10.4 C
İstanbul
Cumartesi, Nisan 20, 2024

Likya Yolu, Dünyanın En Güzel Yürüyüş Rotası

Merhaba Motosikletli gezgin arkadaşlar, bugün sizlere sadece motosikletle değil yürüyüş Dünyanın en güzel yürüyüş rotası olan Likya yolunu tanıtacağım. Motosikletli bir gezgin olarak yürüyüş nereden çıktı demezseniz bu rota tam sizin için ama yolu 555 km kadar olduğunu belirteyim. Yani 1,5 ay kadar yürüyerek bitirebileceğiniz bir rotadan bahsediyorum. Likya yolunu 1990 yılında Keith diye bir ablamız keşfetmiş. Yolu nasıl bulacağız derseniz ilk önce başlangış noktasından başlayıp yol boyunca izleyebileceğiniz beyaz ve kırmızı çizgileri takip edebilirsiniz.

likya turkiye
Yolu tamamen bitirmek isteyenler yanına, çadır, uyku tulumu, sinek kovucu, ilk yardım malzemeleri, mat, lamba, yiyecek almaları gerekiyor.

Likya Yolu nerededir?
Teke Yarımadası üzerinde kuzeyde Burdur-Gölhisar, batıda Muğla-Köyceğiz ile doğuda Antalya arasındaki bölge ‘Işık Ülkesi’ Likya’nın anayurdu sayılır.

Trmmili olarak adlandıran Likyalılar, özgürlüklerine düşkün ve savaşçı gelenekleriyle ün salmışlardır. Coğrafyası zor, iklimi sıcak bu bölgede kartal yuvası olarak tanımlanacak sayısız kent kuran bu halk yani Likyalılar, yerel kireç taşını işleyerek oluşturdukları ev ve tapınak tipindeki kaya-lahit mezarlarıyla ünlüdürler.

Başkenti Patara olarak bilinen Likya Birliği, özerk yönetim anlayışıyla günümüzdeki birçok devlet modeline örnek olmuş durumda. Denizcilik, korsanlık ve paralı askerlik yapan Likyalılar, ataerkil bir toplumdur.

Bu yol Fethiye, Ölüdeniz, Kelebekler Vadisi, Kabak Koyu, Yediburunlar, 18 kilometre ile dünyanın en uzun doğal plajlarından biri olan Patara Kumsalı, Kalkan, Kaş, Kekova, Demre, Finike, Korsan Koyu, Türkiye’nin en güzel deniz feneri seçilen Gelidonya (Taşlık Burnu) Feneri, Adrasan Koyu, Musa (Olimpos) Dağı, Çıralı Plajı, Avrupa ve Türkiye’nin sahildeki en yüksek zirvesi olan Tahtalı Dağı (2366), Tekirova, Kesme Boğaz, Göynük Kanyonu, Göynük gibi doğal güzelliklerden geçerek Akdeniz kıyı şeridi boyunca devam ediyor.

Likya parkuru sadece kıyıyı takip etmiyor, sarp yamaçlara çıkacak, kumsallara ve limanlara ineceksiniz. Yaylalardan ve ormanlık alanlardan da geçen güzergah, Tahtalı Dağı’nda 1800 metredeki sedir ormanlarının yukarısında en yüksek noktasına ulaşacaksınız.

Dinlenmek, yüzmek veya güneşlenmek isteyenler için de alternatifler sunan Likya Yolu, pansiyon, restoran ve plaj olanaklarından yararlanabileceğiniz birkaç sahil köyünün yakınından geçiyor.

Bu rotada ayrıca Kalabantia, Sidyma, Pydnai, Letoon, Xanthos, Patara, Phellos, Antiphellos, Sebada, Apllania, Aperlai, Teimussa, Simena, Sura, Andriake, Myra, Belos, Gagai, Melanippe, Olimpos, Chimera (Yanartaş), Phaselis antik kentleri yanı sıra St Nicholas (Noel Baba) Kilisesi, Alakilise, Papazın Kayası, Gedelme Kalesi, Delikkemer ile Xanthos’a su götüren su kemerleri gibi tarihi mekanlara uğruyor. Xanthos ve Letoon gibi ören yerlerinin UNESCO dünya mirası listesinde olduğunu bilmenizde fayda var.

