15.2 C
İstanbul
Pazartesi, Nisan 22, 2024

Trafik cezası taksitle ödenir mi?

Trafik cezası taksitle ödenir mi?

Trafik cezasını ödemekle yükümlü kişinin durumunun iyi olmaması, vergi dairelerine 1 ay içerisinde başvurması durumlarında taksit uygulanabilmektedir. Bu kısa ve bilgilendirme sonrası olayın detayına geçelim.

Bunların dışında bankalar vasıtası ile İnternet bankacılığı yoluyla yapacak olduğunuz başvurularda da taksitlendirme seçeneği bulunmaktadır. Bunu bankaların kendileri sunmaktadır. Öyle ki öncelikle İnternet bankacılığı ile trafik cezası borcumuzu ödemeliyiz. Akabinde bankalar yapılan ödemeyi belirli bir faiz veya ek ücret karşılığında taksitlendirmek isteyip istemediğimizi bir kısa mesaj ile sormaktadır. Bu kısa mesaja olumlu cevap verirseniz kredi kartı ile yapılan trafik cezası ödemeniz taksitlendirilir.

Detaylı bilgiler

7326 Trafik cezası yapılandırma 2021

09 Haziran 2021 tarihinde resmi gazetede yayımlanan 7326 sayılı yasa ile 2021 Nisan ve öncesi borçlarınızı yapılandırabilirsiniz. Başvurular 31.08.2021 tarihinde sona erecek. Bu yasa ile;

2021 dönemi ve öncesi trafik cezası borçlarınızı yapılandırabilirsiniz.
Peşin ödeme halinde gecikme zammı ve faizi alınmayacak. Ayrıca anaparanın da yüzde 25’i indirilecek.
Eğer taksit yapmak isterseniz Borçların gecikme zamları ve faizleri silinecek ve 18 aya kadar taksitle ödeyebilirsiniz. Bu durumda anapara üzerinden herhangi bir ek indirim uygulanmayacak.

7326 trafik cezası yapılandırma başvuruları nereye, nasıl yapılacak?
09 Haziran 2021 tarihinde resmi gazetede yayımlanan 7326 Sayılı yasa ile trafik cezası borçlarınızı yeniden yapılandırma başvurusunu;

Bağlı olduğunuz vergi dairesine form ile,
İnternet vergi dairesi üzerinden online olarak yapabilirsiniz.

Trafik ceza taksitlendirmesi nasıl yapılır?
Vergi dairesi taksitlendirme işlemi oldukça basittir. Ancak yukarıda değindiğim hususa tekrar değinmek istiyorum. Trafik borcunu taksitlendirme ve yapılandırma farklı şeylerdir. Yapılandırmada ismi üzerinde borçlar faizleri de silinerek yeniden yapılandırılıyorken taksitlendirmede durum farklı. Taksitlendirmede cezaya uygulanan faiz silinmez. Hatta taksit sayısına göre yeniden faiz hesaplanır ve taksitlendirme bundan sonra yapılır.

Trafik cezaları taksitlendirmelerinde iki ayrı uygulama söz konusudur;

Birinci uygulamada tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde trafik cezalarını taksitlendirme başvurusu yaptığınızda ana para ve uygulanacak düşük faizle borçlarınızı 4 eşit taksitle ödeyebilirsiniz. Trafik cezasını taksitlendirme yapabilmek için ilk taksidi peşin ödemeniz istenir. Sonraki 3 taksidi de eşit tutarlarda ödersiniz.
Diğer uygulama ise tebliğ tarihinden sonra 15 günlük sürenin geçmesi ve borca faiz uygulanması durumunda 6183 sayılı Kanunun 48. maddesi kapsamında yapılan trafik cezası vergi borcu taksitlendirmesidir. Bunda da ilk taksit peşin alınır ve sonrasında trafik cezası ödeme taksitlendirmesi yapılır. Bu kapsamda borçlarınızı trafik ceza borcu taksitlendirmesini 36 aya kadar yapabilirsiniz.

Trafik cezası taksitlendirme başvurusu nasıl yapılır?
Trafik cezalarında taksitlendirme başvurusunu bağlı olduğunuz vergi dairesine elden ya da interaktif vergi dairesi üzerinden online yapmanız gerekiyor.

Vergi dairesi geçmiş trafik cezası taksitlendirmesi için öncelikle borcunuzu taksitlendirme farkını da ekleyerek birinci taksidi peşin yatırmanızı ister. İlk taksidi peşin yatırmazsanız taksitlendirme işlemi tamamlanmaz.
İlk taksidi vergi dairesi veznesine peşin olarak yatırdıktan sonra taksitlendirme işlemi tamamlanır ve geri kalan borcu da eşit taksitlerle ödersiniz.
Vergi dairesi trafik cezası taksitlendirme başvurusu için kimliğiniz ile birlikte bağlı olduğunuz vergi dairesine uğramanız yeterli olacaktır. Gerekli formlar size vergi dairesinde verilecektir.

Motosikletler