17 C
İstanbul
Cuma, Nisan 26, 2024

Facebook ‘Blender’ chatbotu açık kaynaklı bir proje olarak yayınladı

Yarının yapay zekasının insanlarla doğal bir şekilde sohbet etmesine yardımcı olabilir. Facebook ‘Blender’ chatbotu açık kaynaklı bir proje olarak yayınladı.

İleride belkide bir asistandan çok online bir psikoloğumuz olacak. Belkide bilimkurgu filmlerindeki geleceği gerçekten daha hızlı bir adımla aşmış ve gerçekliğin dışına önden bir atım atmış olabiliriz. Ama şimdilik bu yetenekleri sınırlandırılıyor ve insani duyguların ötesine, emir vermeye, karar vermelerine yönelik tavırlar sergilemelerine izin verilmiyor.

facebook blender

Akıllı telefonlarımızda yaşayan sanal asistanlar bize kısmen yardımcı olur, ancak şimdilik bunun ötesine geçmeyecekler. Örneğin, bir insanla derinlemesine bir görüşme yapmak yerine, restoran rezervasyonlarını kontrol etmek veya hava durumu hakkında güncellemeler almak gibi belirli komutları ve eylemleri yapmak için tasarlanmış. Açık kaynaklı bir kaynak yani Blender olarak adlandırdığı, şaşırtıcı derecede gerçeğe yakın bir chatbot çıkaran Facebook sayesinde chatbotlar hayatımızda çok daha fazla yer kaplayabilir.

Facebook, birkaç yıldır Doğal Dil İşleme teknolojilerine para ve kaynak aktarıyor. En sonunda bu çabalar sonuç verdi. Şirket, Blender’ın bugüne kadar oluşturulan en büyük açık kaynaklı chatbot olduğunu iddia ediyor. 9.4 milyar parametre ile eğitildi – Google’ın Meena’sının yaklaşık 4 katı ve internet’te bulunan en büyük işletim sistemi sohbet botunun yaklaşık 10 katı.

Facebook’un yapay zeka laboratuvarında bir araştırma mühendisi olan Stephen Roller, “NLP ve genel olarak AI alanındaki son bulgulardan biri, ölçeklendirdikçe, bu sinir ağı modelleri daha büyük ve daha büyük olduklarından, daha iyi performans gösterme eğilimindeler” dedi. (FUAR), dedi Engadget. “Bu şeyi eğitmeye çalışırken bir takım sorunlarımız vardı. Bu kadar büyümeye başladığınızda, artık bu şeyler artık tek bir GPU’ya sığmıyor. ”

Bunun yerine, ekip, bir bütün olarak ağların genel verimliliğini korurken, eğitilen sinir ağının çeşitli yönlerini silolamak ve bunları bir dizi cihazda paralel olarak çalıştırmak için bir araç tasarlamak zorunda kaldı. Roller, “Bu şeyi nasıl doğrayacağınız konusunda kullanmanız gereken çok sayıda karmaşık teknik var” diye devam etti.

FAIR, Blender’ın yanıtlarını daha da insancıllaştırmak için üç özel davranışa – empati, kişilik ve bilgi sergileme yeteneği – odaklanmıştır. Ancak, Blender’ın bu üç davranışı, benzersiz Harmanlanmış Beceri Konuşma özelliği sayesinde konuşma ilerledikçe aralarında sorunsuz bir şekilde geçiş yapabileceği söylendi.

FAIR’da bir araştırma mühendisi olan Emily Dinan Engadget’e, “Son iki yılda yaptığımız araştırmada, bu becerilerin her biri için görevler tasarladık” dedi. “Bu, konuşmanın tüm bu yönlerini sorunsuz bir şekilde bir araya getirebileceğinizi ilk kez gösterdik. Değerlendirme düzeneğimiz, bu güzel konuşma becerisi veri kümelerinde ince ayar yapılan modellerin, daha çekici olduğunu ve olmayan modellerden daha insani, daha gerçekçi olduğunu düşündüğünü gösterdi.”

Bu, Blender’ın işinizde yeni bir terfiye sahip olduğunuzda ve biri size taziyelerini sunduğunda size geçmiş olsun, başınız sağolsun diyecek kadar duygusal olduğu anlamına gelir. FAIR ayrıca, belirli bir konu hakkında soru sorulduğunda daha fazla cevap vermeyi de öğremiş deniliyor. Örneğin, Google Asistan’a Led Zeppelin hakkında soru sorarsanız, genellikle grubun Wikipedia sayfasındaki ilk birkaç satırı okuyacaktır. Dinan, “Bu nedenle, bu tür bir chitchat yüzeysel seviyenin ötesine geçmek ve bir konu hakkında daha derinlemesine ilerlemek ve bu modelleri dünya hakkında daha fazla bilgi ile birleştirmek isteyen bir veri seti tasarladık” dedi.

blender talk

Araştırma ekibi, Blender’ı ilk önce Wikipedia Sihirbazı sistemini kullanarak chatbot’a geniş bir genel bilgi tabanı eklemek için önceden eğitmiş, daha sonra “özellikle iki insanın belirli bir konu hakkında birbirleriyle konuşmasını sağlayarak toplanan veriler” ile ince ayar yapmışt. Bu, botun konuşma düzenlerini normalleştirmeye yardımcı olmuş ve bu yüzden size bir ansiklopedi girdisi okuyan bir robottan ziyade doğal bir cevap veren bir insan gibi gelecek deniliyor.

Şimdiye kadar, Blender ile etkileşime giren insanlar bunu, diğer açık kaynak modellerinden daha çok tercih ediyor gibi görünüyor. ACUTE-Eval yöntemini kullanan Meena ile yakın zamanda yapılan bir testte, katılımcıların yüzde 67’si Blender’ı daha fazla insan gibi buldu ve yüzde 75’i daha uzun konuşmalarda Meena’ya kıyasla Blender ile etkileşime girmeyi tercih etmiş olduğu belirlenmiş.

Motosikletler