Patikalarda her 50 metre, toprak yollarda ise yaklaşık her 200 metre ara ile işaretlenen kırmızı-beyaz çizgiler, doğaseverlerin yolu kolay bulmasını sağlıyor. Kırmızı boya ile çizilmiş ‘çarpı’ işaretleri patikadan sapıldığını, işaretin başında bulunduğu yola girmemeniz gerektiğini gösteriyor.

Üst üste çizilmiş kırmızı-beyaz işaretlerse, bir yol ayrımına geldiğinizi gösteriyor. Likya yolundaki işaretler periyodik aralıklarla birçok yürüyüş sever tarafından yenileniyor.
likya yolu

Ama doğal koşullardan, yeni orman yollarının açılmasıdan ve insanlar tarafından tahrip edilmesinden dolayı zaman zaman işaretleri kaybetmek mümkündür. Böyle bir durumda, en son işarete geri dönüp sakin bir şekilde yeniden çevreyi araştırmak, doğru yolu bulmanızı sağlayacaktır. Ağaç, kaya gibi şeylerin her iki tarafına yapılan işaretleme sistemi sayesinde Likya Yolu başlangıç noktası, Fethiye veya Antalya olarak seçilebilir.

Türkçe, İngilizce ve Almanca olarak hazırlanan rehber kitaplar bir çok yerde satılıyor, Likya Yolu parkurları ile ilgili her türlü bilgiyi veriyorlar.

GPS noktaları ve irtifa grafikleri ile rotanın her bölümünün detaylı tarifi bulunmaktadır. Haritaların ve rota tariflerinin de yardımıyla Likya kıyısı boyunca zevkli bir yürüyüş sürdürebilirsiniz.

Likya Yolu etapları nelerdir?
Likya Yolu etapları şöyledir; Hisarönü (Ovacık)-Faralya, Faralya-Kabak Koyu, Kabak Koyu-Alınca, Alınca-Yediburunlar, Yediburunlar-Gavurağılı, Gavurağılı-Patara, Patara-Kalkan, Kalkan-Sarıbelen-Gökçeören, Gökçeören-Kaş, Kaş-Kekova, Kekova-Demre, Demre-Alakilise-Finike, Karaöz-Gelidonya Feneri-Adrasan, Adrasan-Olimpos-Çıralı, Çıralı-Beycik, Çıralı-Tekirova, Tekirova-Phaselis-Gedelme, Beycik-Tahtalı Dağı-Gedelme, Gedelme-Göynük, Göynük-Hisarçandır ve Hisarçandır-Geyikbayırı şeklindedir.

Bu uzun rotadır; Fethiye Boğaziçi köyü, Patara Delikkemer ve Çıralı bölgelerinde 2 alternatif güzergaha ayrılıp daha sonra tekrar birleşir. Likya Yolu’nu yürümek isteyenler güzergahı farklı etaplara bölerek 3-5-7-10 ar günlük etkinliklerle tüm rotayı bitirebilirler. Tüm rota 25 ile 40 gün arası sürecektir.

likya yolunda
Likya Yolu Önerilerine bakın
Ayak bileğini kavrayan su geçirmez (gore-tex) ve yarı yumuşak tabanlı bilekleri kavrayan iyi bir yürüyüş ayakkabısı, kolay kuruyan pantolon ve çorap, teri atan termal tişört, şapka, ter havlusu ve bir tülbent, güneş gözlüğü ve güneş kremi, mayo, havlu, yükü dengeli olarak dağıtacak bel kemeri olan sırt çantası, yedek çamaşır, yağmurluk, ince bir polar gibi malzemeler bulundurmalısınız ama bunların en hafif ağırlığa sahip olabilecek olanlarını seçmelisiniz.

Pusula, harita, düdük, çakı, kafa feneri, fotoğraf makinesi, çakmak, yedek pil, küçük bir ilk yardım seti, 20bin Mah’lık powerbank gibi cihazlar olmasında yarar vardır.

Bunlar dışındaki ihtiyaçlarınız için kendinize liste yapmanızı öneriyoruz ama taşıyabileceğiniz kadar almak, hafif şekilde yürümek için gereksiz eşya almamak önemlidir. Bu yola Ekim – Kasım aylarında çıkmakta yarar var.

iyi yolculuklar

Motosikletler

2024 Sym ADX 125