12.9 C
İstanbul
Cumartesi, Nisan 27, 2024

2024 Kawasaki Ninja e-1 ve Z e-1 Geliyor

2024 Kawasaki Ninja e-1 ve Z e-1 Geliyor. Kawasaki elektrikli motosiklet kategorisindeki modelleri piyasaya sürmeye başlıyor. Elektrikli motosikletler daha fazla ilgi kazandıkça, japon ana akım motosiklet üreticilerinin, normalde start-up’ların hakim olduğu bir sektöre girmeleri çok normal karşılanmalı. Japonya’dan bunu yapan büyük isimlerden ilki, Kawasaki’dir fakat ben geç kaldıklarını düşünüyorum . 

2024 Kawasaki Ninja e-1 ve Z e-1 Geliyor

2024 Kawasaki Ninja e-1 ve Z e-1 Geliyor

Kawasaki, 2024 yılı için Ninja e-1 ve Z e-1 adlı ilk tam boyutlu elektrikli motosikletlerinin sesini duyurmaya başladı. Modellerin her ikisi de popüler Ninja 400 ve Z400’den büyük ilham alıyor ancak seriye tamamen yeni, kullanması ve konforu keyif verici bir tat getiriyor.

Kawasaki’nin rekor kıran, deli gibi hızlı modellerinden birini almak istiyorsanız biraz daha bekleyeceksiniz. Ninja e-1 ve Z e-1‘in giriş seviyesi segmentine ve temel olarak 125cc ICE motosikletlere eşdeğer bir hız, konfor ve sürüş sağlaması ön koşul olarak kabul edilmiş.

2024 Kawasaki Ninja e-1 ve Z e-1, Her ikisinde de maksimum 12 beygir gücü (9kW; sürekli çıkış 6kW) ve 29 pound-feet çıkış veren, hava soğutmalı, dahili sabit mıknatıslı senkron motor bulunur. Bu rakamlar, yaklaşık 99 km’lik olduğu söylenen azami hız sağlar.

2024 Kawasaki Ninja e-1 ve Z e-1 Geliyor

2024 Kawasaki Ninja e-1 ve Z e-1 Kawasaki bir ‘E-boost’ özelliğini piyasaya sürdü.

2024 Kawasaki Ninja e-1 ve Z e-1 için kol tetiklendiğinde bu teknoloji, en yüksek hızı birkaç mil artırmanıza olanak tanır ve 15 saniye boyunca aktif kalır. Ancak Kawasaki, E-boost‘un daha güçlü bir hızlanma sağladığını iddia ettiği için şehirde daha kullanışlı oluyor diye belirtmiş . Fakat E-boost, daha iyi sollama yetenekleri konusunda bir açıklama yapmadı ve hızlanma rakamlarıda mevcut değil.

Özel sürücü teknolojisi, iki güç modunu (yol, eko) ve yürüyüş modunu içerir. İkincisi, park ederken motosikleti hareket ettirmenize yardımcı olur. Gazı doğru yöne çevirdiğinizde, ileri doğru hareket edecektir (maks. 3 mil/saatte); ters yöne döndüğünüzde geriye doğru hareket edecektir. Bu yeni yeni kawasaki’nin kendi modellerinde kullandığı bir teknoloji olarak 2024 yılına özel modellerde uyguladığı bir özellik olacak (maks. 2 mil/saat) geri hareket etme özelliğini kullanabileceksiniz.

Tüm bunlara Kawasaki’nin temel 4,3 inç TFT gösterge paneli aracılığıyla, farklı bir düzende de olsa erişilebiliyor.

Menzil açısından, her iki EV de toplam 70 km menzil vaat eden iki Li-ion pil takımıyla birlikte geliyor. Evet, pek etkileyici değil ama, şarjınız bittiğinde bunları yenileriyle değiştirme seçeneğiniz var. Ülkemiz için bu pil değiştirme istasyonlarının yaygınlaşması gerekiyor. Bu teknolojik istasyonlar olmadan kullanmak isterseniz her birinin tamamen şarj olması için yaklaşık 3,7 saat bekleyebilirsiniz. Bu bekleme süreleri konusunda yeni teknolojilerin biraz daha gelişmesini beklemek daha iyi olacaktır.

2024 Kawasaki Ninja e-1 ve Z e-1 Geliyor

2024 Kawasaki Ninja e-1 ve Z e-1 Teknik Veriler

Modeller Kawasaki Ninja e-1/ Z e-1
Motor Hava soğutmalı, dahili kalıcı mıknatıs
Zirve gücü 9kW (6kW dereceli)
Tepe torku 29 pound-feet
İddia edilen azami hız 54mph (E-boost ile 62mph)
Pil 2x Li-ion pil (çıkarılabilir)
Talep edilen aralık 70 km
Şarj süresi 3,7 saat (yüzde 20-80 için ~1,6 saat; pil başına)

2024 Kawasaki Ninja e-1 ve Z e-1 Kafesli Şasi Kullanıyor

Kawasaki, elektrikli motosikletlerini içten yanmalı motorlara benzeyen çelik bir kafes şasi kullanmış. Kawasaki, 17 inç tekerleklerle birlikte ayarlanmayan 41 mm teleskopik çatallar ve mono amortisöre sahip. Çemberlerin ön kısmında 290 mm’lik bir disk (400’lerden 20 mm daha küçük) ve arkada 220 mm’lik bir ünite (400’lerle aynı) bulunur; her ikisi de parça parça iki hazneli kaliperlerdir. 

Daha küçük ön freni sorgulamadan önce Ninja ve Z e-1‘in sırasıyla 139 kg ve 135 kg ağırlığında olduğunu bilmelisiniz. Modele göre ağırlık bilgisini aşağıda veriyorum.

Model Kawasaki Ninja e-1/ Z e-1
Koltuk yüksekliği 30,9 inç
Dingil açıklığı 53,9 inç
Yerden yükseklik 6,29 inç/6,69 inç
İz 3,66 inç

2024 Kawasaki Ninja e-1 ve Z e-1, Ninja ve Z400‘den Tasarım Almış

İki model Kawasaki EV, 400’lere çok benziyor. Ninja e-1, N400 ile aynı kaplamalara ve iki bölmeli LED farlara sahiptir; Z e-1 ise Z400 ile tamamen aynı LED farlara ve depo tipine sahiptir. Ancak en önemli ayırt edici faktör, görünümdür. Her iki EV de elektrik motosiklet için yeşil eklerle tamamlanan açık gri bir renk versiyonuna sahiptir. Ayrıca, daha fazla tasarım farklılığı arıyorsanız, yan tarafta egzoz yok ve tekerlekler 100/130 kesitli lastikler taşıyor.

2024 Kawasaki Ninja e-1 ve Z e-1 panel

Kawasaki elektrikli motosikletleri şu an itibariyle öncelikle Avrupa ve Britanya pazarlarına odaklanıyor. 

Bu, model A1 ehliyet kategorisine girmelerine yardımcı olduğundan giriş seviyesi özelliklerini bir şekilde açıklıyor. Ancak Ninja e-1 ve Z e-1’i daha sonra Amerika’da sonrada Ülkemizde görmeyi bekliyoruz çünkü burada giriş seviyesi EV’ler için açıkça yüksek bir pazar var. Ayrıca bir kanıt daha arıyorsanız satışların nasıl patladığına ve rakamlarına yeniden bakın derim. Kawasaki’ler gelir fakat rekabetçi fiyatlar olmazsa satış rakamlarının yüksek olacağını düşünmeyin derim. Bu piyasa içinde çok çok uygun fiyatlı bir model olması gerekiyor. Japonlara özenirken piyasanın mecburen Çin’li motosiklet modellerine kaydığını görüyorsunuzdur.

2024 Kawasaki Ninja e-1 ve Z e-1 Geliyor

Son not; Bence kawasaki elektrikli modellerinin ülkemize gelmeden önce ilk önce bir firma ile anlaşıp, elektrikli şarj istasyonları sorununu kökten çözmeleri iyi olacaktır.

Motosikletler