14.3 C
İstanbul
Cuma, Nisan 26, 2024

2024 Suzuki GSX-8R Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Detay

2024 Suzuki GSX-8R Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Detay. Suzuki modelleri eskisi kadar göz önünde değil, bunun nedeni daha az bilinmesi, reklam vs vs… Fakat küçümsenecek ve hor görülecek bir tarafı yok. Son derece dayanıklı ve uygun fiyatlı SV650‘yi hala hatırlayanlarınız vardır. Şimdi ise mühendisliğin üst seviyesine çıkan ve serinin en yenisi GSX-8R karşınızda…

2024 Suzuki GSX-8R, Temel Özellikler
2024 Suzuki GSX-8R

2024 Suzuki GSX-8R kısa süre önce EICMA’da tanıtıldı ancak bundan önce bu motosikletin bir sır olmadığını biliyoruz. Herkes bunun yakında geleceğini biliyordu. GSX-8R, 600 supersport’un yerini alacak gibi görünen yepyeni bir Suzuki’dir ve sürmesi kolay,  güçlü bir orta sıklet spor motosiklet arayan motosiklet severleri hedef alıyor. Peki motosiklet sizin beklentilerinize ve rakiplerine göre nasıl performans gösteriyor?

2024 Suzuki GSX-8R’in detaylarına bakalım;

Beklentileri netleştirelim; 2024 Suzuki GSX-8R aslında grenajlara, klipslere ve daha iyi süspansiyona sahip bir modeldir. GSX-8S, orta sıklet çıplak segmentine benzersiz bir tat sunan müthiş bir motosiklettir . Oldukça fazla kullanılabilir güce ve dengeli yol tutuşuna sahip, orta ağırlıkta bir motosiklettir ve bu da onu günümüzün en kullanıcı dostu motosikletlerinden biri haline getiriyor.

Yeni GSX-8R'nin R Varyantını Aştığı Özellikler

Yeni GSX-8R’nin R Varyantını Aştığı Özellikler

  • Showa baş aşağı büyük piston çatalları ve buna uygun bir mono amortisör
  • Boş ağırlıkta ek 3kg ve yükseklik 1,2 inç ek
  • Ayrı dövme alüminyum gidona sahip, yarıştan ilham alan kaplamalara sahip

Çarpıcı Tasarım

Çarpıcı Tasarım

Markanın fütüristik tasarımına bağlı kalan GSX-8R, Gixxer mirasının modern bir yorumudur . Bu spor motosiklet, dikkatinizi motora çekerek ve motosikletin mekanik güzelliğini vurgulayan renkleri kullanarak fonksiyonel güzelliği hedefler. Şık bir kuyruk ve üstüste eklenmiş farlarla agresif kütle ileri tasarımı ile dikkat çekicidir.

Tasarımın Öne Çıkan Noktaları

  • Optimum performans için havayı kesen, rüzgar tünelinde test edilmiş aerodinamik tasarımlı kaplamalar
  • Koito mono odaklı LED ışıklara sahip sıralı altıgen farlar
  • Sele, açık motor, kısa susturucu tasarımı ve şık kuyruk, motosikletin odaklanmış karakteri
  • Kısa susturucu, motosikletin görsel ağırlığını azaltmak için şasinin altına düzgün bir şekilde yerleştirilmiştir.

Nissin Kaliperler

Nissin Kaliperler

2024 Suzuki GSX-8R’nin frenleme görevi, bu motosikletin çıplak kardeşinden devralınan Nissin tarafından gerçekleştiriliyor. Ön tarafta radyal montajlı Nissin dört pistonlu kaliperlere sahip çift diskli bir kurulum ve tek diskli bir arka kurulum bulunuyor. Suzuki, fren sisteminin mükemmel geri bildirim ve frenleme kuvveti sunduğunu iddia ediyor; GSX-8S’deki frenlerde de durum aynıydı . Frenlerin daha da iyi performans göstermesine yardımcı olacak şey, çıplak GSX-8S’deki Roadsmart 2’den daha iyi geri bildirim ve güven sağlayan Dunlop RoadSport 2 radyal lastikleridir. Ve her zaman çift kanallı ABS’nin güvenlik ağı mevcuttur.

