1. Anasayfa
  2. Köşe yazıları

Yağ değişimi, kullanımı, özellikleri hakkında herşey

Yağ değişimi, kullanımı, özellikleri hakkında herşey
0

Viskozite

Viskozite; akışkanın akmaya karşı gösterdiği direnç olup akışkanların en belirgin ve en önemli özelliklerinden biridir.
Yağlamanın her safhasında viskozite, tüketici için ilk olarak dikkate alınması gereken çok önemli bir faktördür.

Motor yağı değiştirilirken nelere dikkat edilmelidir?

  • Motosiklet yağ değişimi yapmadan önce Motor yağının sıcak olup olmadığına,
  • Aracın stop konumunda ve düz bir zeminde olmasına,
  • Motor karterindeki eski yağın tam boşalıp boşalmadığına
  • Karter tapasının tekrar yerine takılıp takılmadığına dikkat edilmelidir.

Motorda yağ eksilmesinin sebebi nedir?

Ana neden motorda kullanılan teknolojidir. Yeni teknoloji motorlarda, yüksek performans sağlamak için metaller birbirine daha yakın tasarlanmıştır. Bu da yağın eksilmesine yol açar. Ayrıca araç karterinde uygun viskozitede yağ kullanılmaması, araçta uygun performansta yağ kullanılmaması ve aracın sürekli yüksek devirde çalıştırılması da motorda yağ eksilmesinin nedenleri olarak sayılabilir.

Motorda kullanılan yağın renginin kararması ne anlama gelmektedir?

Motor yağının görevlerinden birisi de temizliktir. Kaliteli bir motor yağı, içeriğindeki katıklar sayesinde, motorda oluşan kurum parçalarını dağıtarak bünyesine alır, metal yüzeylere yapışmalarını engeller. Metal yüzeylere yapışanları da deterjanla temizler. Bu nedenle motor yağı kirlenerek rengi kararır. Dolayısıyla kirli görünen motor yağı görevini iyi yerine getiriyor demektir.

Otomobil Motor yağının bozulduğunu nasıl anlarız?

Motor yağının bozuk olup olmadığını kesin olarak anlamak için yağın laboratuvar koşullarında fiziksel ve kimyasal olarak analiz edilmesi gerekmektedir.

Araç da Yağ eksilmesi durumunda, değişik markalı yağ eklenebilir mi?

Araçların yağ değişim kilometrelerini sadece araç üreticileri belirler. Sentetik yağların minerallere oranla çok daha dayanıklı olduğu söylenebilir. Dolayısıyla kullanılan yağın sentetik veya mineral olması, motor performansını ve korumasını doğrudan etkiler. Ancak yağ değişim kilometresi araç üreticilerinin onayı olmadan uzatıldığı takdirde, beklenen performans ve koruma sağlanamayabilir.

Yağda Köpürme, neden olur? motora zararı nedir?

Aracın devamlı hareketiyle karterde oluşan çalkalanma ve yağın motor içinde yüzeylere çarpması sonucu, köpürme meydana gelir.
Eğer motor yağında bu köpürmeyi engelleyecek köpük giderici katık yoksa veya yetersiz ise, oluşan köpükteki baloncuklar herhangi bir temasta patlar. Böylece, metal sürtünmesi başlar ve aşınma başlar.
Halk arasında bilinen köpürme ise yağ dökme haznesi kapağında oluşan, kaymak veya mayoneze benzer görüntüdür. Bu köpürme değildir. Yağa doğrudan su karışıyorsa veya eski teknoloji araçlarda olduğu gibi yağ buharı dışarı çıkamıyor ve gece – gündüz sıcaklık farkında kondense olup, yağa karışıyorsa, bu olay meydana gelir.
Motora doğrudan zararı olmayan kaymaklaşma, köpürmeden ayırmak gerekir

Sentetik yağ ile mineral yağ arasında ne fark vardır?

Mineral yağlar, petrolün işlenmesiyle elde edilen baz yağa gerekli katıkların eklenmesiyle üretilir. Sentetik yağlar ise, laboratuar koşullarında çeşitli kimyasal işlemlerden geçtikten sonra gerekli katıkların eklenmesiyle elde edilir. Laboratuar ortamında farklı bir teknoloji ile üretilen sentetik yağlar, mineral yağlara oranla daha yüksek ve daha düşük sıcaklıklar ile yüksek basınca karşı daha dayanıklıdır.

Sentetik yağlar mineral yağlara göre neden daha pahalıdır?

Sentetik yağların hammaddesi olan sentetik baz yağ, ileri teknoloji ile yoğun işlemlerden geçerek üretildiği için maliyeti yüksektir. Bu da fiyatını etkileyen nedendir.

Sentetik yağları mineral yağlar ile karıştırıp kullanabilir miyiz?

Sentetik yağlar ile mineral yağların karıştırılmaması daha doğru olur. Bu yağlar karıştırıldığı takdirde mineral yağ sentetik yağın üstün vasıflarını azaltır.

İnce yağ motora zarar verir mi?

