1. Anasayfa
  2. Haber

Yeni Başlayanlar İçin 5 Önemli Sürüş Güvenliği İpucu

Yeni Başlayanlar İçin 5 Önemli Sürüş Güvenliği İpucu
0

Yeni Başlayanlar İçin 5 Önemli Sürüş Güvenliği İpucu

Darbelere karşı korunmalıyız!

Dayanıklı değiliz, bu yüzden her zaman full motosiklet kıyafetleri giyimine özen gösteriyoruz. Özellikle yeni başlayanlar, vücut fonksiyonlarının gelecek yıllarda da sağlıklı çalışması için ceplerindeki paranın büyük bir kısmını motosiklet giyimine ayırmaları onların yararına olur. Kafanızı iyi koruyacak bir kask, özellikle kompozit yapıda olanlar tercih edilmelidir. Vücudunuzun üst tarafını yani dirsekler, sırt, bel ve omuzlarınızı kaza anında destekleyici ve tampon görevini gören mont gereklidir. Ellerinizin tüm noktalarını koruyacak eldiven darbe emici bariyerlere sahip olmalıdır. Pantolon, kalça, diz ve bileklerinizi korumalıdır. Bot bilek, burun ve tabannınızı iyi koruyacak yapıda olmalıdır.

Gözlem Anahtardır!

Bu bir şekilde ‘Konsantre’ye benzer ama aynı zamanda tamamen farklı. Vizyonunuz, bir motosikletteki en önemli yeteneğinizdir: ön, arka ve çevresel görüş, güvenliğinizde büyük rol oynar. İleriye bakarken, önünüzdeki üç veya dört arabaya da bakmaya çalışın: bu şekilde, onun fren yaptığını göreceksiniz, böylece doğrudan önünüzdeki araba frene basıp sizi yolda bırakmadan erken fren yapmaya başlayabilirsiniz. Tepki vermek için çok az zaman. Yol doluysa, geçen kamyonları veya minibüsleri görebilmek için kendinizi beyaz çizginin yakınında konumlandırmayı deneyin. Viraj alırken görüş çok önemlidir: nereye gitmek istediğinize bakın, motosikletin bakışlarınızı takip ettiğini göreceksiniz. Virajlardaki kazaların çoğu, hedef sabitleme denen şeyden kaynaklanır: kaçınmaya çalıştığınız şeye – bu durumda, virajın dışına – bakarsınız ve doğruca oraya yönelirsiniz. Köşeye bakma alıştırması yapın ve viraj alma tekniğinizin büyük ölçüde geliştiğini göreceksiniz.

Kendine Boşluk Ayır

Son derece manevra kabiliyetine sahip bir motosiklet kullanıyorsunuz, ancak yine de savunmasızsınız. Önünüzdeki araca yakınlaşmayın: güvenlik mesafeniz olsun, kendinize manevra alanı tanıyın, böylece önünüzde bir acil durum meydana gelirse, yeriniz ve daha da önemlisi, kazadan kaçınmak için zamanınız olur. Ayrıca, geride durarak, öndeki sürücülere kör noktalarında bulunmak yerine aynalarında sizi görmeleri için daha fazla şans vermiş olursunuz. Uyulması gereken basit ve iyi bir kural şudur: Eğer iki yan aynayı da görebiliyorsanız, sürücü de sizi görebilir. Her şey,  gününüzü mahvedebilecek bir olaydan kaçınmak için kendinize en iyi şansı vermekle ilgilidir.

Yeteneğiniz Kadar Sürün

Kendi başınıza, beceri seviyenize göre kendi hızınızda sürmek kolaydır. Bir grup arkadaşla birlikte binmek de çok eğlencelidir, ancak bu, özellikle hepiniz farklı deneyimlere ve becerilere sahipseniz, kendi risklerini de beraberinde getirir. Asla sizden daha hızlı olan birine ayak uydurmaya çalışmayın: çok derine inersiniz ve kendinizi güvenli bir şekilde kurtaracak bilgi ve beceriye sahip olmadığınız bir durumun içinde bulursunuz. Hızlı gitmek isterlerse bırakın: sizi beklemek için durduklarında onları ne kadar çabuk yakalayacağınıza şaşıracaksınız. Sürüşten zevk aldığınız sürece, başkalarını merak etmeyin: işte o zaman kazalar olur.

Eğitime git, becerilerini arttır

Ekstra eğitimden yararlanmak için asla çok yaşlı veya çok deneyimli değilsiniz. Sürüşte yeniyseniz, bir sürüş günü size o kadar yardımcı olacaktır ki buna inanamayacaksınız. Önemli olan hızlı gitmek değil, motosikletinizin ve kendinizin sınırlarını öğrenmektir. Yıllardır sürüş yapıyor olsanız bile, kötü alışkanlıklara kapılmak çok kolaydır, bu nedenle tazeleme eğitimi sizi yalnızca daha iyi bir sürücü yapabilir. Her şeyi bildiğini düşünmeyi bırak ve daha iyi – ve daha güvenli – bir sürücü ol.

Hava Koşullarına Uyum Sağlayın

Çoğumuz sadece yağmur yağmadığı zaman bineceğiz ama bazılarımızın seçeneği yok, özellikle işe gidip geliyorsak hava şartlarına göre sürüş çok önemlidir. Islak zeminde sürüş yapmanız gerekiyorsa, yavaşlayın, önünüzdeki araçla takip mesafesini artırın ve keskin girişlerden kaçınarak hızlanma ve frenlemeyi mümkün olduğunca yumuşak tutun. İlkbaharda, yolda süper kaygan olabilen bir yaprak örtüsü olabilir. Sonbaharda, tam da onları istemediğiniz bir dönüşte veya yere düşmüş – ve genellikle ıslak – yapraklar tehlikelidir ve yağ gibidirler. Bölgeniz yazın uzun bir kuraklık döneminden geçtiyse, ilk yağmurlar yolda biriken tüm yağı ve tozu yüzeye çıkararak yolu cam kadar kaygan hale getirebilir. Ve kışın karda binmek istiyorsanız, iyi şanslar dileriz!

Motosikletinize iyi bakın

Düzgün bakımı yapılan bir motosiklet, güvenli bir motosiklettir . Roket bilimi kadar zor değil: lastik basınçlarını, diş aşınma durumunu, fren balatalarını, fren disklerinin kendisini, yağ seviyesini, soğutma sıvısı seviyesini (eğer uygunsa) ve tüm farlarınızı kontrol edin. Basit bir kontrol mekanizması geliştirim, yanınızda lastik tamir kiti, küçük bir tornavida seti, pompa gibi aletler taşıyın.

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Motosiklet kullanıcısı, blog yazarı

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir