Motor yağı kutuları üzerindeki etiketler nedir?

Soru – Cevap BölümüCategory: Teknik BilgiMotor yağı kutuları üzerindeki etiketler nedir?
motosiklet Staff asked 3 yıl ago

Kanister etiketleri motor yağı spesifikasyonları hakkında eksiksiz bilgi içerir. Aşağıda, Mobil ™ kutularını örnek olarak kullanarak gerekli verilerin nerede bulunacağı ve şifresinin nasıl çözüleceği hakkında kısa bir kılavuz verilmiştir.
Viskozite
Motor yağı seçerken anahtar parametre, SAE sınıflandırmasına göre (Otomotiv Mühendisleri Derneği) viskozite derecesidir. Tavsiye edilen yağ viskozite derecesi şunlara bağlıdır motorun tasarım özellikleri ve üretici tarafından belirlenir, bu da onu araç kılavuzunda gösterir. Gerçekten de viskozite, motor elemanlarının hızlı çalıştırılmasını ve uygun şekilde yağlanmasını doğrudan etkiler. Viskozite, kanisterin ön etiketinde her zaman motor yağının adının yanında belirtilir ve bir sayı ve Latin harf W kombinasyonu gibi görünür. Örneğin, 5W-40 veya 0W-20. W (Kış) harfiyle birlikte ilk sayı, düşük sıcaklıklarda viskozite derecesini gösterir. Ne kadar küçük olursa, yağ soğukta o kadar akışkan kalır. W’den sonraki ikinci sayı, yüksek sıcaklık viskozitesinin derecesini gösterir. Ne kadar yüksekse, sıcak havalarda yağ o kadar kalın olur.
Uluslararası kalite standartlarına göre sınıflandırma
Motor yağı kutuları etiketleri, ürünlerin uzman kuruluşların gereksinimleri ve standartlarına (spesifikasyonlarına) uygunluğu hakkında bilgi içerir:
• API – Amerikan Petrol Enstitüsü;
• ACEA – Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği;
• ILSAC – Uluslararası Madeni Yağların Standardizasyonu ve Sertifikasyonu Komitesi;
• AAE – Rusya Otomotiv Mühendisleri Birliği.
Harflerden veya harflerden ve rakamlardan oluşan bir kod , yukarıdaki uzman kuruluşun adının yanında gösterilir, örneğin, API SN, ACEA C3. Bu kod, yağ özelliklerinin seviyesini ve belirli kalite standartlarına uygunluğu gösterir.
Orijinal Ürün Koruma Seviyeleri
Mobil motor yağının ön etiketlerinde, ürünlerin orijinal olduğundan emin olan koruyucu elemanlar vardır: bir QR kodu, 12 haneli dijital kod ve üzerlerinde renkli konturlar içeren bir dizi hacimsel metal nokta. Mobil’in ürün koruma teknolojisi hakkında daha fazla bilgiyi buradan edinebilirsiniz .
Otomobil üreticisi onayı
Genel standart spesifikasyonlara ek olarak, Mobil motor yağı kutuları da aracın arka etiketinde listelenmiştir. Toleransların her biri, yağın bir dizi testten geçtiğini ve üreticinin motor yağı gereksinimlerini karşıladığı anlamına gelir. Mobil yağların otomobil ve kamyon üreticileri için farklı onayları vardır: Volkswagen ( VW ), Mercedes – Benz ( MB ), General Motors ( GM , dexos ), Ford, BMW, Porsche, Jaguar Land Rover ( JLR ), Peugeot / Citroën Automobiles ( PSA ), Renault ( RN ), AVTOVAZ ( Lada ), Volvo , MAN , Scania , DAF , Mack . Motor yağı etiketlerinde üreticilerin onayları farklı görünebilir. Örneğin, Mercedes-Benz yolcuları için şu şekilde görünürler: MB-Onay 229.3 / 229.1. Örneğin Renault kamyonları için şu şekilde: Renault Trucks RLD -3.
Önlemler ve üretim yeri
Mobil kutulardaki arka etiket çifttir. İçinde, motor yağları ile çalışırken güvenlik önlemlerinin yanı sıra belirli bir yağ kabının üretim yeri hakkında bilgi için öneriler vardır. Mobil motor yağları, üç Avrupa şehrinde bulunan fabrikalardan resmi distribütörler tarafından tedarik edilmektedir: Gravenshon (Fransa), Uddevala (İsveç) ve Naantali (Finlandiya). Lot numarası ve üretim tarihi
Bu veriler arka etiketin yanında gösterilir ve doğrudan kutuya yazdırılır.