Burada dikkat edilmesi gereken nokta, aracın motoruna uygun ve araç üreticisi tarafından tavsiye edilen yağın kullanılmasıdır. Kullanılan ince yağ sentetik içerikliyse motora zarar vermez. Sentetik yağlar ince olmasına rağmen mineral yağlara göre çok daha dayanıklıdır ve performansı yüksektir.

Yağ performans sınıfı nedir? Nasıl anlaşılır?

Bir yağın performans sınıfını, ambalajındaki API ve ACEA değerlerinden anlayabilirsiniz. Yağ firmalarının uzun yıllar süren, yüksek maliyetli çalışmalar sonucu aldığı bu sınıflar,yağın performansını belirler.
Bugüne kadar geliştirilmiş yağlarda;

  • § Benzinli sınıfta SM en üst API performans düzeyini
  • § Dizel sınıfta CF ve CI-4 en üst API performans düzeyini
  • § A3, binek araçlar için ACEA performans sınıfını
  • § B3, dizel, hafif ticari araçlar için ACEA performans sınıfını
  • § E4, ağır ticari araçlar için ACEA performans sınıfını gösterir

API SH/CF ne demektir?

API; performans sınıfı onayı veren kuruluş Amerikan Petrol Enstitüsü’nün (American Petroleum Institute) baş harfleridir. “S” harfi, bujiyle ateşlemeli araçlarda (spark ignition), “C” harfi, basınçla ateşlemeli araçlarda (compressed ignition) kullanılacağını gösterir. Bu iki harf sabit olmak üzere, arkalarından gelen harfler ise performans derecelerini belirtir. ( SA, SB, …….SL, SM gibi). Benzinli otomobillerde en üst sınıf SM, dizel araçlarda ise CF ve CI-4’tür.

  • § CF, hafif ticari araçlarda
  • § CI-4 ise iş makinelerinde en üst sınıftır

API SH/CF örneğinde “S” harfi önde olduğu için, bu yağın öncelikle benzinli araçlarda kullanılması öneriliyor demektir. “S”nin yanında ki “H” harfi, yağın benzinli araçta “H” sınıfı bir yağ olduğunu gösterir. Aynı zamanda bu yağ, dizel bir araçta ise CF sınıfı bir yağ olarak rahatlıkla kullanılabilir.

0W ne demektir?

“W” İngilizce winter (kış) kelimesinden gelmektedir. 0W kış şartlarında sıfır numara yağ özelliği gösteren çok ince yağ anlamına gelir.

Motor yağlarının cinsi ile yağ değişim km.si arasında bağlantı var mıdır?

Araçların yağ değişim km.lerini sadece araç üreticileri belirler. Bu nedenle, kullanım süresi araç üreticisinin tavsiyesi doğrultusunda belirlenmelidir. Sentetik yağların mineral yağlara oranla çok daha dayanıklı olduğu söylenebilir. Dolayısıyla kullanılan yağın sentetik veya mineral olması motor performansını ve korumasını doğrudan etkileyen bir faktördür. Ancak yağ değişim km.si araç üreticilerinin onayı olmadan uzatıldığı takdirde, beklenen performans ve koruma sağlanamayabilir.

Sentetik yağlar mineral yağlara göre neden daha pahalıdır?

Sentetik yağların hammaddesi olan sentetik baz yağ, ileri teknoloji ile yoğun işlemlerden geçerek üretildiği için maliyeti yüksektir. Bu da fiyatını etkileyen nedendir.

Aynı viskozite derecesindeki yağlar arasında neden fiyat farkı olur?

Yağın içerisindeki baz yağın kalitesi, katık paketinin cinsi, API veya ACEA performans sınıfı farklılıkları nedeniyle fiyatlar değişiklik gösterebilir.

Fren hidroliklerinde DOT3 ve DOT4 nedir? Ne farkları vardır?

DOT3 ve DOT4, higroskopik (havadan nem emme) niteliği olan fren sıvısı özellikleridir. DOT3 ve DOT4’ün ayrı ayrı kaynama noktaları vardır. DOT3 140°C’de, DOT4 ise 155°C’de kaynar. Bu nedenle DOT4 kullanması gereken araçlarda kesinlikle DOT3 kullanılmamalıdır.

Motor yağı neden koyulaşarak kirli gibi görünür?

Motor yağının görevlerinden birisi de temizliktir. Kaliteli bir motor yağı, içeriğinde ki dağıtıcı ve deterjan katıkları sayesinde motorda oluşan kurum parçalarını dağıtarak bünyesine alır, metal yüzeylere yapışmasını engeller. Metal yüzeylere yapışanları da deterjanla temizler. Bu nedenle de motor yağı kirlenir. Dolayısıyla kirli görünen motor yağı, görevini iyi yerine getiriyor demektir.

Aynı cins ve aynı marka yağlarda bile neden renk farkı olur?

Ham petrolün farklı yerlerden, farklı renklerde elde edilmesi sonucu, baz yağın tonunda değişiklikler olabilir. Ayrıca kullanılan katıkların farklı renklerde olması, motor yağının rengini etkileyebilir. Ancak, renginin açık veya koyu olması yağın kalitesi etkilemez.

