21.4 C
İstanbul
Çarşamba, Nisan 17, 2024

Motosiklet Vites Sistemi

MOTOSİKLETLERDE VİTES SİSTEMLERİ

Otomatik vitesli motorlar : Otomatik vitesli motorlar genelde scooter tarzıdır. Debriyaj kolu yoktur.Direksiyon kolunda sağ el ile gaz ve ön fren , sol elle ise ayak freni kontrol edilir .Gaza basıldığında motor hareket eder, frene basıldığında durur. Önemli husus otomatik motorlarda ilk çalıştırırken ön veya arka fren kolundan birine basılarak motor çalıştırılabilir.

Vitesli motorlar :
 Vitesli motorlarda vites sol ayağın altındaki bir koldur. Genelde bu kola sol ayağımızla aşağı bastığımızda 1. vites , yukarı çektiğimizde 2 , 3 ,4 ve 5. viteslere sırayla geçer 5. vitesten direk 1. vitese inmez birer birer vites küçültür ve büyültürüz. 1. vites ile 2. arası ise boş vitestir. Bazı motorlarda özel farklılıklar olabilir.

Teker Zinciri : Zincirin kullanım ömrü yağlama ve uygun ayara bağlıdır. Bakımsızlık zincirin ve zincir dişlisinin erken aşınmasına yol açar. Zincir belli zaman aralıklarında yağlanmalıdır. Tozlu bölgelerde kullanıldığında bu işlem daha sık yapılmalıdır. Gerginlik kontrolu yapılırken motor durdurulur ve sehpasına kaldırılır. Zincir gerginliği elle 20-25 mm dikey hareket edecek şekilde ayarlanmalıdır. Zincir ayarı için arka tekerin olduğu yerde zincir ayar gergi vidası bulunur

MOTOSİKLETTE TEMİZLİK VE BAKIM

Sigorta kutusu : Sigorta kutusu genelde akünün yanındadır. Motorunuzda değerine uygun yedek sigorta bulundurun .

Tekerlerin sökülmesi : Motosikletin arka tekeri sökülürken motosikletin kendi sehpasına alınır. Motosikletin ön tekeri sökülürken motorun altına takozda konulur. Ön tekerde sökerken, ön fren teli ile km saati teli de bulunur.

Motosikletin Temizliği : Motosikletin dış yüzeyini düzenli olarak temizleyin.Araba servislerinde olduğu gibi tekerlek göbeğine ,susturucu çıkışına, karbüratöre, kilometre saatine, kontak anahtarına, direksiyon kilidine, tahrik zincirine, direksiyondaki kumanda düğmelerine basınçlı su tutmamaya özen gösterin. Motoru duruladıktan sonra birkaç dakika rölantide çalıştırın. Motosikleti yıkadıktan sonra tahrik zincirini yağlayın, motoru yıkadıktan sonra trafiğe çıkmadan frenleri birkaç kez deneyin.

Boğulmuş motor : Bir çok denemeden sonra motor çalışmamışsa aşırı yakıt dolması nedeniyle motor boğulmuş olabilir. Kontak anahtarını kapatın, jikleyi açın, gaza sonuna kadar basarken marşa basın. Daha sonra kontağı açın ve motorun normal çalıştırma prosedürü uygulayın.

Rodaj : İlk 1000 km hangi viteste olursa olsun yüksek devirde kullanmayın. Gazı tamamen açmaktan kaçının . Uzun süre aynı viteste kullanmayın.Otomatik viteslerde sürekli sabit hızla gitmeyin . Rodaj zamanı dolduktan sonra standart kullanma kurallarını uygulayabilirsiniz

Motosikletler