API, ACEA, ILSAC, AAE motor yağı spesifikasyonları ne diyor?
API, ACEA, ILSAC ve AAE, büyük uzman kuruluşlar tarafından geliştirilen uluslararası kalite standartlarıdır. Araba üreticileri her zaman araba kılavuzlarında belirli özellikleri belirtirler, bu yüzden motor yağı seçerken önemli bir parametredir. Önerilen teknik özellikler, belirli bir aracın tasarım özelliklerine ve motor tipine bağlıdır. Standartları geliştirmekle ilgilenen bu uzman topluluklar kimlerdir:
• API (İngilizce – Amerikan Petrol Enstitüsü’nden) – Amerikan Petrol Enstitüsü;
• ACEA (fr. – Association des Constructeurs Européens d’Automobiles) – Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği;
• ILSAC (İngilizce – Uluslararası Yağlayıcı Standartlaştırma ve Onay Komitesi’nden) – Uluslararası Yağlayıcıların Standartlaştırılması ve Onaylanması Komitesi;
• AAE (veya rus. – AAI) – Rusya Otomotiv Mühendisleri Birliği.
Amerikalı ve Asyalı otomobil üreticilerinin otomobil yağları API veya ILSAC’a göre sınıflandırılır. Avrupalı otomobil üreticileri petrol kalitesini belirlemek için ACEA sınıflandırmasını kullanıyor. Aynı zamanda, dizel partikül filtreli (DPF) dizel motorlu araçlar için yağ seçerken ACEA sınıflandırma gereklilikleri takip edilir. Ticari dizel araçlar, kapsamlı bir API ve ACEA gereksinimleri sistemine odaklanmaktadır.
API sınıflandırması yağları performans özelliklerine göre ayırır. API sistemine göre, iki motor yağı kategorisi vardır:
API S (Servis), örneğin API SN – benzinli motorlar için yağlar;
API C (Ticari), örneğin API CK-4 – dizel motor yağları.
API’ye göre kalite etiketlemesi aşağıdaki gibi deşifre edilir. “S” veya “C” harflerini izleyen harf yağın kalitesini gösterir. Alfabede ne kadar uzak durursa, yağ özellikleri seviyesi için gereksinimler o kadar yüksek olur. Benzinli motorlar için en düşük akım özellikleri API SJ’dir. Şu anda, API sınıflandırmasına göre en yüksek benzinli motor yağı kategorisi, 1 Mayıs 2018’den itibaren geçerli olan API SN Plus spesifikasyonudur. Özellikle TGDI (doğrudan enjeksiyonlu turboşarjlı benzinli motorlar) otomobiller için geçerlidir, çünkü bu özellik seviyesindeki motor yağı, silindirdeki yakıt karışımının erken ateşlenmesini önleyebilir.
Benzinli motorlar için kalan API kategorileri aşağıdakilere karşılık gelir:
API SJ – 2001’den daha eski olmayan otomobiller için yağlar;
API SL – 2004’ten daha eski olmayan otomobiller için yağlar;
API SM – 2010’dan daha eski olmayan otomobiller için yağlar;
API SN – 2011’den bu yana araba yağları.
Yolcu benzinli motorlar için, daha yüksek spesifikasyonlara sahip yağlar, örneğin API SN, önceki seviyedeki yağların, örneğin API SM, API SL veya API SJ kullanılması önerildiği durumlarda kullanılabilir. Bu sınıflandırmada en yüksek dizel motor yağı kategorisi API CK-4’tür. Bu, 2017’den beri üretilen otomobiller için yeni motor yağı standardıdır.
Ayrıca geçerli standartlar API CH-4,API CI-4, API CI-4 PLUS ve API CJ-4’tür. Spesifikasyon işaretindeki “4” sayısı, yağın yüksek hacimli dört zamanlı motorların gereksinimlerini karşıladığını gösterir.
Düşük dereceli yağların uygun olduğu motorlarda daha yüksek dereceli yağlar kullanılabilir. Örneğin, API CK-4, API CJ-4, API CI-4, API CI-4 PLUS ve API CH-4 gibi özelliklerin yerine geçebilir.
API CH-4 spesifikasyonu, eski API CD, API CE, API CF-4 ve API CG-4 spesifikasyonlarının yağlarının uygun olduğu durumlarda kullanılabilir. Bu durumda, otomobil üreticisinin önerilerini dikkate almak her zaman gereklidir.
