18.3 C
İstanbul
Cuma, Nisan 26, 2024

Motosiklet Satışına Sınır Geldi

Motosiklet Satışına Sınır Geldi – Yasal düzenleme sonrası otomobil fiyatlarındaki düşüşü anımsatan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, aynı uygulamanın motosiklet satışlarında da uygulanacağını 6 ay süre ve 6 bin kilometre kullanım uygulamasının motosiklet satışlarında da uygulanacağını açıkladı.

Motosiklet Endüstrisi Derneği Genel Koordinatörü Remzi Öztürk, fiyat artışının döviz kuru ile bağlantılı olduğunu bu uygulama ile önüne geçilemeyeceğini söyledi. Motosiklet satıcısı ve kullanıcıları kararın doğru olduğunu, al sat uygulamalarının önüne geçilerek fiyat istikrarının sağlanabileceğini savundu.

Motosiklet Satışına Sınır Geldi

YETERLİ STOK DÜZEYİNE ULAŞILDI

Motosiklet Endüstrisi Deneği Genel Koordinatörü Remzi Öztürk 6 ay süre ve 6 bin kilometre kısıtlamasından motosikletlerin dışında bırakılmasını bakanlıktan talep ettiklerini belirterek şöyle konuştu:

“2023 yılında toplam 813.322 adet motosiklet satıldı. Karayollarında 15 milyon otomobilden sonra 5 milyon adet ile ikinci sırada motosiklet geliyor. Motosiklet artık önemli bir ulaşım aracı , 6 ay 6 bin uygulaması 2022 yılında ilk çıktığında motosikletler kapsam dışında bırakılmıştı.

Bunun nedeni, biz ülke olarak Avrupa Birliği müktesebatına göre üretim, ithalat yaptığımız için yeni bir versiyon çıktığında bir alt versiyonda ki ürünler 24 ay tescil edilememesiydi. Bu uygulama tam da bu döneme gelmişti. Dolayısıyla motosikletlerin bu uygulamada kapsam dışında bırakılmasını bakanlığımızdan talep etmiştik ve kapsam dışında bırakılmıştı.

Ancak şu döneme geldiğimizde zaten ürün taleplerine yeterince cevap verecek stok düzeyine pazarımız gelmiş durumda. 2024 yılında bu daha da yok olacak düzeye gelecek, çünkü herkes stoklarını talep karşısında revize ediyor.”

FİYAT ARTIŞINI ENGELLEMEYECEK

6 ay 6 bin kilometre kuralı devreye girerse motosiklet satışlarının nasıl etkileneceğine değinen Öztürk, “Asıl sorun 250 CC üzerinde ki araçlarda, çünkü az sayıda bulunduğundan bunları yetki belgesi bulunan galericiler blok halinde bayilerden alıp satması nedeniyle fiyatlar artıyordu. Şuan da ürün stokları yeterli düzeyde olduğu için bu biraz azaldı” dedi.

Motosiklet fiyatlarındaki artış stok yetersizliğinin değil kurun etkili olduğunu söyleyen Öztürk’ün açıklaması…

“Şuan da fiyatların artması da stokların olmaması değil, bu araçların ithal girdi ile üretilmesi. Yani dolar kurunda ki artış fiyatların artmasında ki ana neden. Uygulama devreye alınırsa asıl burada kişiler etkilenecek. Vatandaşımız örneğin bir araç aldı, 3 ay geçti aradan ve 2 bin kilometre oldu, 6 bini doldurmadığı için bu aracını satamayacak. İhtiyacı var satmaya ama satamayacak. Burada da bir mağduriyet yaşanacak. Bu fiyatların artmasını engelleyecek bir uygulama olmayacak, çünkü zaten stoklarda ürün var. Ürünlerin fiyatlarının artmasında ki neden kurda ki yükseliş” diye konuştu.

AL SAT YAPILAMAYACAK

Yorumlardan biri ise şöyle; Motosikletler özellikle pandemiden sonra ki süreçte bayi taraflarında ciddi anlamda sorunlar vardı. Karaborsacı olarak tabir edeceğimiz insanlar elinde ki motorları alıp stoklayarak satma durumuna gittiler. Dolayısıyla aslında haksız bir kazanç elde ediliyordu. Bu şekilde belirli bir kilometreden sonra satılması hem ikinci el piyasasını düzenleyecektir hem de birinci el de ki bu tip sıkıntıların önüne geçebileceğini düşünüyorum.

Kaynak: facebook, motohaber

Motosikletler