14.4 C
İstanbul
Cumartesi, Nisan 27, 2024

Yamaha E01 Electric Scooter 2024

Tüm dünyada, elektrikli iki tekerlekli araçlar oldukça fazla satılıyor. Bu, özellikle pratiklik ve rahatlığa odaklanan  scooter’lar için geçerlidir. Son yıllarda hem yeni hem de yerleşik üreticilerin yeni elektrikli scooter’larıyla bu tür EV’lerin piyasaya çıktığını gördük. 

Yeni elektrikli scooterlardan bahsetmişken, Ekim 2019’da Yamaha, Tokyo Motor Show‘da E01 elektrikli scooter konseptini sergiledi. Şimdi, birkaç yıl sonra, Yamaha Japonya, Tayvan, Endonezya, Malezya ve Tayland‘da test ve kiralama programları yürütürken, bu scooter Asya pazarında zaten mevcut. Görünüşe göre elektrikli scooter bundan sonra Avrupa pazarına girecek ve Avrupa Birliği’ndeki birçok ülke elektrikli hareketliliğin hızlandırılmış şekilde benimsenmesi için baskı yaptığı açıkça görülüyor. 

Yamaha E01’e gelince , özellikle ilginç çünkü denenmiş ve test edilmiş scooter platformunu kullanıyor ve son teknoloji elektrikli aktarma organları ile geleceğe hazır hale getiriyor. 

E01, diğer daha ucuz scooterlarda olduğu gibi arka göbeğe monte motor kullanmaz. Bunun yerine, bir ICE scooter gibi, E01’in elektrik motoru salınım kolunun hemen önüne monte edilmiştir ve iki tekerlekli araca daha iyi denge sağlar. Performans açısından, sayılar 125cc gazla çalışan bir motosikletinkine benzer, ancak muhtemelen bundan çok daha keskin olacaktır. Referans olarak, elektrik motoru 8,1 kilovat veya yaklaşık 11 beygir gücü olarak derecelendirilmiştir.

Yamaha E01 Electric Scooter 2024

Yamaha E01 Electric Scooter 2024

Aküye gelince, 21 kiloluk elektrik motoru, 56,3 amper-saatlik, 87,6 voltluk bir akü paketinden elektrik alıyor.

Yamaha’ya göre, gerçek dünya menzili yaklaşık 65 mil olmalı, scooter için en yüksek hız ise saatte 62 mil olarak ayarlandı. İddia edilen menzil rakamının saatte 45 mili aşmayan ortalama bir hızla elde edilebileceğini belirtmekte fayda var. Ayrıca Yamaha, scooter’ın yalnızca bir saat içinde şarj edilmesini sağlayacak bir hızlı şarj sistemi de dahil etmiştir. Normal şarja bağlamanız gerekirse, scooter’ı normal bir ev prizinden tam olarak şarj etmek yaklaşık beş saat sürer. 

Son olarak, bir scooter pratik değilse bir scooter olamaz. 

Yamaha E01, 23 litre saklama alanına sahip geniş bir koltuk altı saklama bölmesi gibi pek çok olanağa sahiptir. Bir tam yüz kaskı sığacak kadar büyüktür, bu nedenle kesinlikle günlük temel ihtiyaçlarınızı da saklayacak kadar büyüktür. 

Yamaha E01’in Avrupa pazarında kesin bir fiyatı veya çıkış tarihi yok.

Bununla birlikte, scooter, bir kiralama programı aracılığıyla test edilmekte olan Fransa’da bulunabilir. Muhtemelen scooter Avrupa‘nın geri kalanına da bu şekilde dağıtılacak ve bunun 2024’te olması bekleniyor.

Motosikletler