21.2 C
İstanbul
Salı, Nisan 23, 2024

Sinop Gezi Rehberi – Gezilecek Yerler

Sinop Gezi Rehberi – Gezilecek Yerler

Merhaba değerli okurlarımız bu rehberimiz de sizlere Sinop’da kalınacak yerler, nerelere gidilir ve ne zaman gidilir başlıklarını derledik. Umarım beğenirsiniz.

Sinop Nerelere Gidilir?

Boztepe Burnu üzerine kurulan Sinop’u ziyaret edenler için dört mevsim boyunca çeşitli güzellikler bekliyor. Yemyeşil doğasıyla Sinop sizlere şelaleler, göller ve temiz plajlarla tüm beklentilerinizi karşılıyor. Sadece doğal güzelliği ile değil, tarihi ve kültürel değerleri ile görülmeye değer şehirlerden biridir. Anadolu’nun en eski şehirlerinden olan Sinop’u en az iki gün gezmenizi tavsiye ediyoruz. Zengin coğrafyasının tadını çıkarabilir, yöresel lezzetleri deneyebilir ve her türlü spora uygun doğasında adrenalin dolu anlar yaşayabilirsiniz.

sinop1

Sinop Tarihî Cezaevi : Eski bir cezaevinin müzeye dönüşmesi hiç görmediğim bir olaydı. Görünce çok şaşırdığım ancak tarihi ile hoşuma gittiğini söyleyebilirim. Farklılık için gidip görmenizi tavsiye ederim. Tarihî Sinop Kapalı Cezaevi, bir dönem “Anadolu’nun Alkatrazı” tabiri ile de tanınan ve 1999 yılında kapatılarak müzeye çevrilen cezaevidir. Tarihi eskilere dayanan yapı, şiirlere, şarkılara konu olmuştur.

sinop2

Boyabat Kalesi : Tarihi eserlere ilginiz varsa bu kaleyi görmenizi tavsiye ederiz. Görkemli yapısıyla dikkatlerini üzerine çeken Boyabat Kalesi’nin misafirleri eksik olmuyor. Boyabat Kalesi, Sinop’un Boyabat ilçesinde yer alır. M.Ö. 7. yüzyılda Paflagonya’lılar tarafından yaptırılan kale, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarının izlerini taşımaktadır. Günümüze kadar ayakta kalan kale, günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

Sinop Balatlar Kilisesi

Balatlar Kilisesi : Bizans döneminden kalan bir yapıt. Yıllar boyunca tarihini hala koruması ise muhteşem bir detay. Balatlar Kilisesi ya da Sinope Koimesis Kilisesi, Sinop’un Ada mahallesinde Yusufoğlu Aralığı’nda Bizans döneminden kalma bir kilisedir. 3.062 m²’lik alanı kapsayan kilise MS 660 yılında yapılmış dikdörtgen planlı bir bazilikadır. Roma dönemindeki ilk inşasında bir hamam olarak hizmet ettiği düşünülen bu yapı kompleksi 6.-7. yüzyıllarda kilise, 11-13. yüzyıllar arasında tahıl deposu, Anadolu Selçukluları ya da kentin Osmanlılarının eline geçmesinden sonra yerli Hristiyan halka bırakılarak Meryem ve Baş Melek Mikail’in birlikte anıldığı bir manastıra dönüştürülmüştür. 1920’lere gelindiğinde ibadetin yanı sıra mezarlık olarak da kullanılmıştır.

Roma yapısının sağlam duvar ve taşıyıcıları oyularak kesilmiş, buralara dini ihtiyaçlar doğrultusunda diğer Ortodoks Rum manastırlarında da bulunan kemiklik ve benzeri mekânlar ile niş, kapı, kemer, seki, pencere ve ayazma havuzu gibi mimari elemanlar oluşturulmuştur. Bunun dışında Osmanlı yönetimindeki yerli Hristiyan halkın manastırın içine kurulduğu abidevi Roma dönemi yapı kalıntısından olabildiğince çok insanın gömülmesi için azami ölçüde yararlanmaya çalıştıkları tespit edilmiştir. Bizans devletinin yıkılışının ardından, yerli Hristiyan halk tarafından mevcut olan Roma yapısının birçok bölümünde değişiklik yapılmış ve kiliseye dönüştürülmüştür.

hamsilos sinop

Hamsilos Koyu : Ben doğa ve deniz istiyorum diyorsanız burası tam size göre. Resmen bir doğa harikası etrafı kara ile çevrili ancak denizden bağını koparmamış bir cennet. Sinop’a gitmişken uğramanızı tavsiye ediyoruz. Hamsilos Koyu tanıtımlarında, özellikle Kuzey Avrupa ülkelerinde rastlanan fiyord oluşumunun Türkiye’deki tek örneği olarak gösteriliyor. Hamsilos Koyu aslında bir fiyort değil bir deniz girintisi ama bir fiyorttan çok daha güzel. Gerçekten de deniz burada bir nehir gibi kıvrıla kıvrıla kara parçasının içlerine doğru girerken ilginç bir görünüm sergiliyor. Bu özel yapısından dolayı bölge, Kültür Bakanlığı tarafından 1991 yılında 1. derece doğal sit alanı ilan edilerek koruma altına alındı.

Sinop Ne Zaman Gidilir?

Karadeniz’in en uzak noktasında yer alan Sinop’ta Karadeniz iklimi hakimdir. Karadeniz’in doğu ve batı iklim özelliklerinin bir arada görülebildiği şehirde mevsimler arasında çok fazla sıcaklık farkı yoktur. Kıyı şeridinde bulunduğu için ilde dört mevsim yağış vardır. En kurak aylarda bile yağmur yağmaktadır. Haziran, yıllık ortalama 14 derece sıcaklık ile ilin en kurak ayıdır. Yağışların çoğu Ekim ayında gerçekleşir. Ortalama 22 derece sıcaklıkta Temmuz en sıcak ay iken, Ocak 6-7 derece ile en soğuk aydır. Yıllık ortalama 130 gün yağmur yağmaktadır. Sinop kuzey rüzgarlarına açık olduğundan sürekli olarak rüzgar esmektedir. Şehirde özellikle kışın kuvvetli rüzgarlar esiyor.

Sinop Nerede Konaklanır?

Tarihi, doğası, kültürü ve lezzetli yemekleri ile en yakın şehirlerden biri olan Sinop’un her ilçesi farklı bir güzelliğe sahiptir. İlkbahar da yeşillikler arasında aylarca huzur bulabilirsiniz. Temiz plajlar da güneşlenebilirsiniz. Sinop yaylalarında piknik yapabilir ve vücudunuzda temiz oksijenin tadını çıkarabilirsiniz. Sinop’ta her ihtiyaca uygun konaklama tesisleri mevcuttur. Merkezde kalırken ziyaret edebilecek yerlere yakınlığı ile merkezi tercih edebilirsiniz veya huzur için merkezden uzak konaklama alanlarını tercih edebilirsiniz.

Motosikletler