Yarışıyor

2024 Benelli Tornado 300, Yamaha ve Kawasaki ile Yarışıyor. Benelli Tornado seri olarak geç kalmış bir model. Şimdi Tornado 300cc, 400cc ve 500cc ile kendine yer bulmaya çalışıyor. Bakalım abilerinin teknolojisine yetişebilecek mi? Bu abiler dışında CFMoto 250SR ve 450SR gibi makinelerle piyasaya hızlı bir giriş yaptı.

2024 Benelli Tornado 300, Yamaha ve Kawasaki ile Yarışıyor

500cc’den küçük motorlara sahip motosikletler, A2 ehliyet lisanslama parametreleriyle uyumludur;

Hatta bazı daha büyük motosikletler, söz konusu lisanslama kısıtlamalarını karşılamak için kısıtlayıcı kitlerle birlikte gelir.

Kawasaki Ninja 400 , KTM RC 390 ve Honda CBR500R gibi sportif motosikletler gerçekten çok popüler olsa da, Çinli markaların rekabeti şeklinde yeni rakiplerle karşı karşıyalar. CFMoto 450SR‘nin (ABD’de 450SS deniliyor) benzerlerini ve şimdi de Çin’in sahibi olduğu İtalyan şirketinden yeni bir spor motosiklet serisi olan Benelli Tornado’yu gördük. EICMA 2023’te tüm görkemiyle tanıtılan yeni Benelli Tornado serisi, her kökenden sürücüye yönelik 300cc, 400cc ve 500cc olmak üzere üç farklı versiyonla sunuluyor. 

Her modele hızlıca bir göz atalım ve neler sunabileceklerini görelim.

Tornado 300 ile başlatacak olursak, bu günlerde piyasada artık çok fazla 300cc spor motosiklet bulunmadığından kesinlikle geç kalan bir motosiklet. Gerçekten sadece, çoğu kişinin inandığı bir motosiklet olan Yamaha YZF-R3 ve küresel pazarda neredeyse üretilmeyen bir model olan Kawasaki Ninja 300 gibi modellerle yarışıyor. Asya’da birkaç pazar var ve bunlara girmek için epey çaba sarfetmek sorunda kalacak.

Yine de Benelli Tornado 300, 35 beygir gücü ve 27 Nm (18,9 pound-feet) torka sahip 300cc’lik paralel ikiz motorla bu motosikletlerin kaldığı yerden devam ediyor. 

Güç, standart altı vitesli manuel şanzıman aracılığıyla arka tekerleğe gönderiliyor ve Tornado 300, piyasadaki tüm spor motosikletler gibi 17 inçlik tekerleklere sahip. Benelli, motosikleti kontrol altında tutmak için çift kanallı ABS’yi ekledi.

2024 Benelli Tornado 500, Yamaha ve Kawasaki ile Yarışıyor

Bir segment yukarıya çıktığımızda, günümüzün giriş seviyesi spor motosiklet pazarının hedefinde yerini alan bir motosiklet olan Benelli Tornado 400’ü buluyoruz.

399 cc, sıvı soğutmalı, yakıt enjeksiyonlu, paralel ikiz motorla donatılan bu araç, 47,6 beygir gücü ve 38 Nm (26,6 pound-feet) torkla Ninja 400 ile neredeyse aynı güç ve tork rakamlarını üretiyor. Burada Tornado 400, gösterişli tek taraflı salınım kolu ve gösterişli beş inçlik tam renkli TFT ekran gibi lüks özellikleriyle kendisini farklı kılıyor. Motosiklet ayrıca Bluetooth bağlantısına sahiptir ve yerleşik bir lastik basıncı izleme sistemine sahiptir.

2024 Benelli Tornado 500, Yamaha ve Kawasaki ile YarışıyorSon olarak Benelli Tornado 500, Tornado serisindeki paralel ikiz spor motosikletlerin en büyüğü olarak piyasaya sürüldü. 

Tornado Naked Twin 500 ile aynı platformu paylaşıyor ve en küçük kardeşleriyle benzer şekilde agresif bir tasarıma sahip. Şimdi 500’ün 400’le gereksiz olduğunu düşünüyor olabilirsiniz ve bir bakıma kesinlikle haklısınız. Özünde Benelli, Tornado 500’ü performans için tasarlanmış birinci sınıf bileşenlerle farklılaştırıyor. Ön tarafta ters bir Marzocchi çatalı görüyoruz, frenler ise Brembo donanımından oluşuyor. Motosiklet ayrıca Bluetooth bağlantısına sahip tam renkli bir TFT ekrana sahip.

Performans tarafında Tornado 500, 400cc modeliyle aynı 47,6 beygir gücünü üreten 500cc, sıvı soğutmalı, yakıt enjeksiyonlu, paralel ikiz motora sahip.

Ancak 46 Nm’de (32,2 pound-feet) daha fazla tork elde ediyor. Bu modelin 16,5 litre kapasiteli büyük bir yakıt deposu aldığını da belirtmekte fayda var. Koltuk yüksekliği de farklı boyutlardaki sürücülere göre ayarlanabilir.

Elbette Benelli’nin bu üç modeli EICMA 2023’te birlikte tanıtması, hepsinin aynı pazarlarda satılacağı anlamına gelmiyor. 

Büyük olasılıkla bu modeller, Benelli’nin bölgedeki meraklıların istek ve ihtiyaçlarına mükemmel bir şekilde uygun olduğunu düşündüğü farklı pazarlara dağıtılacak. Bununla birlikte, Benelli’nin önümüzdeki haftalarda ve aylarda yeni Tornado serisi hakkında daha fazla bilgi yayınlamasını bekleyip görmemiz gerekecek.

Bu arada Benelli Türkiye sitesinde haber var mı diye girip kontrol ettim, ne bir güncelleme, ne bir Eicma tanıtımı ne de lansman olacağına dair herhangi bir haber bulunmuyor. Sadece TRK modelleri ve daha küçük cc modellerinin tanıtımları ve fiyat listesi güncellemesi görünüyor. Sanıyorum sadece satış odaklılar ve güncellemelerle ilgilenmiyorlar. Belkide yanılıyoruz ama web siteniz ne kadar çok güncellenirse ve reklamınız ne kadar çok çıkarsa, görünür olursanız kazanırsınız diyerek, yorumu sizlere bırakıyorum.

iyi sürüşler

Motosikletler