Sabahları zor çalışması motor yağıyla ilgili bir sorun mudur?

Çok soğuk havada kalınlaşan yağ, ilk çalışma anında motorun içinde rahat dolaşamaz ve bu nedenle ilk çalışma anında sorun yaşanır. Özellikle soğuk hava koşullarında düşük viskoziteli (yani ince), kısmi sentetik ya da tam sentetik yağlar kullanılmalıdır.

Motorlarda “tolerans”ların daraltıldığı söyleniyor tolerans nedir?

Tolerans, birbirine çok yakın, hatta birbirine değen iki metal arasındaki boşluğa verilen isimdir. Yeni teknolojiyle bu boşluklar en aza indirilerek, motorun daha kompakt olması ve daha fazla performans göstermesi sağlanmaktadır. Toleransı daraltılan, yeni teknoloji motorlarda daha ince (sentetik) yağların kullanılması tercih edilir.

 

1-) Yok 10-40. Yok 5- 40. Ne bu oranlar?
2-) 5.000 km ile 10.000 km de değiştirmek arasında ne fark var?
3-) Kaç ayda bir değiştirmek lazım kilometreyi doldurmadıysak…
4-) Ölçüm yaptığımda düşük gösteriyorsa bunun nedeni nedir?
5-) Yağ markası çok şey farkediyor mu?
6-) Katkı maddeleri işe yarıyor mu? Yarıyorsa ne işe yarıyor?Yaramıyorsa neden varlar?
7-) Bu karter tıpası (contası da olabilir) ve yağ filtresi her yağ değiştirilirken değiştirilir mi?

1) 10-40, 5-40 yok. 10W-40, 5W-40 var. Eskiden yağlar tek dereceliydi, viskozitesi yani, artık multigrade olarak adlandırılıyorlar. 5 ile 40 numara arası deerlerde karışım yağda denilebilir.  Motosikletler 10-40 gibi bir yağ çeşidi kullanır genellikle.

10W, 5W olarak gördüğün değer kış değeri (W: winter). Sayı ne kadar küçülürse yağ o kadar inceliyor demek, kışın ince yağ makbüldür. 40 – 50 gibi gördüğün diğer değer ise en kalın değeri. Sıcaklık yükseldikçe nispeten kalın yağ makbül oluyor.  Aralığı geniş tutmakta fayda var bu yüzden benzinli turboların çoğunda 10w-60 önerilir. 0w-60 gibi özel yarış yağlarıda vardır.

2) Yağa ve motora göre değişir, 5w-40, 0w-30 gibi yağlar tam sentetik olduğu için ( baz petrol yağı içermeyen, tümüyle labaratuar ortamında hazırlanmış kimyasal yağ ) 20 bin km.lere kadar dayanıklı oluyorlar. Eskiden yağ teknolojisi bu kadar gelişmiş değildi ve 3000 km.de değişmesi gerekiyordu yağın. Full sentetik yağların yanma-parlama derecesi yarı sentetiklere ve mineral yağlara göre daha yüksek olmaları nedeniyle bilinenin aksine ince oldukları halde fazla eksiltme yapmazlar.

3) Yağ filtresi kağıttan oluyor ve yağın asidi kağıdı bir süre sonra bozuyor eritiyor, 6 ayı geçirmemekte fayda var.

4) Kötü yağ, yağ yakmaya başlamış motor, ölçümün kaç km.de yapıldığına ve ne kadar eksilttiğine bağlı.

5) Zor şartlarda iyi yağ – kötü yağ farkını ortaya koyar bu genellikle yatak yada piston sarmak olarak sonuçlanır. Örneğin yarı sentetik olarak adlandırılan yağların ucuzları gerektiği kadar sentetik polimer içermiyor. Full sentetikleri olması gerektiği gibi full sentetik değil içine baz yağ karıştırıyorlar maliyeti düşürmek için. Köklü tanınmış firmaları tercih etmekte fayda var, ama fazla reklam yapanı değil. Castrol’ün yağ üretim fabrikası yok, nerde ucuz bulursa onu kutuya doldurup satıyor yani dandik yağ uzak durun mesela. Motul, PO, Castrol, Mobil – Esso – Shell – Petrofer – Gulf – Texaco – Elf & Total – Valvoline – Penzoil, şu an aklıma gelen kaliteli markalar.

6) Yeni nesil kaliteli yağlarda katkı çok fazla var, sonradan eklenen katkılar yağın niteliğini bozuyor yarardan çok zarar veriyor. Özellikle tam sentetiklere asla katkı koymayın. Pazarlama başarısı bu katkıların varlığı, gazı verip satıyorlar. Araştırmak çok zor ve masraflı olduğu için kimse uğraşmıyor, yağ firmaları artık uyarıyor katkı koymayınız diye.

7) Karter tapası değil ama tapanın pulunu yani metal contasını değiştirmek faydalı bir şey. Her motorda bulunmuyor aklınızda olsun düşmüş sanmayın,

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Motosiklet kullanıcısı, blog yazarı

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir
Englo Dil

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir