Dünyanın En Uzun Menzilli Elektrikli Motosikleti Özet
- Elektrikli motosikletler sıfır emisyon ve hızlı şarj süreleri sunuyor ancak pil menzili sektörde önemli bir sorun olmaya devam ediyor.
- Bu kruvazör modeli, 410 mil menzile, hızlı şarj özelliklerine ve elektrikli motosikletler için etkileyici güç çıkışına sahiptir.
- Evoke’un yenilikçi teknolojisi ve benzersiz pil tasarımı, 6061-GT’yi pazarda öne çıkarıyor ve elektrikli motosiklet endüstrisinde öncülük ediyor.
Bu menzil koşusunda bugün yeni bir şampiyonumuz var. Lightning LS-218 elektrikli motosiklet performansı açısından ne ise, bu motosiklet de elektrikli motosiklet aralığı açısından odur. Otoyol hızlarındaki en kötü menzili 200 milden fazla olarak değerlendiriliyor; optimum menzili ise bunun iki katından çok daha fazla.
Elektrikli araçlar, teknolojilerinin çok hızlı ilerlemesi nedeniyle özeldir; kıyaslandığında ICE arenasının yenilikten yoksun olduğu anlaşılıyor. Ancak bu tamamen doğru değil çünkü içten yanmalı motor da teknolojinin ileri sıçradığı benzer aşamalardan geçti. Elektrikli araçlar, farkındalık ve karbon emisyonlarını azaltma ihtiyacı gibi faktörlerin birleşimi nedeniyle şu anda tam da böyle bir aşamada. Evoke, iki tekerlekli araçlar alanındaki bu gelişmenin ön saflarında yer alan şirketlerden biri.
Bu modelin detaylarına dalmadan önce Evoke’un kısa geçmişi: Nispeten yeni bir şirkettir ve resmi olarak on yıl önce Çin’in Pekin şehrinde kurulmuştur. Sadece bir motosiklet şirketi değil; aynı zamanda elektrikli araçları için belirli bileşenlere ihtiyaç duyan herkese yönelik bir hizmet sağlayıcıdır. Yamaha’nın Volvo gibi bir otomotiv müşterisi için çapraz bir V8 geliştirmeye açık olması gibi , Evoke de herkese farklı voltajlara sahip modüler Lityum-iyon akü paketleri sunar.
Evoke 6061-GT’yi Özel Kılan Nedir?
Kruvazörlerin tanımı gereği sürücü uzun saatler boyunca selede konforlu ve rahat olması gerekiyor; elektrikli motosikletler menzil sınırlamaları nedeniyle bunu yapamaz (birçok otoyolda hızlı şarj ağlarının olmamasından bahsetmiyoruz bile). Ancak Evoke, 6061-GT serisiyle bu formatı seçip bunda başarılı olabileceğini düşünüyor.
6061-GT’nin pil paketi, hızlı şarjla 30 dakikada doldurulabilir. Ultra hızlı DC şarjı kullanırsanız, 15 dakika kadar kısa bir sürede şarj edip yola geri dönebilirsiniz. Bu kadar hızlı şarj edildiğinde sıcaklıklar yükselir (hiç şüphesiz telefonunuzu hızlı şarj ederken öğrenmiş olmanız gerekir), bu nedenle pil paketini soğuk tutmak için iki aşamalı katı su soğutmalı bir sisteme sahiptir. Daha iyi verimlilik için 6061-GT’nin elektrik sistemi maksimum 336 Volt voltajda çalışıyor ve Evoke, tasarımında daha fazla PCB ve daha az kablo kullanılmasını sağladı.
Bu, uzun ömürlülük için yapılmıştır; teller genellikle ilk önce bozulan ve arızalanan parçalardır, dolayısıyla mantık, arıza noktalarını en aza indirmek için bunları en aza indirmekti. Son olarak, elektrik motorları aldıkları enerjinin yüzde 94’üne kadar aktarmayı başarıyor; bu hem verimlilik hem de performans (ve menzil) açısından her zaman iyi bir haber. Tüm bunlar 120 beygir gücü ve 124 MPH – 199 km/h azami hıza sahipken, 29,7 kWh pil maksimum 410 mil – 659 km menzile sahiptir. Evet, 410 mil – 659 km ediyor, inanılmaz değil mi?
Yüksek teknoloji özetine uygun olarak 6061-GT, Nesnelerin İnterneti’ne bağlanıyor ve güncellemeleri kablosuz olarak alıyor. Ayrıca motosiklete Bluetooth ve Wi-Fi üzerinden bağlanarak pil sağlığı, şarj durumu ve özellikler gibi çeşitli parametreleri kontrol edebilirsiniz. Bu arada şasi şu ana kadar gördüğümüz hiçbir motosiklete benzemiyor. Neredeyse bir araba monokokuna benziyor ancak pil paketini neredeyse tamamen kaplıyor. Evoke buna ‘İkiz Plakalı Exo-çerçeve’ adını veriyor. Bu kasanın bir diğer avantajı da darbe durumunda akünün korunmasına yardımcı olmasıdır.
Evoke 6061-GT’nin Temel Özellikleri
Maksimum aralık | 410 Mil – 659 km |
Beygir gücü | 120 beygir |
Tork | 163 LB-FT |
En yüksek hız | 124 MPH sınırlı – 199 km/h |
Pil paketi kapasitesi | 29,7 kWh |
Fiyat konusunda henüz bir bilgi yok. Sizin tahmininiz nedir?
Adamlar bu modelleri yaparken harcadıkları tasarım ve teknik özellikleri iyice büyüttüler, artık bir telefon kadar özelliği olmayan makinaları 50-60bin dolar paralara biz markayız kafasıyla piyasaya yedirmeye çalışıyorlar. Verimlilik desen, servis desen yok, ne olacak alıp kenara koyup müzede mi saklayacağız. Bence ülkemizde bu sektör gelişmekte geç kaldı, bir an önce gelişip bu fiyat politikalarını kırıp, japon egemenliğine ve çin egemenliğine son verilmeli ama bu model geleceğin inşa edilmesi 20 yılı bulur diye düşünüyorum.
80bin dolardan aşağı olacak bir model değil