14.7 C
İstanbul
Pazar, Nisan 28, 2024

Zamanında karar vermek

Yüksek derecede dikkatli olsanız da kendinizi zor durumlarda bulacağınız zamanlar olur. Bundan kurtulmak çabuk ve doğru reaksiyon gösterebilme yeteneğinize bağlıdır yani sizin frenleme, engel konularına çalışmadan trafiğe çıkmamanız gerekir. Genelde kazalar manevralarda yeterince usta olmadığından yapılır. Durmak ya da kıvrılıp etrafından dolanmak; bu iki beceri kazaları önlemede en kritik olanlardır. Her zaman ani durmak mümkün olmayabilir. Bu yüzden engelin/tehlikenin etrafından eya boşluklarından geçebilmelisiniz. Burada duruma göre çabuk karar vermek de çok önemlidir.

Çabuk karar verebilme becerisi deneyime bağlıdır.

Kazaya karışan sürücülerde şu hatalar çok fazla yapılmaktadır:

1. Acil duruş gerektiğinde motosikletin ön frenini yeterince sıkmamak (düşeceğini sanmak) ve arka freni fazla sıkmak ile sarulmak
2. Frenlemeyi dönüş işleminden ayırt etmemek veya kıvırma uygun olduğu halde doğru kararı verememek gibi sorunlar
3. Frenleme gerekirken frenle birlikte dönüş yapmaya kalkmak başlıca sorunlardır

Her iki freni birlikte kullanmak en kısa duruş mesafesini verir. Dönüş işlemini frenleme ile yapmayın

Fren yaparken ön fren elciğine yumuşakça dokunulmalı (buna limon sıkma taktiği diyoruz) ve ön süspansiyonların oturması sağlanmalıdır. Bu ağırlığın öne transferi ile ön lastiğin yere basma ağırlığının artmasını sağlıyor. Ön freni kademeli olarak sıkarken, bırakma işleminde de aynı yumuşaklığı uygulamanız gerekiyor. Kademeli olarak frenleri gevşetiniz ki yukarı doğru sizi atarak motorun dengesini bozmasını engellemiş olun.

Sert fren yaptığınız anda durmak istediğiniz yere bakın. Görüşünüzü bir tampona, direğe ya da çukura odaklamayın. Soğukkanlılık esastır. Üzerinden aşmanız mümkün olmayan minibüs, minivan tipi yüksek bir engele çarpmanız kaçınılmaz ise çarpışma anına kadar frenlemeyi sürdürüp çarpma hızını olabilecek en düşük seviyeye indirmeye çalışın. Motorun üstündeki sizsiniz iç sesinizi kontrol etmeye çalışın. Paniklemeyin.

Gaz teli takılması ile kaza:

Gaz teli takılırsa gaz kolunu bir kaç defa ileri itip, çekip gazıaçıp kapatın. Bu hareket teli serbest bırakabilir. Gaz teli bırakmazsa o zaman motor devre kesici düğmesini (kırmızı) kapatın ve aynı zamanda da debriyaj kolunu çekin (sıkın) fakat bu serbest salınıma neden olacağı için anlık kontrol gerektirecektir. Motor tekrar kontrolünüze girince kenara çekip durun. Sürüşe geçmeden, sorunun bittiğinden kesinlikle emin olun.

Çarpışmayı önleyici stratejilerinin başında ilk gelen kural şudur:

Yol hakkı ihlali ile karılaştığınızda kendinizi tehlikeye atmayın, yol vermeme problemiyle karşılaştığınızda siz yoldan çekilin, yer açın geçsinler. Siz tehlikeden uzaklaşmaya bakın. Sola dönen bir araç varsa veya soldan yolunuza çıkan bir araç varsa sağ tarafı kullanın. Sağdan bir ihlal varsa sola kaçın. Önden gelen bir tehlike karşısında yavaşlayın ve hazır bekleyin. Boşlukları değerlendirin. Arkada olmanın kör noktada kalmak gibi sorunları olduğu gibi önde olmanında kör noktaları ardır. Bunu sakın unutmayın.

Hacminizi büyütmek:

Dikey hacim sizi küçük, görünmez gösterir. Buna karşı yapacağınız yatay hareketler sizi olduğunuzdan daha iri göstererek yoldaki emniyetinizi artıracaktır.

Sollarken tehlike yaratacak üç unsur:

1. Sollayacağınız düşük hızla seyreden vasıtanın siz sollamağa kalktığınız sırada hızla sola geçerek onunda önündekini geçmeye çalışması ile önünüze kırması
2. Sollamaya çalıştığınız sırada arkanızdan gelen hızlı bir aracın da sizi geçmeye kalkması
3. Çift yönlü yollarda karşı yönden gelen vasıtanın uzaklığının ve yaklaşım hızının yanlış hesaplanması tehlikeli unsurlardandır

Diyelim ki araba size iyice yaklaşıyor ve yavaşlıyor?

Üç taktiğimiz var:

1. Hızımızı ayarlarız.
2. Pozisyonumuzu ayarlarız (Konumlanmak).
3. Odaklanır, geçeriz.

İlk önce yavaşlarız. Zaman kazanırız. Hattımızın 1/3 lük sağ bölümüne geçeriz ve böylece ilave boş alanı kazanırız. Far işe yarar mı, dur ya da geç işareti gerekir mi? Ya da selektör ne olarak anlaşılır diyelim? Anlaşılmayabilir.

Ayrıca 360 derecelik sürüş çevremizin de farkında olmalıyız. Arkanızdaki araçları aynadan, önceden kontrol ediniz. Aracın potansiyel sola dönüş niyetini kavradınız. Ama arkanızdaki araç bunun farkında mı? Sizi geçmeye çalışıyor olmasın. Şayet durmak zorunda kalırsanız arkanızda ki araç zamanında yavaşlayacak bilecek mi? Potansiyel tehlikeyi önceden görmek size zaman kazandırır ve sükûnet içinde manevra yapmanızı – arkanızdaki trafik dâhil – sağlar.

kaynak: facebook, alpaslan kuzucan

Motosikletler