1. Anasayfa
  2. Köşe yazıları

Sürüş Sırasında Ağır Vasıta Araçlardan Uzak Durmak

Sürüş Sırasında Ağır Vasıta Araçlardan Uzak Durmak
0

Sürüş Sırasında Ağır Vasıta Araçlardan Uzak Durmak

Ağır vasıtalardan, özellikle büyük kamyon ve TIR’lardan uzak durmak bizim yollarda maruz kalacağımız tehlike oranını %50 kadar azaltacaktır. Kör noktaları ile trafikte en az çevresini gören araçlardır.

Başımdan geçen bir olayı sizle paylaşarak dikkat etmemiz gereken noktaları belirteceğim. Trafik sert şekilde aniden durdu, aralardan geçmek için pek yer kalmamıştı. En sol şeritte bir yer bulup beton dökme kamyonunun yanında durdum. Buradan sola dönülecek ileri yolu kesmeye başladım. Araçlar hareket etti ve yanımdaki kamyonda hareket ederek sola doğru kıvrılmaya başladı. Sıkışacağımı hissettiğimde ise çok geçti. Sağ ayağımı kurtarmak için yukarı kaldırdım ve beni hafif sıyırarak geçti. Ama ömrümden ömür gitti diyebilirim.

Yani kısacası adam beni hiç görmedi ve sürtündüğünü bile hissetmedi. Çünkü tamamen kör noktasında kalmıştım.

Örnek görüntü olarak paylaşalım

kor nokta ve kaza

Görüyorum ki bazıları ağır vasıtaların büyük ve geniş tekerlekleri olması ve ağır olmalarına bakarak fren yaptıklarında arabalardan bile daha hızlı sürüş yapıyorlar, (kelle koltuk) kısa mesafede durabileceğini sanıyorlar. Takip mesafesine uymuyorlar. Şimdilerde atarlı dedikleri modelde bir insansanız ne olacağı belli olmayan bir kavga içine girebilirsiniz. Yapmayın, kavgaya neden olmayın. Sadece böyle bir olaydan uzak durmak için sakinliğinizi koruyun ve büyük araçların kör noktalarını tahmin ederek çok yaklaşmayın. Onlardan bir araç mesafesi kadar uzakta durun. Boşluklarına girmeyin.

Japonya’dan bir kaç yıl önce bir trafik uzmanı vatandaşlarımızın trafik terbiyesini görmek, fazlası varsa kendisi faydalanmak, eksiği varsa bize öğretmek için gelmişti. Adam giderken o kadar eksik var ki nereden başlayacağımı bilemiyorum bu yüzden kusura bakmayın ama ben dönüyorum demiş gazetecilerimize. Yabancı kaynaklardan aldığımız haberlerde ise bu naif insan kırmak istemediğim için bunu böyle söyledim ama benim kalmamama esas sebep Türkiye’deki sürücülerin trafik tecrübesi değil insani terbiyesinin çok eksik olmasını görmemdi demiş. Bu kısım alıntıdır.

Kör nokta için, nedir videosu çeken bir arkadaşın videosu

https://www.youtube.com/watch?v=KKfqQbfeLL0

Doğruları nasıl bilebiliriz diyorsanız, aşağıdaki uyarıları okuyun.

  1. Asla bir kamyonun önüne hattını kesercesine dalmayın. Yüklü bir kamyonun durması arabalara göre çok uzun mesafelerde olur.
  2. Kamyonların yanında gezinir gibi sürüş yapmayın. Ağır ve uzun vasıtaların şoförlerinin aynalardan göremediği kör alanları çok fazladır.
  3. Kamyonları çabuk sollayın. Bu süreçte sallanmayın ve eğer geçme durumunuz yoksa yavaşlayıp geride kalarak ağır vasıtanın kör noktalarından kurtulun.
  4. Hat değiştirirken dikiz aynanızdan arkanızdaki kamyonun her iki farını da görün. Bu sollama sonrası içinde geçerlidir.
  5. Ağır vasıtaları soldan geçiniz sağ tarafını otoyollarda bile kullanmamaya özen gösteriniz. Büyük kör alanlarının içinden geçmemeğe özen gösteriniz.
  6. Kamyonla aranızda bir emniyet kuşağı bırakınız. Önünüzdeki ağır vasıtadan 20-25 araç mesafesi boşluk bırakınız. Arkanızda ki ağır vasıtayla aranızda 10 araçlık bir mesafe bırakınız. Bir kamyona çok yakın olmak sizin görüş alanınızı da kısıtlar.
  7. Kamyonun dikiz aynasına dikkat ediniz. Siz orada kamyon şoförünün yüzünü görmüyorsanız o da sizi görmüyor demektir. Kör alandasınız.
  8. Kamyon gibi ağır vasıtalara manevra yapabilmeleri için geniş alan bırakınız. Ağır vasıtalar kavşaklarda dönerken kendi hatları yetmez diğer hattı da kullanırlar. Bunun bilincinde ağır vasıtalara geniş alan bırakarak onların işlerini sıkıntısız yapabilmelerini sağlayınız.

Faydalanılan çeviri kaynağı: Motorcyclecruiser

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Motosiklet kullanıcısı, blog yazarı

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir