14.2 C
İstanbul
Cumartesi, Nisan 27, 2024

Motosiklet vitesi ne zaman değiştirilir?

Motosiklet vitesi ne zaman değiştirilir?

İlk öncelikle sol elde debriyaj, sağ elde ön fren, sol ayakta vites, sağ ayakta arka fren bulunur, genelde motosikletlerde şanzıman 1. vites aşağı, 2,3,4,5 yukarıdır.
1’in hemen üstü boştur.
Yani 1. vitesle 2. vites arasında boş vites bulunur.
Hareket için motor çalışırken debriyaja basılıp vites kolu bir kere aşağıya itilir (1.vites) ve arabadaki gibi debriyaj yavaşca bırakılırken kavrama noktasına geldiğinde biraz gazla hareket ettirilir.
Ardından vites kolu sırasıyla ve debriyaj yardımıyla yukarı çekilir, devam edilir.
Kısaca böyle çalıştırılır.
Ama vitesli motor kullanmayı uygulamalı öğrenmek daha iyidir.
Tecrübeniz yoksa biraz tehlikeli olabilir.

Şimdi Yabancı bir video seyredelim ve türkçe alt yazılarını açmayı unutmayalım

Yetmedi ise aşağıda farklı şekilde bir açıklama daha var onu okuyun

Vites, sol ayağın altında olan vites pedalıyla idare edilir. Bu pedal iki fonksiyonludur, yukarı doğru kaldırılır ve aşağı doğru indirilir. Her yukarı doğru çekiş vitesin bir basamak yükselmesini sağlar. Tam tersi ayağın altıyla sertçe bastırıldığı zaman da bir basamak küçültülmüş olur. Motosikletler genelde 5 viteslidir. Birinci vitesle ikinci vites arasında boş vites vardır. Motosikleti boş vitesle çalıştırdığımızı düşünürsek, çalıştırdıktan sonra debriyajı sıkıp ayağımızın altıyla aşağı doğru sertçe bir hamle yaparız ve motoru birinci vitese geçirmiş olur. Kalkış yaptıktan 15-20 metre içerisinde ikinci vitese alınması gerekmektedir. Bunun için de gazı kesip debriyajı tekrar çektikten sonra, bu kez ayağın üstüyle vites çubuğu yukarı doğru sertçe kaldırılır. Motosiklet durmadan önce birinci vitese inmiş olması gerekir.

Motosikletler