18.3 C
İstanbul
Cuma, Nisan 26, 2024

Motosiklete yeni başlayacaklara hayatta kalmak için öneriler

Motosiklete yeni başlayacaklara hayatta kalmak için öneriler. Klasik önerilerle başlayıp, hangi durumlarda ne yapmalıyız kısa başlıklar halinde yazdım. Umarım yararlı olur. İşte o hayatta kalma önerileri şunlardır;

Motosiklete yeni başlayacaklara hayatta kalmak için öneriler

  1. Eğitim Alın: Klasik bir başlık ama en önemlidisir

    • Motosiklet sürme kurslarına katılın. Her kursun iyi eğitim vermediğini bilmeniz gerekiyor, sadece temel eğitim kalabalık şehirlerde sürmek için yeterli olmayacaktır.
    • Ehliyetinizi almadan önce yerel trafik kurallarını ve yönetmelikleri öğrenin, kurallar bizler içindir ama kurallara uymayanları ve kuralları bozanlarla trafik içinde karşılaşacaksınız. Burada sizi kurtaracak ilk şey daha fazla dikkat ve yola göre orantılı hızdır.
  2. Doğru Ekipmanı Kullanın:

    • Kaliteli bir kask kullanın – fiber alaşımlı kskları tercih etmek ilk tercihiniz olsun ve düzenli aralıklarla kaskınızı değiştirin. Kask köpüklerinin en fazla 5 yıl içinde kendi dayanıklılığını yitirdiğini unutmayın.
    • Koruyucu elbiseler, eldiven, ceket, pantolon ve bot gibi tam vücut koruyucu ekipmanları giyin.
  3. Motosiklet Bakımını İhmal Etmeyin:

    • Motosikletinizin düzenli bakımını yapın. İlk olarak lastik ve frenler en önemli olanlardır.
    • Lastik basınçlarını düzenli olarak kontrol edin. Çünkü dumanızı sağlarlar. Yolda sürüş dengenizi korurlar.
    • Frenleri ve ışıkları düzenli olarak kontrol edin. Işıklar görünürlülüğü, frenler olası durumlarda zamanında durmanızı sağlarlar.
  4. Hava Durumunu Kontrol Edin:

    • Motosiklet sürmeye çıkmadan önce hava durumunu kontrol edin.
    • Islak veya kaygan yolları önlemek için yağmurluk kullanın.
  5. Güvenli Sürüş Tekniklerini Öğrenin:

    • Doğru sürüş pozisyonunu benimseyin. Bu alacağınız eğitimle alakalıdır, iyi bir eğitmen sizi yola ve kurallara çok iyi adapte olmanızı sağlayacaktır.
    • Frenleme ve viraj alma tekniklerini öğrenin. Viraj almayı bilmek, hızınızı ayarlamak bu detayı öğrenmenizle doğrudan ilişkilidir.
    • İleri sürüş kurslarına katılarak becerilerinizi geliştirin. Becerilerin geliştirilmesi, bedeninizi ve beyninizide geliştirmeniz anlamına gelir.
  6. Türbülans ve rüzgar koşulları sürüş sırasında dengenizi büyük ölçüde etkileyebilir. Kendinizi beklenmedik bir fırtınaya yakalanmış halde bulursanız, sürücüler mümkün olduğunca akıcı olmak ve rüzgarın sürtünmesini azaltmak için ön camın altından sürüş yapmalıdır. Tüm motosikletlerin ön camının olmadığını unutmayın; dolayısıyla rüzgarlı koşullarda sürüş yaparken bunu dikkate almanız gerekir.

  7. Rüzgar sarsıntısı sürücülerin sık karşılaştığı bir sorundur ve ön camın, ön kaplamaların ve kaskın etrafından akan, sürücünün başının ve/veya boynunun istemsizce sallanmasına neden olan türbülanslı rüzgarı ifade eder. Rüzgarın etkisini azaltmak için takip ettiğiniz veya yanından geçtiğiniz büyük kamyon ve araçlarla aranızdaki mesafeyi koruyun. Bu, şerit konumunuzu ayarlayarak kolayca gerçekleştirilebilir.

  8. Trafik Kurallarına Uyun:

    • Hız sınırlarına uyun ve trafik kurallarına riayet edin. Sadece hız kurallarına uymak bile hayatınızı kurtaracak temel öğrenimdir. Trafik kuralları ise görsel bilginizi arttıracaktır. Neden burada böyle bir işaret var, neden hızımı düşürmeliyim, nasıl yol vermeliyim gibi sorularda trafik kuralları ikinci kez hayatınızı kurtaracaktır.
    • Diğer sürücülerle etkileşimde bulunurken dikkatli olun. Kurallara uymayan sürücülerden her zaman uzak durun, sizide içine alacak kazalardan jurtulmanızı sağlayacaktır.
  9. Görünürlüğünüzü Artırın:

    • Fark edilmeyi sağlamak için yüksek görünürlükte kıyafetler giyin.
    • Farları günün her saatinde kullanın.
    • Gerektiği yerde kornanızı kullanın.
    • Trafik içinde araç aralarına giriyorsanız ışık ve korna kullanımı hayat kuratarıcıdır.
    • Her zaman kör noktalarınızı kontrol edin! Şerit değiştirmeden, durmadan veya başka bir araçtan uzaklaşmadan önce kör noktanızın açık olduğundan emin olmak için omuz kontrolü yapmanız, ardından sinyal vermeniz ve ardından tekrar omuz kontrolü yapmanız gerekir.
  10. Dikkatinizi Toplayın:

    Telefon, müzik çalar veya diğer dikkat dağıtıcı unsurları sürüş sırasında kullanmaktan kaçının. Tek kulağınızla bile müzik dinliyorsanız o taraftan gelecek tehlikelere sağırsınız demektir.

