19.3 C
İstanbul
Çarşamba, Nisan 17, 2024

Trafik Cezalarına İtiraz İçin Yapılması Gerekenler

Trafik Cezalarına İtiraz İçin Yapılması Gerekenler

1)- Trafik denetlemelerinde eğer bir ceza işlemi yüzünüze karşı uygulanıp elden tarafınıza tebliğ edildi ise,

2)- Trafik ceza işlemi gıyabınızda tanzim edilmiş ve bunun üzerine adresinize ceza tebligatı gelmişse,

3)- Gıyabınızda kesilen ceza 10 gün içerisinde tebliğ edilmediyse,
Bu cezaların usulünde olmadığını , bu cezayı işlemediğinizi ve itirazınızda haklı olduğunuzu düşünüyorsanız, konuyu yargıya taşıyabilirsiniz..

Trafik cezalarına ne şekilde itiraz edilir, bu cezalara itiraz süresi nedir. Tüm sürücüleri bu konuda (bende bir radar mağduru olarak) bilgilendirmek istiyorum.
Öncelikle okuyucularımızın anlayabileceği şekilde Karayolları Trafik kanunundaki ilgili maddelere göz atmakta fayda var.

Karayolları Trafik Kanunu

Madde 114- Para cezaları yetkili memurlarca derhal tahsil edilir…..
Para cezaları derhal tahsil olunamadığı takdirde “ceza tutanağı”tanzim edilir….ve bir sureti ..kuruma 7 iş günü içinde gönderilir…..

Madde 115 –Ödeme derhal yapılmadığı takdirde para cezalarının, tutanağın tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekir.
Bir ay içinde ödenmeyen cezalar için her ay % 5 faiz uygulanır….
Bu suretle bulunacak tutar cezanın iki katını geçemez.
Bu para cezaları, Maliye ve Gümrük Bakanlığının Sayman mutemetlerine, mal sandıklarına veya .. yetkili kılınmış personele ödenebileceği gibi, banka veya PTT aracılığı ile de ödenebilir,

* mahkemelerce verilen ve sadece hafif para cezalarına ait olan hükümler kesindir.

Madde 116 – Trafiği tehlikeye düşürecek, engel olacak şekilde veya yasaklanmış yerlerde park etmiş araçlara veya trafik kural ve yasaklarına aykırı davranışları belirlenmiş bulunan, karayolları ağırlık kontrol mahallerinde işaret, ışık, ses veya görevlilerin ikazına rağmen tartı sistemine girmeden seyrine devam eden ve sürücüsü tespit edilemeyen araçlara tescil plakalarına göre ceza veya suç tutanağı düzenlenir.

….trafik kaydında araç sahibi olarak görülen kişiye cezayı ödemesi için posta yoluyla tebligat yapılır, bu şekilde tebliğ edilemeyen tutanaklar ilgili tahsil dairesinin ilân asmaya mahsus yerinde liste halinde ilân edilir,
ilân tarihini takip eden otuzuncu gün tebligat yapılmış sayılır …

Karayolları Trafik Kanunu Yönetmeliği

Araçların tescil plakasına göre düzenlenen tutanaklar hakkında yapılacak işlemler

Madde 10 –b) Tutanağın tebligat işlemlerine ihlalin tespit edildiği tarihten itibaren on iş günü içinde başlanarak, …araç sahibine, … posta yoluyla tebligat yapılır.

Başvuru yolu

Madde 16 – (1) Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağına karşı, kararın tebliği tarihinden itibaren en geç 15 (onbeş) gün içinde sulh ceza mahkemesine itiraz için başvurulabilir. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idari para cezası kesinleşir.

KTK yönetmeliğinin 10. maddesinde belirtildiği gibi gıyapta kesilen veya elden teslim alınmayan tebliğler 10 gün içerisinde tebliğ edilmelidir. Gıyapta yazılan trafik cezaları bu 10 gün içerisinde kayıtlı adresinize tebliğ edilir. İkametinizde, tebligatı teslim aldığınızda, tebligat yapılmış olur.

PTT yoluyla yapılan tebligat, siz, evde yokken gelmiş ise postacı kapınıza bir not bırakır ve tebligatınızı muhtarlığa teslim eder. Tebliğ tarihi bu tarihten itibaren işlemeye başlar. Yüzünüze karşı kesilen trafik cezalarında ise, ceza tutanağının kesilip size teslim edildiği andan itibaren başlar.

Her iki durumda da KTK Yönetmeliğinin 16. maddesi gereğince, tebliğ tarihinden itibaren, en geç, 15 gün içerisinde, İlgili Sulh Ceza Mahkemesine, başvurulabilir. Tebligat zarfının üzerinde bu ilgili sulh ceza mahkemesinin hangisi olduğu belirtilmiştir.

Trafiğin, yazdığı cezayı , 10 gün içerisinde tebliğ etmemiş olması, mahkemelerde cezanın iptal sebebi olarak gösterilmiştir. Sizde yazılan cezanın ilgili sürede tebliğ edilmediği gerekçesiyle cezaya itiraz edebilirsiniz.
Ayrıca radar yolu ile kesilen cezalarda, kayıt, görüntü ve resimlerin alınmamış olması da itirazınıza bir gerekçe olabilir.  Ceza hukukunda prensip olarak, ”DELİL YOKSA SUÇ DA YOKTUR”. Size gönderilen trafik cezasında kayıt, görüntü yada resim olması gerekir ki, orda olduğunuz ve o trafik kuralını ihlal ettiğiniz ispat olunsun.

Eğer trafik cezasına iliştirilmiş böyle bir belge, yok ise ve belirtilen trafik kuralını da ihlal ettiğinizi düşünmüyorsanız ,itirazınızda haklılığınızı ispat ettiğiniz takdirde, itirazınız kabul olunur.

İtirazınızı Yaparken Gerekli evraklar:

1. Dava dilekçesi

2. Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı Fotokopisi

3. Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı Tebligatı Fotokopisi

4. Ruhsat Fotokopisi

5. Kimlik ve Ehliyet Fotokopisi

Evraklar, ilgili sulh ceza mahkemesi’ne , İlgili sulh ceza mahkemesinden uzaktaysanız, herhangi bir nöbetçi sulh ceza mahkemesi aracılığı ile ilgili sulh ceza mahkemesine gönderilmek üzere, mahkeme kalemine teslim edilir. Karar duruşmasız olarak verilir. İtirazınızın sonucu tebligat ile adresinize gönderilir.

 

TRAFİK CEZAM VAR MI NASIL KONTROL EDERİM?

Trafik cezanız olup olmadığını e devletten, emniyet genel müdürlüğü sitesinden, ptt online sitesinden ya da gelir idaresi başkanlığı sitesinden bilgileri girerek öğrenebilirsiniz.

E-devlet Kapısı

EGM Ceza Sorgula

PTT Ceza Sorgula

GİB Ceza Sorgula

TRAFİK CEZAM VAR NE YAPMALIYIM?

Öncelikle cezanın size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde cezayı indirimli olarak ödeyebileceğinizi hatırlatmak isterim. Cezayı indirimli olarak ödeyip daha sonra mahkemeye itiraz etmek de mümkündür. Trafik cezalarına itiraz işlemleri trafik mahkemelerince yapılmaktadır. Ancak neredeyse çoğu ilimizde trafik mahkemeleri bulunmaz. Bu sebepten dolayı cezalara itiraz Sulh Ceza Mahkemesine yapılmaktadır. Eğer ikamet ettiğiniz yerden başka bir yerde ceza yediyseniz oturduğunuz yerdeki sulh ceza hakimliği aracılığıyla ceza kesilen yerdeki sulh ceza hakimliğine itiraz etmeniz gerekmektedir.

Aşağıda sayılan evraklar ile Sulh Ceza Mahkemesine başvuruda bulunarak yemiş olduğunuz cezanın haksız olduğunu bildirebilir ve duruma itiraz edebilirsiniz. Yukarıda vermiş olduğumuz belgeleri, Sulh Ceza Mahkemesinin kalemine, trafik cezasının ve tebligat kağıdının aslının sizde kalacak şekilde teslim etmelisiniz. Daha sonra herhangi bir duruşmaya gerek duyulmadan, dilekçede yazmış olduklarınıza istinaden karar verilmektedir. Mahkeme sonucu tebligat ile adresinize gönderilecektir. Mahkemenin davayı karara bağlama süresi, mahkemenin yoğunluk durumuna göre değişmektedir. Bu süre 2 ile 3 aya kadar uzayabilmektedir.

– Dava dilekçesi

– Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağının Fotokopisi

– Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı Tebligatının Fotokopisi

– Ruhsat Fotokopisi

– Kimlik ve Ehliyet Fotokopisi

– İndirim Süresi İçinde Ödeme Yaptıysanız Bu Ödemeye İlişkin Dekont

kaynak: hukukihaber.com  Av. Aysel ABA KESİCİ

Motosikletler

3 YORUMLAR

  1. Bana pilaka takılmaya ve motor üst kapağı deyismstir diye 1806 ceza yazdı halbuki pilaka takili vaziyette ve motorun üst kapağı deysmemsti bütün numaralar tutuyor son bir rakkam boya yplrken okunuyordu bende sildim gsterdim dediki ben yazyorm siz giddin itraz edin itraz hakimiz yoktur ve biz alt tabaka olarak avukat tutacak paramz yok kuzu kuzu ödedim neyapmam lazm