17 C
İstanbul
Cuma, Nisan 26, 2024

2024 Triumph Daytona 660 vs Yamaha R7

2024 Triumph Daytona 660 vs Yamaha R7 – Hızla büyüyen orta sıklet spor motosiklet sınıfında, öncelikli olarak iki ve dört silindirli motosikletlerin hakim olduğu Triumph, sıralı 3 motorla çalışan yeni Daytona 660 ile doldurarak sahneye girmeye karar verdi.

İki en yakın rakibiyle karşılaştırıldığında nasıl bir performans sergilediğini görmek için öncelikle güçler, tork ve motor özellikleri hakkında konuşalım. R7, 689cc silindir hacmine sahip, 270° kranklı, sıvı soğutmalı paralel ikiz motorla çalıştırılırken, diğer taraftan Daytona, ağırlıklı olarak Trident 660‘ı temel alan sıvı soğutmalı sıralı 3 motorla donatılmıştır.

2024 Triumph Daytona 660 vs Yamaha R7

660cc hacim ve 240° eşit ateşleme düzenine sahiptir. Yani benzersiz bir düzensiz ateşleme sırasına sahip Triumph T-plane Krankına sahip değil ancak trident’in motoru yeni bir silindir kapağı, yeni eksantrik milleri, yeni krank mili, yeni egzoz sistemi ve özellikle yeni bir üçlü gaz kelebeği gövdesiyle yenilenmiş.

Trident’in tek gaz kelebeği gövdesi de yenilendi ve 2024 Daytona, R7’den biraz daha yüksek olan 12:1 sıkıştırma oranına sahip oldu. Ardından supap mekanizması için her ikisinde de silindir başına dört supap bulunan çift üstten kam bulunur ve şanzıman için her iki motor da 6 vitesli ıslak kavramalı şanzımanlarla donatılmıştır.

2024 Triumph Daytona 660 vs Yamaha R7
Yakıt kapasitesi açısından Daytona, 14 L yakıt tutabilir, bu da Yamaha’dan bir litre daha fazladır ve iş yakıt tüketimine gelince Triumph, Yamaha‘dan daha fazla tüketir. Kabaca 100 km’de yaklaşık 0,7 L veya yaklaşık %16 daha fazla yakıt tüketir.

Güç çıkışına geçersek, Daytona motoru Trident 660’ı temel alırken, daha önce bahsettiğimiz motordaki değişiklikler ve revizyonlar zirve gücünü %17 artırmayı başarmış ve Daytona’nın etkileyici bir 95 kranktaki beygir gücü, R7’den 22 beygir daha fazladır, bunun başlıca nedeni daha yüksek tepe devir/dakikası ve ekstra silindir avantajıdır.

2024 Triumph Daytona 660 vs Yamaha R7

Ancak yeni 660 Daytona’yı OG 675 Daytona ile karşılaştırırsak oldukça farklı motosikletler olduklarını görürüz. Orijinal Daytona daha agresif, ciddi ve pist odaklı bir motosikletti, çok daha fazla güç barındırıyordu ve Ninja ZX-6R veya Yamaha R6 gibi saf Supersports ile aynı seviyedeydi; diğer taraftan yeni Daytona daha çok bütçe dostu orta sıklet, günlük gezileri ve trafikte kullanmayı kolay ve rahat hale getiriyor.

Tork konusuna gelince,

daha küçük silindir hacmi ve daha yüksek silindir sayısıyla Daytona, şaşırtıcı bir şekilde R7’den biraz daha fazla tork üretiyor ve Daytona daha güçlü üst düzey güç ve daha yüksek kırmızı çizgiyi esnetirken Triumph, çok fazla üretemediği görülüyor. 3.125 RPM’den itibaren maksimum torkun %80’inden fazlası elde edilebilir. Yani teoride R7’yi geride bırakamayabilir, ancak toz da bırakmayacaktır.

Ağırlık söz konusu olduğunda

R7, Triumph’tan 13 kg daha hafif olan yalnızca 188 kg ağırlığıyla etkileyici derecede hafif olmasıyla düşük beygir gücü ve torkunu telafi ediyor. Ancak R7’nin sahip olduğu ağırlık avantajına rağmen ne yazık ki beygir gücü açığını kapatmak yeterli değil. Çünkü Daytona R7’ye kıyasla hala kabaca %20 daha yüksek bir güç/ağırlık oranına sahip.

