Ana Sayfa D Vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?

D Vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?

Soru – Cevap BölümüCategory: Konu DışıD Vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?
motosiklet Staff asked 2 yıl ago

D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.

D vitamini eksikliğini gidermek için ne yapmalıyız?

D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
D vitamini eksikliği nerelerde ağrı yapar?
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.

D vitamini eksikliği ne kadar sürede geçer?

Günlük 1500-2000 IU takviye kandaki 25(OH)D seviyesi 30 ng/ml üzerine çıkana kadar alınır. Daha hızlı bir tedavi için, günlük 6000 IU D vitamini takviyesi kandaki 25(OH)D seviyesi 30 ng/ml üzerine çıkana kadar, ya da haftada 1 kez 50.000 IU olmak üzere 8 hafta boyunca alınarak eksiklik tedavi edilir.

D Vitamini Bağışıklık Sistemini Nasıl Destekler?

Bağışıklık sistemi denince akla ilk gelen vitamin C vitamini olsa da D vitamini bağışıklık sisteminde oldukça önemli bir rol oynuyor. Bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklara karşı mücadele etmesini sağlayan D vitamini, vücuttaki tüm hücrelerde reseptör olarak yer almaktadır. Ülseratif kolit, Crohn, Multipl Skleroz (MS) gibi bağışıklığın neden olduğu bu hastalıklar incelendiğinde düşük D vitaminine rastlanmıştır. Yeterli D vitamini ile bu hastalıkların önüne geçildiği görülmektedir.

Yapılan klinik araştırmalara göre;

  1. D vitamini bağışıklık sisteminin bir parçası olan hücresel bağışıklığına katkıda bulunur.*
  2. Kış döneminde verilen D vitaminin okul çocuklarında gribal enfeksiyonlardan koruduğunu göstermişlerdir.**
  3. Astımlı hastalarda D vitamini kullanımının akciğer fonksiyonlarında düzelme sağladığını göstermişlerdir.***
  4. D vitamini immün sistemde antimikrobiyal fonksiyonları desteklerken inflamatuvar aktiviteyi başlatma kapasitesini azaltır.****

D Vitamini Seviyeniz Kaç Olmalı?

Peki siz vücudunuzda yeterli kadar D vitamini bulundurduğunuza inanıyor musunuz? Gelin birlikte inceleyelim..

Vücudumuzda Vitamin D3 seviyesi 20 ng/mL altında ise D vitamini açısından ciddi anlamda eksik olduğunuzu gösterir.  20-30 ng/mL arasında ise yetersiz olduğunu göstermektedir. 30 ng/mL üstünde ise vücudunuzda yeterli D vitaminine sahipsiniz demektir.

D vitamini vücudunda yeterli sayıda bulunan kişilerin günlük alması gereken doz 600-1500 ünite arasındadır. Ultra Vitamin D’de her bir tablette 1000 ünite D3 vitamini bulunmaktadır. 96 tablet içeren Ultra Vitamin D ile günlük D vitamini ihtiyacınızı ayarlayabilirsiniz.

Mevsim geçişlerinde vücudunuzun direncini korumak için D vitamini seviyenizi ölçtürmeniz ve ihtiyaç durumunda Ultra Vitamin D ile desteklemenizi öneririz.

2 Answers
motosiklet Staff answered 2 yıl ago

D Vitamininin Faydaları Nelerdir?
Kanser: Araştırmalara göre d vitamini kalsiyumla birlikte alındığında bazı kanserlerin önlenmesine yardımcı olabilir.
 
Bilişsel Sağlık: D vitamini takviyesi almak bilişsel işlevi iyileştirmeye yardımcıdır.
 
Kalıtsal Bozukluklar: D vitamini takviyeleri, ailesel hipofosfatemi gibi D vitamini emiliminin engellenmesi ya da işlenememesinden kaynaklı kalıtsal bozuklukların tedavisi amacıyla kullanılabilir.
 
Multipl Skleroz: Araştırmalar, uzun süreli D vitamini takviyesinin multipl skleroz riskini azalttığını göstermektedir.
 
Osteomalazi: D vitamini takviyeleri, kemik mimeral içeriği kaybı, kemik ağrısı, kas zayıflığı, yumuşak kemikler gibi ciddi D vitamini eksikliği olan yetişkinleri tedavi etmek amacıyla kullanılır.
 
Osteoporoz (Kemik erimesi): Yeterli miktarda D vitamini ve kalsiyum alan kişilerin kemik mineral kaybı yavaşlayabilir, kemik kırıkları azalabilir ve osteoporozu önlenebilir.
 
Sedef Hastalığı: D vitamini ya da bir D vitamini bileşiğini cilde uygulamak sedef hastalığının tedavi edilmesinde rol oynayabilir.
 
Raşitizm: D vitamini eksikliği olan çocuklarda gelişir, D vitamini takviyesi ile beraber tedavi edilebilir.

motosiklet Staff answered 2 yıl ago

D Vitamini Eksikliği Kimlerde Görülür?

  • Açık tenli kişiler
  • Kapalı ortamda çalışan kişiler
  • Yaşlılar
  • Beslenme bozukluğu olanlar
  • Yüksek faktörlü güneş kremi kullananlar
  • Kapalı giysi giyenler
  • Gebe ve emziren kadınlar
  • Böbrek hastalığı olan kişiler
  • Karaciğer hastalığı olanlar

D Vitamini Eksikliği ve Fazlalığında Ne Olur?
Uygun dozda alınan D vitamini genellikle güvenli kabul edilmektedir. Ancak vücuda aşırı doz D vitamini almak zararlı olabilir. 
Fazla miktarda alınan D vitaminine bağlı olarak; mide bulantısı, kusma, iştahsızlık, kabızlık, zayıflık, kilo kaybı, bilinç bulanıklığı, konfüzyon, yönelim bozukluğu, kalp ritmi sorunları, böbrek hasarı gibi rahatsızlıklar görülebilir. Ayrıca yüksek doz D vitamini; doku ve eklem kireçlenmelerine, böbrek taşı oluşumuna, yüksek tansiyona ve kanda kalsiyum artışına neden olabilmektedir.
D vitamini eksikliği, pek çok hastalığa zemin hazırlayabilir. Gündelik hayatta, kapalı ortamlarda çalışma, açık hava aktivitelerinden uzak olma ve yetersiz beslenmeye bağlı olarak D vitamini eksikliğinde artış gözlemlenebilir. D vitamini eksikliğinde;  vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.