17 C
İstanbul
Cuma, Nisan 26, 2024

2020’de Alkollü Araç Kullanma Cezası ve Ehliyeti Geri Almak

Motosiklette alkol kullanmak diğer araçlara göre 10 kat daha risklidir. Motosiklette denge sizsiniz, o yüzden riskiniz kat kat artmaktadır.

Alkollü kullanmanın cezası 2020 yılında değişti.

Ceza miktarı %25 indirim Ceza puanı
1. Defada  1228 TL 921 TL 20 ceza puanı
2. Defada  1539 TL 1154,25 TL
3 ve 3’ten fazlasında

2473 TL.

1854,75 TL

Alkollü Araç Kullananların Promil Sınırları ve Çok Önemli Hususlar

  • Hususi araç sürücüleri için 0.5 promil, ticari araçlar için 0.2 promil sınır vardır.
  • Geriye doğru beş yıl içinde;1.defasında 6 ay, ikinci defasında 2 yıl, 3 ve fazlasında 5’er yıl ehliyet belgesine el konulur.
  • Ehliyet 2 yıl süreyle elinden alınan sürücüler, sürücü davranışları geliştirme eğitimine katılmak zorundadır.
  • Ehliyet 5 yıl süreyle elinden alınanlar psikolojik durumlarının anlaşılabilmesi için psiko-teknik testine tabi tutulurlar.
  • Aynı zamanda 1 promil üstünde alkol kullananlar hakkında mahkemece dava açılır. Yasal sınır üzerinde alkol kullanarak kazaya karışanlar TCK 179 maddeye göre yargılanır.

Kaç Adet veya Litre Alkol Kaç Promil?

Bu konuda net bir cevap vermek çok zor. Promili belirleyen çok fazla unsur yer alıyor. Kişinin yaşı, boyu, cinsiyeti, kilosu, alkolü içmeye hangi saat başladığı, hangi saat bitirdiği, alkol ölçümü yapılırken arada geçen süre, bünyesi vs. vs Ama ortalama 2 adet bira içtiğiniz saatin yakınlığına göre rahatlıkla 0.50 promili geçebilir. Ayrıca promil ölçümü kandaki alkol yoğunluğuna değil, alkol miktarını üfleme yoluyla ölçen cihazlarla (alkolmetre) ile yapılır. Ölçümler sonrasında alkolmetre değerlerinde sapmalar meydana gelebilir. Bu tolerans veya hata payını da hesaba katınız. Aslına göre promil değerleri daha yüksek çıkabilir. Ayrıca belirtmekte fayda var “aday sürücüler” için promil sınırı 20 olarak belirlenmiştir. Aday sürücü yönetmeliklere göre ehliyetini alıp, 2 yılını doldurmamış kişilere denilmektedir.

Alkolden El Konulan Ehliyeti Geri Almak

– Ehliyetinize konulan alıkonma süresi mutlaka dolmak zorundadır.

– Süre sonunda sürücü olmasında sakınca bulunmadığına dair belge isteniyorsa resmi sağlık kurumlarından alınmalıdır. (uyuşturucu kullanımı sebebiyle ehliyete el konulmasında olduğu gibi)

– Psiko-teknik değerlendirme gerekiyorsa yapılacaktır.

– Karayolları Trafik Kanununa istinaden idari para cezalarının tamamının tahsil edilmiş olması gerekmektedir. Trafik idari para cezalarının tamamının tahsil edildiğini gösteren “trafik cezası borcu yoktur” belgesi ile başvurmanız gerekir.

– Sürücü belgenizi sizin dışınızda birisi alacaksa o kişiye mutlaka noter tarafından “sürücü belgemi almaya yetkilidir” yazan vekalet verilmesi gerekmektedir.

– Sürücü belgenizi alırken beklemeniz gerekmez. Tutanak karşılığında ehliyetinizi hemen alabiliyorsunuz.

Sürücü belgesi nereden geri alınır?

Sürücü belgesine el konan sürücüler, el koyan trafik birimine veya en yakın trafik denetleme şube müdürlüğüne, alıkoyma süresinin bitiminde dilekçe ile başvurarak sürücü belgelerini geri alabilirler. Ekstra herhangi bir ücret gerekmez. Cezayı ödediğinize dair belge ve borcu yoktur belgesi yeterlidir.

Sürücü belgesi geri alma tutanağında belirtilen “sürücü belgesini teslim almak istediği kuruluş” kısmında belgenizi nereden geri alabileceğiniz belirtilmiştir.

Ehliyete el koymaya itiraz

Cezanız ödendiğinde ya da süresi dolduğunda ehliyetinizi alırsınız. Ehliyete el konulması ve zaman aşımı çok sık karşılaşılan bir durum. Ehliyetinize el konulduğunda, haklı olduğunuzu düşünüyorsanız, hemen itiraz etme hakkınızı kullanın. Aksi halde sürücü belgesi davaları zaman aşımına uğrayabiliyor.

Motosikletler

5 YORUMLAR

  1. Kaza riskleri nedeniyle trafik polisi için, sürücülerin alkol kontrolünün özel bir önemi vardır. Sürücü, alkolmetre ile yapılan test sonucunda alkollü çıkarsa; 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 48/5 maddesi gereğince para cezası ile cezalandırılır, aracı trafikten men edilir ve sürücü belgesi (6) ay süreyle Trafik Polisince geri alınır.

    Aynı sürücü aynı suçu işlerse;yine Kanun’un ilgili maddesi gereğince para cezası ile cezalandırılır, aracı trafikten men edilir ve sürücü belgesi (2) yıl süreyle Trafik Polisi’nce geri alınır. Aynı sürücü üçüncü kez alkollü olarak araç kullanırken tespit edilirse, kanunun ilgili maddesinde belirtildiği şekilde para cezası ile cezalandırılır, aracı trafikten men edilir ve sürücü belgesi (5) yıl süreyle Trafik Polisi’nce geri alınır. Ayrıca (6) aydan az olmamak üzere hafif hapis cezası uygulanılır. (5) yıl süreyle geri alınan sürücü belgesi sahipleri, 5. yılın sonunda, psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri muayenesi sonrasında durumu uygun olanlara belgeleri iade edilir.Alkollü araç kullanmaktan dolayı sürücü belgeleri geri alınan sürücüler, Sürücü belgesine el koyan trafik birimine veya en yakın trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’ne alıkoyma süresinin bitiminde dilekçe ile başvurarak sürücü belgelerini geri alabilirler. 

    Meydana gelen trafik kazaları incelendiğinde sürücülerin bir anlık dikkatsizlikleri sonucu meydana geldiği görülmektedir. Bu nedenle, alkol almış kişinin de dikkati dağılmaktadır.

    Güvenli alkol limiti yoktur en doğrusu, hiç alkol almadan araç kullanmaktır.

    • Ybenim de ehliyetime el konuldu tam 4 defa alkol metreye ufletriler ilk uflemem 19 ikinci uflemem 33 üçüncü uflemem 54 dördüncü uflemem 88 hepside farkli cihazlarda kan tahlili istedigim de ise 30 cikti ve ehliyetime el konuldu ben eski bir otobüs şoförüyüm bu yüzden de kahveye düşkünlüğüm var yaklasik 16 tane üçü bir arada içtim ve başıma bu olay geldi ben kesinlikle alkol icmedim ama kendimi de bi turlu ispatlayamadim alkolmetrelerin fotoları bende mevcut itiraz etsem mahkemeye acaba ehliyetimi geri alabilirmiyim

  2. ALKOLÜN SÜRÜCÜLÜK BECERİLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

    Bilimsel araştırmalar alkolün hiç bir seviyesinin sürücülük için güvenli olmadığını göstermektedir. Bütün ülkeler yasal alkol limitini belirlerken konuyu tıbbi, psikolojik ve sosyal yönüyle değerlendirerek bir karara varmakta, belli bir riski kabul ederek bu limitleri belirlemektedirler. 

    Motorlu araç sayısının artmaya başladığı 1900’lü yılların ilk dönemlerinde, hızla oluşan trafik kurallarının yanı sıra, giderek alkollü sürücülük için de önlem alma ihtiyacı hissedilmiştir. Başlangıçta bu sınırın ne olması gerektiği ve nasıl ölçüleceği konusunda sorunlar yaşanmışsa da dünyada özellikle konuyu inceleyen bilimsel çevrelerin görüşü her zaman kan-alkol sınırının daha da aşağıya çekilmesi yönünde olmuştur. Bir başka deyişle yasal limitin altında olmanın sadece trafik cezasını engellediği, ancak can güvenliğini garantilemediği kabul edilmektedir.

    Alkolün etkileri açısından yaş, cinsiyet, sürücülük deneyimi gibi bazı faktörlere bağlı olarak bireyler arasında farklılıklar görülmekteyse de, bunlar güvenli sürücülüğü garantileyecek kadar büyük farklar olmadığı gibi, tartışmalı sonuçlar olarak değerlendirilmektedirler. Bununla birlikte genel olarak araştırmalar 0.2 promil düzeyinden itibaren alkol düzeyi arttıkça sürücülük üzerinde olumsuz etkilerinin de arttığı yönünde birleşmektedir. Bu sınır kimi ülkeler tarafından kabul edilmiş bulunmaktadır. 

  3. ÜLKEMİZDE YASAL ALKOL SINIRI 

    Ülkemizde ticari araç sürücüleri ve kamu hizmetinde çalışan sürücülerin alkollü olarak trafiğe çıkmaları tümüyle yasaklanmış, diğer sürücüler içinse yasal sınır olarak bir litre kanda yarım gram alkole eşit olan, 0.50 Promil belirlenmiştir. Bu halk arasında yanlış bir biçimde “yüzde elli alkollü olmak” diye ifade edilmekte, hatta bunun mümkün olduğu sanılmaktadır. Bu tümüyle yanlış bir bilgidir. Bu yanlışlık genellikle promil değerinin nasıl hesaplandığının iyi bilinmemesinden kaynaklanmaktadır.

    Promil hesabında alkolün ağırlığı, kanın ise hacmi dikkate alınarak bir orantı kurulur. Örneğin 0.50 promil 100 mililitre kanda 50 miligram alkol bulunduğunu gösterir ve buradan gidilerek, 50:100=0.50 promil kabul edilir. Ağırlığı hacme oranlamak matematiksel olarak çok mantıklı değilse de, karmaşık ve çok küçük sayılarla uğraşmak zorunda bırakmadığı için tercih edilen bir ifade biçimidir. Eğer hacim oranları dikkate alınacak olursa, 0.50 promilin gerçekte kanda %0.025 oranında alkole eşit olduğu (on binde 2.5 !) görülür. İnsan vücudu yüzde elli alkol oranı bir yana, %0.5 oranında alkole bile (binde 5 ya da bir litre kanda 4 gram alkol bulunması) tolerans göstermekte çok zorlanır, hatta bu düzeydeki kan-alkol oranı pek çok kişide ölüme yol açar.