Fren ve Lastik Özellikleri

Ön fren Radyal montajlı dört pistonlu Nissin kaliperli çift 310 mm disk
Arka fren Nissin tek pistonlu kaliperli tek 240 mm disk
Ön Lastikler 120/70Z R17 M/K
Arka Lastikler 180/55Z R17 M/K
Lastikler Dunlop Roadsport 2 radyal lastikler

Çok Sayıda Elektronik ve Teknoloji

Çok Sayıda Elektronik ve Teknoloji

Teknoloji söz konusu olduğunda Suzuki GSX-8R çok geride değil. Yeni başlayanlar için uygun bir motosiklet, tam renkli bir TFT ekrana ve ABS’ye sahip. Bu orta sıklet Suzuki , sürüş deneyimini güvenli, heyecanlı ve konforlu hale getirmeyi vaat eden Suzuki Akıllı Sürüş Sistemine (SIRS) sahip. Suzuki’nin gaz kelebeği tepkisini iyileştirdiğini iddia ettiği Hızlandırıcı Konum Sensörüne sahip çift bağlantılı elektronik gaz kelebeği gövdelerine de sahip.

Suzuki Akıllı Sürüş Sistemi (SIRS)

  • Üç modlu Suzuki Sürüş Modu Seçici (SDMS): Aktif, Temel ve Konfor
  • Dört modlu Suzuki Çekiş Kontrol Sistemi (STCS)
  • Çift Yönlü Hızlı Vites Değiştirme Sistemi
  • Ride-by-Wire
  • Suzuki Kolay Başlangıç
  • Suzuki Düşük Devir Desteği

Çevik Şasi

Çevik Şasi

Suzuki GSX-8R, GSX-8S ile aynı çerçeveye sahiptir, dolayısıyla konfor ve yaklaşılabilirlik için tasarlanmıştır. Ancak Suzuki, sert çelik boru yapısı, dar çelik alt şasi ve alüminyum salınım kolu sayesinde şasinin hâlâ sportif sürüş için yeterince çevik olduğunu iddia ediyor. Motosikletin tüm sürüş koşulları için çevik ve konforlu olması gerekiyor, ancak yol tutuşunu çıplak kardeşinden daha iyi hale getirecek şey yeni süspansiyondur.

GSX-8S zaten yetenekli bir KYB süspansiyonuna sahiptir, ancak GSX-8R bir Showa SFF-BP çatalına ve çeviklik ve geri bildirim için ayarlanmış uygun bir mono amortisöre sahiptir.

Şasi ve Süspansiyon Özellikleri

Şasi Yapısı Motorun gerilimli bir eleman olduğu yüksek sertlikte paslanmaz çelik
Tırmık / İz 25 derece / 4,1 inç
Dingil açıklığı 57,7 inç
Ön süspansiyon 41 mm Showa SFF-BP ters çatal
Arka Süspansiyon Showa mono şok
Süspansiyon Hareketi 5,1 inç ön/arka

Konfor ve Performansı Dengeleyen Hafif Sportif Ergonomi

Konfor ve Performansı Dengeleyen Hafif Sportif Ergonomi

Segmentindeki diğer spor motosikletler gibi GSX-8R de konfor odaklı bir spor motosiklettir. Motosiklet, GSX-8S ile aynı dar şasiye ve alçak ayaklıklara sahiptir, ancak gidon, hafif öne eğilmeyle ergonomiyi rahatlatan klipslere yer açar. Suzuki’ye göre koltuk aynı zamanda iyi bir dolguya sahip ve ön cam ve kaporta rüzgar şiddetini azaltıyor.

Konfor ve Boyut Özellikleri

Boyutlar (U x G x Y) 84,8″ x 30,3″ x 44,7″
Yerden yükseklik 5,7 inç
Koltuk yüksekliği 31,9 inç
Ağırlığı 205kg – 452 pound
Yakıt Kapasitesi 13,9 litre – 3,69 galon

V-Twin Rumble’lı Paralel İkiz Görünüm

V-Twin Rumble'lı Paralel İkiz Görünüm

Emisyon normları ve modern trendler ne olursa olsun, GSX-8R’nin kaçırdığı sıralı dört spor motosiklet sürmenin gerçeküstü deneyimini inkar edemezsiniz . Motosikletin yüksek devirde bir müthiş bir sesi olmayabilir, ancak paralel ikiz motorun 270 derecelik ateşleme düzeni sayesinde güzel bir V-ikili egzoz gürlemesi var. Paslanmaz çelik 2’si 1 arada egzoz harika görünüyor, ancak satış sonrası bir geçmeli parçanın sesi daha iyi çıkarması gerekir.