ACEA sınıflandırması , Avrupalı otomobil üreticilerinin gereksinimlerine göre uyarlanmış ve kapsamlı bir onay sistemine sahip yağlar yayar. Gereksinimleri pan-Avrupa kalite standartlarına göre daha katıdır.
ACEA sınıflandırmasına göre, benzinli ve yolcu dizel motorları için yağlar bir kategoride birleştirilir ve yanında rakamlar olan A / B harflerinin bir kombinasyonu şeklinde gösterilir.
Düşük viskoziteli enerji tasarruflu yağlar için A1 / B1 spesifikasyonu iptal edildi.
Özellikler A3 / B3, otomobil üreticilerinin temel gereksinimlerini karşılayan kararlı, aşınmaya dayanıklı yağlara karşılık gelir. Bunlar üniversal tam viskoziteli tam kül motor yağlarıdır.
A3 / B4 spesifikasyonu, A3 / B3 spesifikasyonunun yanı sıra doğrudan enjeksiyonlu benzinli motorlar ve enjeksiyon sistemli dizel motorlar için yağlar içerir. Bu spesifikasyondaki yağlar, uzun yağ değişim aralıkları için uygundur ve otomobil üreticilerinin yüksek taleplerini karşılar.
A5 / B5 teknik özellikleri, yakıt tasarrufuna yönelik enerji tasarruflu, düşük viskoziteli motor yağlarına uygundur. Sadece belirli modellerin motorları için geçerlidir.
Avrupa ülkelerindeki çevresel gereksinimler nedeniyle, ACEA sınıflandırması, egzoz gazı arıtma sistemi (dizel partikül filtresi (DPF), katalitik konvertör) ile donatılmış otomobiller için yağlara karşılık gelen C kategorisi ile desteklenmektedir. Bu yağlar SAPS – sülfat külü, fosfor ve kükürt seviyesinde farklılık gösterir.
C1 – çok düşük SAPS seviyesi;
C2 – ortalama SAPS seviyesi;
C3 – ortalama SAPS;
C4 – düşük SAPS;
C5 – ortalama SAPS ve yakıt ekonomisi; düşük viskoziteli düşük küllü bir yağdır.
Ağır kamyonların dizel motorları için yağlar E kategorisinde vurgulanmıştır.
E4 – Euro I – Euro V çevre standartlarındaki motorlar için yağlar, uzun yağ değişim aralıkları dahil olmak üzere zorlu koşullarda çalışır. Dizel partikül filtresi olmayan motorlar, EGR (egzoz gazı devridaim sistemi) ve SCR (seçici katalitik konvertör) bulunan bazı motorlar için uygundur.
E6 – Euro I – Euro VI çevre standartlarındaki motorlar için yağlar, uzun yağ değişim aralığı ile zorlu koşullarda çalışır. EGR ve SCR’li motorlar için uygundurlar. Bu tür yağlar, düşük kükürt içerikli yakıtlarla çalışan dizel partikül filtreleri olan motorlar için önerilir.
E7 – Euro I – Euro V yeni nesil çevre standartlarında dizel motorlar için mükemmel aşınma korumalı yağlar Dizel partikül filtresi olmayan motorlar ve EGR ve SCR’li çoğu motor için uygundur.
E9 – Euro I – Euro VI yeni nesil çevre standartlarına sahip dizel motorlar için mükemmel aşınma korumalı yağlar. EGR ve SCR’li motorlar için uygundurlar. Düşük sülfür içeriğine sahip dizel partikül filtreleri ile donatılmış dizel motorlar için önerilir.
ILSAC sınıflandırması Amerikan ve Japon otomobillerinde kullanılan yağlar içindir. Birincisi zaten güncel olmayan beş kalite kategorisine sahiptir ve şu anda en alakalı olanı ILSAC GF-4 ve ILSAC GF-5’dir.
ILSAC GF-4 – standart, API SM gereksinimlerinin seviyesini karşılar;
ILSAC GF-5 – Standart, API SN gereksinimlerinin seviyesini karşılar.
Bu iki standart, önceki onay düzeyleriyle örtüşmektedir.
AAE sınıflandırmasının (AAI) iki yağ kategorisi vardır:
B – benzinli motorlar için yağlar;
D – dizel motorlar için yağlar.
Harfden sonraki sayılar ürün sınıfını gösterir. Euro IV gereksinimlerini karşılayan gaz motorları için AAI B6 (AAE B6) ve ağır koşullarda çalışan ve toksik bileşenler için Euro-III emisyon standartlarını karşılayan süper şarjlı kamyonların dizel motorları için AAI D5 (AAE D5).

1 Answers
Kemalzk answered 3 yıl ago

4T kullanıyorum, geçen sene yamalube bu sene castrol ama biraz vuruntu yapıyor.

Your Answer

9 + 18 =