  11. Yorgun veya uykusuzken sürmeyin. Dikkat gerektiren yerde anlık tepki vermeniz gerekiyorsa ve siz uykusuzsanız o anlık tepkiyi veremezsiniz.
  12. İlk Yardım Bilgisi Edinin:

    Temel ilk yardım bilgisi edinin ve bir kaza durumunda ne yapmanız gerektiğini bilin. Örnek; nefes alamayan birine yardım için boynun altına destek vermek, kolu kırılmış biri için kırığı oynatmadan yapılacak müdahale gibi temel bilgileri öğrenin.

  13. Dinlenmiş ve İyi Beslenmiş Olun

    Sürüş öncesinde yeterli dinlenmiş ve beslenmiş olduğunuzdan emin olun.

  14. Diğer Sürücülerle İletişimde Olun:

    Sürüş sırasında diğer sürücülerle göz teması kurun ve işaretlerle iletişimde bulunun. Diğer sürücülerin kör noktaları da önemlidir! Kendinizi dikkatli bir şekilde kontrol ederek, tetikte kalarak ve yoldaki diğer kişilerle sözsüz iletişim (göz teması gibi) kullanarak başkalarının kör noktalarından uzak durun.

  15. Riskleri Önceden Değerlendirin:

    Tehlikeli durumları önceden fark edebilirsiniz ve buna göre hareket edebilirsiniz. Sürüş hızınızı ve tarzınızı çevresel koşullara adapte edin.

  16. Riskli durumlardan bir kaçı sunlardır;

    İleride sağa sola doğru hızlı geçiş yapan arabalar, Uzun araçların yanyana geldiği durumlar, yolu kaplayan sıralı araçların dengesiz sürüşleri, taksilerin arkasına fazla yakın sürmek, uzun araçlara fazla yakın sürmek, yük dolu kamyonun arkasından gitmek, kapalı tünele hızlı girmek vs vs gibi riskli durumlarda yavaşlamak tehlikeden kaçınmak sizi hayatta tutacaktır.

  17. Kalabalık şehir trafiğinde hayatta kalmak için şunları yapın;

    Taksilerden uzak durun, minibüslerden ve daha büyük araçlara mesafeli sürün, emniyet şeridini kullanıyorsanız aniden önünüze atlayan trafik canavarları olacağını bilin, kaskınız açık sürmeyin çünkü yoldan sıçrayan herhangi bir taş, kum veya metaryel sizin kör olmanıza yol açacaktır, size çok yaklaşan araçlardan kaçın, daralan yollara ve dönüşlerdeki dengesiz sürücülere dikkat edin, yolu kendisinin sanan sürücülere dikkat edin, telefonu ile oynayan sürücülerden uzak durun, uzun araç kör noktalarına dikkat edin, arkası uzun belediye otobüslerine yanaşmayın, arkanızdan hızlı gelen araçları aynanızla kontrol edin ve yol verin, kavga etmeyin, tartışmaya girmeyin, kanalizasyon kapaklarına dikkat edin vs vs…

Bu önerilere uyarak, motosiklet sürüş deneyiminizi güvenli ve keyifli hale getirebilirsiniz. Unutmayın ki güvenlik her şeyden önce gelir.

Motosikletler

8 YORUMLAR

  1. Kapı açık tüküren ve camdan birsey atanlara solamak için aynaya bakmayanlara sizi sıkıştıran yol vermeyen arabalara tekerin dönuyor şakası yapanlara mazot döken kamyonlara ölmemek için atari oyunu eskileri degisiye trafik atari oyunu nerde ne çıkar bilemesiniz kedi köpek kuş herşey dikkat tekerinize taş degmesin hayırlı yolculuklar

  2. Ekipman kask önemli. Trafik kurallarına riayet etmek. Seyşr halinde şeridinin ortasından gitmek çok önemli. Zik zaklardan sakınalım. Yayalara saygı rahatsız edici hareketler yapmayalım ve öncelik verelim. Çok önemli kaldırımları kullanmamak….vs…

  3. En iyi ekipman (koruyucu mont,eldiven, dizlik, kask) benim küçük bir kazada eldiven olmadığı için parmağım kırıldı, ışıklara güvenme konrol et, şehir içi 30/40km geçme, yol ağızlarında her an biri dalabiliyor sağına soluna bakmadan bu duruma dikkat et, bir otomobil gibi ilerle aralara dalma yaya çıkar biri kapı açar. bunları boşver hiç başlama ☺️

  4. Abdestsiz ve duasız binmeyin.Özellikle Felag ve nas sureleri.Trafiği okumayı öğrenmeli,araçların sinyal ve stop lambalarına,direksiyon tekerlek hareketlerine, insanlara,hayvanlara,hava şartlarına ,zemine ,duygu ve enerji durumunuza vel hasıl herşeye dikkat etmek gerek.