1. Anasayfa
  2. Gezi Rehberi

Mardin Gezi Rehberi – Gezilecek Yerler

Mardin Gezi Rehberi – Gezilecek Yerler
0

Mardin Gezi Rehberi – Gezilecek Yerler

Merhaba değerli okurlarımız bu rehberimiz de sizlere Mardin kalınacak yerler, nerelere gidilir ve ne zaman gidilir başlıklarını derledik. Umarım beğenirsiniz.

01

Rabat Kalesi
Mardina’nın sayısız tarihi kalıntılarından biri olan Rabbat Kalesi (Rabat), şehrin turistler tarafından pek ilgi görmeyen noktalarından biridir. Yine de sağlam bir yapıya sahiptir. Artukle döneminde yeni ilavelerle genişletilen kalede 15 kule ve 4 gözetleme kulesi bulunuyor. Biri doğudan diğeri batıdan olmak üzere iki kapısı vardır. Mardin’in önemli eserlerini gezdikten ve ören yerlerini keşfettikten sonra Rabbat Kalesi’ne giderek şehirde farklı bir döneme tanık olabilirsiniz.

02

Marin Merdis Kalesi
Mardin-Nusaybin’de bulunan Marin Merdis Kalesi, ilçeye 15 kilometre uzaklıktaki Eskihisar köyünde bulunmaktadır. Yıl hakkında hiçbir bilgisi olmayan Marin Merdis kalesi yüksek bir uçurumun üzerinde yer almaktadır. Yaklaşık 1500 metrelik bir çevresi vardır. Kale, 12 kule ile desteklenmiştir. Hangi dönem ve kimler tarafından yapıldığı bilinmemekle birlikte Bizans dönemine ait olduğu tahmin edilmektedir.

03

Anzavur Kalesi
Anzavur Kalesi, Mardin’in tarihine doğru bir şekilde tanıklık eden bir yapıdır. Nusaybin ilçesine sadece 14 kilometre mesafede bulunan Anzavur Kalesi, 970 yılında inşa edilmiş. Onun hamisi Abdullah Bin Hamdan’dır. Kale yüzyıllardır mağlup olmamış ve günümüze kadar gelmiştir. Yapımında moloz ve kesme taş kullanıldığını, 14 burç ve 2 gözetleme kulesi olduğunu görebilirsiniz. Geniş vadiye hakim olan Anzavur Kalesi’nin tarihi hakkında çok az bilgi var. Yine de mevcut konumu ile önümüzdeki yıllarda gücünü koruyacağının sinyalini veriyor.

04

Mor Dimet Manastırı
Mardin’in bir diğer özelliği ile tanınan Mor Dimet Manastırı, Savur ilçesine bağlı Dereiçi köyünde bulunuyor. Ne zaman yapıldığına dair kesin bir bilgiye sahip olmayan Mor Dimet Manastırı, romatizma manastırı olarak da anılır. Çünkü bu manastırın romatizmal hastalıklara iyi geldiği biliniyor. Mor Dimet Manastırı’nın yapımında kesme taş ve moloz kullanılmıştır. Şehrin tarihi yapısına eşlik eden bu manastır kesinlikle Mardin gezi listelerinize damgasını vurmalı.

05

Mor Yusuf Kilisesi
Pek çok medeniyet, kültür ve dinin izlerini taşıyan Mardin, Anadolu’nun en önemli tarihi ibadethanelerine sahiptir. Manastırları, kiliseleri ve sinagogları ile camileri vardır. Bu sayfada şehrin önemli ibadethanelerinden biri olan Mor Yusuf Kilisesi’nin mimari özelliklerinden ve tarihçesinden bahsedeceğiz. Mor Yusuf Kilisesi şehir merkezinde yer almaktadır. Melkun Nazaryan tarafından Ermeni Parlamentosu ve Ermeni Katolik cemaati üyesi Hovsep Kazasyan’ın katılımıyla inşa edilmiştir. Kilisenin mimarı Lole’dur. Mor Yusuf kilisesinin inşaatı 1864’te başladı ve 1894’te tamamlandı.

Mardin e ne zaman gidilir ?

Yaz aylarında Mardin çok sıcak bir iklime sahiptir. Sıcakta gezmek istemiyorsanız Nisan, Mayıs, Eylül ve Ekim aylarında Mardin’i ziyaret etmelisiniz. Kış mevsimini seviyorsanız ve kar altındaki tarihi dokuları görmek istiyorsanız kışın Mardin’i rahatlıkla ziyaret edebilirsiniz.

Mardin de nerde kalınır?

Mardin’de hemen hemen her bütçeye uygun oteller, pansiyonlar ve pansiyonlar bulabilirsiniz. Tarihi bir otelde konaklamak isterseniz şehrin en ünlü oteli Artuklu Kervansaray’ı tercih edebilirsiniz.

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Motosiklet kullanıcısı, blog yazarı

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir