İlk yerli uçan araba 2025’te göklerde – Şaka sandım, gerçekmiş

Soru – Cevap BölümüCategory: Sorularİlk yerli uçan araba 2025’te göklerde – Şaka sandım, gerçekmiş
Turcan asked 4 yıl ago

İlk yerli uçan araba 2025’te göklerde – Şaka sandım, gerçekmiş
Türkiye otonom araçlar konusunda yatırımlarına bir yenisini daha ekliyor. TOGG’un fabrikasının temelinin geçtiğimiz günlerde atılmasının ardından, Türkiye’nin uçan arabasında sona yaklaşıldı. Tam boyutlu prototip çalışmaları tamamlanmak üzere olan Air Car, 2025 yılında ilk uçuşunu yapmaya hazırlanıyor. Uçan arabanın fikir babası ise startup dünyasının yakından tanıdığı bir isim. Silinen defter Outliers Notebook’ta imzası bulunan genç girişimci Eray Altunbozar, Air Car ile ilk olarak İstanbul’da hava taksi hizmeti vermeye başlayacaklarını bildirdi. İş Bankasının teknoloji şirketi Softtech’in de destek verdiği projede uçan arabalara sipariş yağıyor.
uçan araba göklerde
YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRÜNÜ
Outliers Notebook ve Air Car’da sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket ettiklerini belirten Altunbozar “Mesela Outliers Notebook mikrodalgada silinip tekrar kullanılabilen bir defter. Hem çevreci hem de sürdürülebilir bir ürün. Orada çalışmalar devam ederken daha büyük işler yapmayı kafama koymuştum. Sonra uçan araba fikri aklıma geldi. 2017 yılında Air Car firmasını kurdum. O yıllarda dünyada birkaç firma bu alanda çalışmalara başlamıştı. Defterden kazandığım parayı uçan arabaya yatırdım. Yüksek teknoloji ve yazılım gerektiren bir proje” dedi.
2(744)
MASLAK’TA GELİŞTİRİLİYOR

Altunbozar, Air Car’ın Maslak’ta süren geliştirme çalışmaları hakkında ise şu bilgileri verdi: Projeye 2017 yılında ilk olarak Kadıköy’de başladık. Ardından Seyrantepe Oto Sanayi  ve şimdi de Maslak’ta çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 1/10 ve 1/3 boyutlu prototip üretimini tamamladık. Şu sıralarda ise tam boyutlu modelin üretimine geçiyoruz. Softtech en iyi yazılımcılarını bu iş için ayırdı. Toplam 16 kişilik bir mühendislik kadrosuna sahibiz. Normalde firmalar bu iş için en az 100 mühendis çalıştırıyor. Testler yapılacak. Ayrıca işin regülatif boyutu var. Avrupa Sivil Havacılık Birliği, uçan arabalar konusunda ön çalışma yayımlandı. Biz de ona uygun çalışma yapıyoruz. 2025’te testleri tamamlayıp sertifika almış oluruz.
TEK KİŞİ, 80 KİLOMETRE MENZİL
Air Car’ın yüzde 100 elektrikli ve otonom bir araç olduğunu dile getiren Altunbozar “Air Car, sekiz pervaneli ve iki kişilik bir uçak. İki kişi ile 50 kilometre, tek kişiyle ise 80 kilometre menzili olacak.
Boş ağırlığı 250 kilogram. Yolcu ile birlikte 450 kilograma kadar çıkacak. 2023-2024 yılında ise dört kişilik versiyonu olacak. İlk uçan arabamız 2025 yılı sonu gibi İstanbul semalarında olmasını planlıyoruz. 2030’da ise gökyüzünde bayağı uçan araba göreceğiz. İstanbul’dan sonra yurt dışına açılacağız. Hedefimiz trafiğin yoğun olduğu şehirler. Bu şekilde dünyada 100 kadar şehre ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
ORTA SINIF ARAÇ FİYATINA
Eray Altunbozar cep telefonlarında olduğu gibi uçan arabalarda da hızlı bir geçiş beklediklerini belirterek “Bu arabaların fiyatların makul düzeyde olacak. Şu an yurt dışındakilerin fiyatı 100-200 bin dolar civarında. Air Car ise orta sınıf araba fiyatında olacak” dedi. Air Car’ı ilk olarak hava taksi olarak konumlandıracaklarını ifade eden Altunbozar “Ayrıca beyaz yakalılara ve orta üst kesime hitap edeceğiz. Şu an bize sipariş verenler var. Bizi arayıp sipariş vermek istediklerini ve sponsor olmak istediklerini söylüyorlar” diye konuştu.
Türkiye Gazetesi

