17.5 C
İstanbul
Cuma, Nisan 26, 2024

Türkiye’de Mutlaka Görülmesi Gereken 3 Tarihi Miras

Türkiye’nin UNESCO Kültür Mirası Listesi’nde Bulunan 18 Mirasını mutlaka gezip görmelisiniz. Bu sene yapacağınız motosikletli geziyi bu antik rotalara çevirmeniz size büyük bir tarihin kapılarını açabilir.

UNESCO Kültür Mirası Listesi
UNESCO Kültür Mirası Listesi

GÖBEKLİTEPE – ŞANLIURFA (2018) – Alman arkeolog Klaus Schmidt’in büyük çabaları sonucunda ortaya çıkartılmıştır.

Dünya’nın en eski tapınağı olan Göbeklitepe tarihin akışını değiştirmiştir. Şimdi tarihin hangi evresine ekleneceği ve tarihi nasıl değiştireceği bilinmediği için, buradan başlayarak tarihi yeniden yazmak gereken yerdir. Bu yüzden tüm tarih kitapları yeniden yazılıyor ve bilinen doğrular değişiyor. İnşası M.Ö 12.000 yılına uzanan Göbeklitepe tarihteki en eski ve en büyük ibadet merkezi olarak biliniyor. Göbeklitepe İngiltere’de bulunan Stonehenge‘den 9000, Mısır Piramitleri’nden ise 8500 yıl daha eski. Sizleri tahtınızdan indirdiği için kusura bakmayın Piramitler ve Stonehage 🙂 Göbeklitepe‘de Neolitik döneme ait boyları 3-6 metre, ağırlıkları da 40-60 ton olan, üzerinde yabani hayvan figürlü “T” biçimli onlarca dikili taş bulunuyor.

gobeklitepe sanliurfa

Göbeklitepe  Şanlıurfa şehirmerkezinden 21 km uzakta bulunmaktadır.

2- APHRODISIAS – AYDIN (2017) 

Muhteşem antik kent adından da anlaşıldığı aşk ve güzellik tanrıçası Aphrodite‘ten adını almıştır ve rahmetli Ara Güler tamamen rastlantı eseri Aphrodisias‘ın bulunduğu yere gelmesi ile sonrasında hayranlıkla fotoğrafları çekmesi ile tanınmaya başlamıştır. Ara Güler fotoğraflar Times dergisine gönderir. Times editörleri fotoğrafların renkli olanlarını çekmesini ister ve Ara Güler tekrar aynı köye giderek renkli fotoğraflar çeker. Bu yolla dünya basınına dağıtılan fotoğraflar bir anda büyük yankı uyandırır. Amerika’dan gelen arkeologlar Geyre’de araştırma yapmaya başladıklarında burasının Roma İmparatorluğu’na ait, tarihi MÖ. 500’li yıllara dayanan ve ismini tanrıça Afrodit’ten alan Aphrodisias antik kenti olduğunu anlar.

afrodisias

1958’e kadar keşfedilmemiş olunması ülkemiz adına utanç verici. Ara Güler olmasaydı, diğer birçok mekan gibi burası da insanoğlunun acımasız ve umursamaz yönü yüzünden kaybolacaktı. Bu linkteki fotoğraflara bakınca ne demek istediğimi anlayacaksınız. ARA GÜLER – Afrodisias

3- ANİ ARKEOLOJİK ALANI – KARS (2016)

Misak-ı Milli sınırlarını anlatan ve Doğu Ekspresi’nin de katkısıyla biz evde yokuz sayfasında, youtube kanalından yayılan hızla hemde Instagram’ın büyük katkısı sonucu sahip olduğu popülarite sayesinde adını hızla yayan bir arkeolojik alanın adı’dır. Ermeni, Selçuklu ve Gürcü mimarisinden esintiler sunan Ani, “1001 Kilise Şehri” olarak da biliniyor. Bugüne kadar 40’tan fazla kilise, anıt mezar ve şapel tespit edildi bile.

aziz prkich kilisesi

Şehir merkezine 48 km uzaklıkta bulunuyor  ve ister taksi isterseniz dolmuşlarla rahat rahat ulaşabilirsiniz. Madem Kars‘a kadar uzun bir yolculuğa hazırsınız burayı görmeden ve Ani Kalesindeki uçurum kenarı ikonik instagram fotosunu çekmeden dönmek olmaz.

kaynak: https://reshontheway.com

Motosikletler