SuperTwin Motor

SuperTwin Motor

Motosikletin kalbine gelen GSX-8R, 270 derece ateşleme düzenine sahip yeni nesil DOHC paralel ikiz motora sahip dördüncü Suzuki’dir . Bu motorun her yönü tatmin edici bir performans sunacak şekilde tasarlandı ve Motor  4.000 rpm’de maksimum torkun %85’ini ve 5.500 rpm’de aynı oranın %95’ini üretiyor. Şehirde sürüşü kolaylaştıracak güçlü bir alçak duruşu var. En yüksek beygir gücü 8.500 rpm’de geliyor; yüksek devirli değil ama daha yol odaklı yapılmış.

Paralel ikiz motor, Suzuki’nin iddia ettiği gibi heyecan verici hızlanma sağlayan dişli oranlarına sahip altı vitesli bir şanzımanla eşleştirildi. Şanzıman, kayma/destek kavraması görevi gören Suzuki Debriyaj Destek Sistemine (SCAS) sahip geniş çaplı bir ıslak kavramayla eşleştirilmiştir. Ayrıca, yumuşak ve rahat vites seçimi için iki yönlü hızlı vites değiştirme düğmesi de bulunmaktadır.

Motorun Öne Çıkan Noktaları

  • Suzuki Çapraz Dengeleyici Sistemine sahip ilk üretim motosikleti
  • Pistonlar, optimum güç ve ağırlık için Sonsuz Elemanlar Yöntemi (FEM) analizi kullanılarak geliştirildi
  • Alüminyum döküm silindirler, başlangıçta yarışlar için geliştirilen Suzuki’nin SCEM işlemiyle kaplanmıştır.
  • Motorun tasarımı kompakttır ve motosikletin ergonomisi ile çevik kullanımına yardımcı olur.

Motor Özellikleri

Motor kapasitesi 776cc
Motor tipi Sıvı soğutmalı, DOHC, paralel ikiz
Ateşleme Emri 270 derece
Sıkıştırma oranı 12.8:1
Tepe Torku 6.800 rpm’de 60,2 pound-feet
Bulaşma 6 vitesli sabit ağ
Anma MPG’si 67.23

İki Rakip Yamaha YZF-R7 ve Aprilia RS 660

İki Rakip Yamaha YZF-R7 ve Aprilia RS 660

Suzuki GSX-8R, 600 süper sporun orta siklet çift silindirli spor motosikletlerle değiştirilmesi trendiyle aynı çizgide. Bu henüz resmi olmasa da rakipleri, özellikle de YZF-R7 ve RS 660 için hâlâ sorun teşkil ediyor . YZF-R7, en iyi modern motorlardan birini kullanan ancak herhangi bir özelliği olmayan, basit bir spor motosiklettir ve RS 660, herhangi bir İtalyan motosikleti kadar şıktır ancak aynı zamanda fiyatı ve bakımı da pahalıdır. GSX-8R, güvenilir bir motor ve bir elektronik paketi bir araya getirirken nispeten ucuz olmasıyla buradaki en iyi noktaya ulaşıyor. CBR650R, sıralı dört motorlu bir spor gezi modeli olduğundan bir rakip değildir ve Ninja 650 ise orta sıklet spor motosiklet segmentinin alt ucunda yer alır.

2024 Suzuki GSX-8R Rakipleri

  • Yamaha YZF-R7
  • Aprilia RS 660
  • Honda CBR650R
  • Kawasaki Ninja 650

Son olarak İyi Fiyatlı

Son olarak İyi Fiyatlı

2024 Suzuki GSX-8R’nin inanılmaz bir fiyat etiketi var.  Ayrıca bu motosikleti üç renkte alabilirsiniz: metalik triton mavisi, inci tutuşturucu sarı ve metalik mat kılıç gümüşü olarak gelecek. Ülkemizede uygun fiyatlı geldiği takdirde mükemmel bir satışa ulaşacağına eminim.

Kaynak: topspeed, suzuki global, suzuki japan

Motosikletler

1 Yorum

  1. Keşke viraj içi ABS, sürüş moduna göre elektronik gaz kelebeği ayarlanabilir, daha düşük ağırlık ve ayarlanabilir daha yüksek rüzgarlık ile orta sehpa da olsa. Bunun için başta iskelet şasisinin bazı kısımlarının çelik yerine titanyum ile karbon fiber olması aradaki ek donanımlar için hala ağırlığı aynı tutmak veya düşürmek için faydalı olabilir mi bilemiyorum 🤔