4 Answers
motosiklet Staff answered 4 yıl ago

Ben buna baktım Turcan bu da diğerlerine benzemesin, uçak yapıyoruz yerli araç üretiyıoruz, fabrikayı açıyoruz. İnşallah diğerlerine benzemez sonu, gerçekten olur.

motosiklet Staff answered 4 yıl ago

Firma ilk önce Kadıköy’deymiş sonra Maslak civarına taşınmış, bende merak ettim ve görmeye gideceğim, mümkünse prototipi görmek istiyorum, yalan haberlere gözümüz tok artık, doğrumu bir bakacağım.

Ortadunya answered 4 yıl ago

Yazılımcı adamlar çalışıyor prototip 3 aşamasındalar bende bu yıl biterken gerçek modelin yazılım hariç kabası çıkar sonra uçan aracın yazılımına geçerler, önemli olan modelin yeterlilikleri karcilamasi, en zoru şarj durumu ve havada kalış süresi. İki kişi ve dört kişi ucabilme yeteneğini pile bağlı zaman faktörü ile değerlendirmek lazım, bir zamanlar deniz taksi vardı, fakat maliyet ve taşıma kapasitesi bir yandan fiyat dengesi tam olarak birbirini karşılamadı. O yüzden çok iyi bir işletme olarak gelişmesi durdu, şimdilerde binen var mı yok mu bilmem ben uzun zamandır duymuyorum. Uçan araç cezeri ve buna düzgün isimler bulmaları ve reklamını iyi yapmaları lazım, yoksa sadace zamanında bunlar yapıldı aslında ilerlerse güzel olurdu diyerek anacağımız anılar olarak kenarda kalırlar. 2025 hedef konduğuna göre 2021 ve 2022 uçan arabanın ana gövde ve yazılım geliştirmesine gidecek. Ekip zaten 16 kişilik olarak denilmiş o yüzden biraz yavaş ve emin girmeyi düşünüyorlar sanıyorum. 
Linkedinde haberi kendisi paylaşan kurucusunun haberine bir kişi yorum yapmış, yeni havalimanına ihtiyacımız varken bu yaptığınız atak ile onu düşürüyorsunuz demiş bir andaval. İçimden dedim ki tamam o zaman yapmasın adamlar yeni havalimanından yararlanacaklar gidip uçsun siz bunu sonra düşünün şimdi sırası değil. Teknoloji beklemez sen beklesen başkası beklemez, tam bir gerici kafası, aklı nasıl çalışıyorsa.
Neyse proje şimdilik yürüyormuş, yakında ara gelişim haberlerini gazetelerden öğreniriz, şimdi prototipin gerçek boyuta uyarlaması için bekleyeceğiz ve bence uçan arabalar ilk ülkemizde çıkarsa çok şaşırtacak. Hem bizi hem başkalarını, ama ülke üzerine oynanan oyunlar biraz sonra ermeli ve birbirimize sıkıca kenetlenmeliyiz. İyi günler

Fasulye answered 4 yıl ago

Herşey iyi güzel ama orta sınıf araç fiyatına dedi mlerini okudum bu yıl için mi yoksa 2025 için mi, eğer o yıl içinde enflasyonu düşünerek en az 1,5 milyon TL olur bu araç diyorum. Ayrıca taşıma kapasitesi yetersiz olacaktır. Ve şarj durumunu son mdiden düşünmek lazım, 30 dakikada şarj özelliği gibi yeni tip teknolojilerden yana değiştirilebilir şarj ve istasyonları ile güvenilirliğini arttırmak gerekiyor.
Ve daha aklıma bir çok soru geliyor.