2024 Triumph Daytona 660 vs Yamaha R7
Özelliklerden bahsetmişken Triumph, öncelikle R7’nin çok sınırlı teknolojisi nedeniyle Yamaha’yı gölgede bırakıyor. Standart olarak gelen ABS frenlerinin yanı sıra R7’de temelde başka hiçbir özellik yoktur; Daytona ise değiştirilebilir çekiş kontrolü ve Ride-by-wire gaz kelebeği ile 3 sürüş modu arasından seçim yapılabilir. Daha sonra hem Yamaha hem de Triumph hızlı vites değiştirme seçeneği sunar, ancak Triumph‘un isteğe bağlı Fabrikada takılan hızlı vites değiştiricisi, kablolu sürüş sisteminin mevcut olması sayesinde bir otomatik kesici içerir.

Gösterge tablosunda

R7 basit bir LCD ekranla donatılırken Daytona, LCD’nin hız, devir, vites konumu ve yakıt seviyesi hakkında bilgi sağladığı ve ardından küçük renkli TFT ekranın görüntülendiği bir TFT ve LCD birleşik ekrana sahiptir.

isteğe bağlı my Triumph bağlantı sistemiyle birlikte sunulan uygulama tabanlı adım adım navigasyon gibi diğer işlevler var. Şasiye gelince, R7 mt07’yi temel alan bir çelik kafes çerçeveye sahipken Daytona, Trident’ten türetilmiş çelik boru şeklinde bir çevre çerçeveye sahip ancak Daytona’nın daha sportif stiline uyacak bazı dikkate değer değişiklikler (örneğin 24,6’dan daha keskin bir kafa açısı) var. 23,8 dereceye kadar.

Ön süspansiyon söz konusu olduğunda

R7, tam kapsamlı ayarlanabilirlik sunan 41 mm kayaba ters Çatal ile Daytona’dan daha iyi performans gösterirken Daytona Çatal herhangi bir ayarlanabilir ayardan yoksundur. Arkada R7, ön yükleme ve geri tepme için ayarlamaya izin veren üstün bir mono amortisörle donatılmıştır; daytona ise yalnızca ayarlanabilir ön yükleme sunar. Daha sonra durdurma gücü açısından Daytona, Triumph rulman şirketinin kendi logosu için özel olarak yapılmış ikiz 4 pistonlu radyal kaliperler alır, ancak tasarım açısından v’de görülen J.Juan kaliperlerine çok benzerler. KTM ve CF Moto gibi çeşitli diğer markalar kullanıyor.

2024 Triumph Daytona 660 vs Yamaha R7

Öte yandan R7, Daytona’ya kıyasla biraz daha küçük diskleri ısıran çift taraflı 4 pistonlu radyal kaliper özelliğine sahiptir. Özellikle Daytona’da standart olarak metal örgülü fren hatları bulunur. ve R7 bir brembo ana silindirle donatılmış olarak gelir. Her ikisi de önde 120 mm ve arkada 180 mm olmak üzere benzer boyuttaki lastiklere sahiptir.

Boyutlara gelince,

R7 yalnızca Daytona’dan daha hafif olmakla kalmıyor, aynı zamanda 1.395 mm’lik daha kısa dingil mesafesi, Daytona’dan 30 mm daha kısa ve yaklaşık 31 mm daha az biraz daha dar genişliğe sahip daha kompakt boyutlara da sahip.

Koltuk yüksekliğine gelince, R7 biraz daha uzun, yaklaşık 20 mm ve fiyat söz konusu olduğunda neredeyse başa baş durumdalar; Daytona, R7’yi sadece 4 dolar geride bırakıyor. Ancak Daytona için beyaz dışında başka bir renk tercih ederseniz fazladan 125 ABD doları fiyata mal oluyor.

4 2024 Triumph Daytona 660 vs Yamaha R7 jpg
Sonuç: Sokakta olduğu kadar pistte de motosiklet sürüyorsanız R7’yi düşünebilirsiniz. Daha az üst düzey güce sahip olmasına rağmen, daha hafiftir, daha kompakttır ve virajlarda çok hızlı döner, pist için mükemmeldir. Üstelik daha agresif bir sürüş pozisyonuna ve pist ihtiyaçlarına uygun, tamamen ayarlanabilir bir çatal’a sahiptir.

Ancak motosikletiniz esas olarak günlük kullanım amaçlıysa Daytona ciddi bir şekilde düşünmeye değer. Sürüş pozisyonu daha rahattır ve sürüş modları, çekiş kontrolü ve adım adım navigasyon gibi Şehirde sürüş için yararlı olan sürücü yardımcılarıyla donatılmıştır.

Fotoğraflar: Second Gear, Bilgi: Second Gear, Yamaha ve Triumhp sitesinden alıntıdır.

Motosikletler