19 C
İstanbul
Çarşamba, Nisan 24, 2024

İstanbul – Demir Kilise (Sveti Stefan Kilisesi)

Sveti Stefan Kilisesi’nin Viyana’da hazırlanıp, İstanbul’a taşındığını biliyor muydun?

İstanbul’un en önemli tarihi değerlerinden biri olan Sveti Stefan Kilisesi’nin bir diğer adı da Demir Kilise’dir.  Tamamı demirden oluşan bu göz alıcı tarihi yapı, aynı zamanda Hristiyan Ortodoksların da tek demir kilisesidir.  1896 yılında Avusturya’nın başkenti Viyana’da hazırlanan ve döküm ile metal kısımlarının monte için gemilere yüklenerek İstanbul’a taşındığı kilise, ayrıca dünyanın ilk prefabrik yapıları arasında bulunuyor.

1898’de ibadete açılan kilise, bugün Balat semtinin ve İstanbul’un simgeleri arasında gösteriliyor.

Öte yandan 500 ton demir kullanılarak haç şeklinde inşa edilen Sveti Stefan Kilisesi’nin çanlarının tamamı da Rusya’dan gönderilmiştir ve bu çanların en büyüğü tam 750 kilogramdır.
İstanbul turlarının pek çoğunda yer alan bu tarihi yapı hakkında sen neler biliyorsun ya da daha önce hiç bu kiliseyi gezdin mi? Cevapları yorumlara bekliyoruz.

Kısaca tarihi

Osmanlı İmparatorluğu’nun Bulgarları, İmparatorluğun Ortodoks Hıristiyanları topluluğu olan Rum Millet’in bir parçası oldukları için Fener Ortodoks Patrikhanesi’nin kiliselerinde dua ederlerdi , ancak on dokuzuncu yüzyılın Bulgar milliyetçi hareketi ayrı bir Bulgar devletinin kurulmasını savundu. Fener Patrikhanesi’ni ağırlıklı olarak Yunan bir kurum olarak gördükleri için Bulgar Ortodoks Hıristiyanları için dini organizasyon. Bu çabalar , 1870 yılında Osmanlı İmparatorluğu Sultanı Abdülaziz tarafından yayınlanan bir fermanla Bulgar Eksarhlığının tanınmasıyla sonuçlandı.

demir-kilise iron church

Zengin süslemeli kilise, üç kubbeli haç biçimli bir bazilikadır . Haliç’e bakan sunak ve altı çanı Yaroslavl’da dökülen 40 m yüksekliğindeki bir çan kulesi narteksin üzerinde yükselir . Haliç kıyısında, Balat ve Fener meydanları arasında ( Eyüp Mahallesi yakınında), şimdiki kilisenin bulunduğu yere önce küçük bir ahşap kilise dikildi. Devlet adamı Stefan Bogoridi tarafından bir ev bağışlanmış ve ahşap kilise olarak yeniden düzenlenmiştir. 9 Ekim 1849’da açıldı ve Bulgar Ulusal Uyanışının önemli bir yeri oldu . Osmanlı _ Bulgar Eksarhlığı’nı kuran 28 Şubat 1870 tarihli kraliyet fermanı ilk olarak kilisede okundu.

Orijinal ahşap yapı yangından zarar gördükten sonra, yerine daha büyük mevcut bina inşa edildi. Zayıf zemin koşulları nedeniyle betonarme donatı yerine demir çerçeve tercih edilmiştir . İmar planları İstanbul merkezli Osmanlı Ermeni mimar Hovsep Aznavur tarafından hazırlandı .

Avusturyalı bir şirket olan R. Ph. Waagner tarafından kazanılan kilisenin prefabrike dökme demir parçalarını üretmek için uluslararası bir yarışma düzenlendi . 500 ton ağırlığındaki prefabrik elemanlar 1893-1896 yılları arasında Viyana’da üretilmiş ve Tuna ve Karadeniz üzerinden gemilerle İstanbul’a taşınmıştır .

Sveti_Stefan_Kilisesi'nin_İçi

Bulgar Aziz Stephen Kilisesi’ni tasvir eden 20. yüzyılın başlarından kalma bir kartpostal
Bir buçuk yıl sonra, kilise 1898’de tamamlandı ve o yıl 8 Eylül’de Exarch Joseph tarafından açıldı. Kilisenin ana iskeleti çelikten yapılmış ve metal levhalarla kaplanmıştır. Tüm parçalar somun, cıvata, perçin veya kaynakla birbirine bağlanmıştır . Mimari açıdan kilise, Neo-Bizans ve Neo-Barok etkilerini birleştirir.

Aziz Stephen, prefabrike demir kiliselerle 19. yüzyıl deneylerinin ürünüydü . 1829’da oluklu demiri icat eden İngilizler, Avustralya gibi uzak kolonilere göndermek için portatif demir kiliseler ürettiler . Eyfel Kulesi’nin yaratıcısı Fransız mühendis Gustave Eiffel Filipinler ve Peru’ya kadar gönderilen demirden kiliseler tasarladı . Şimdi, St Stephen, dünyanın hayatta kalan birkaç prefabrik dökme demir kilisesinden biridir.

27 Aralık 2010’da, Aziz Stephen bayram gününde, kilisede koruyucu azizi onuruna bir kutlama ayini düzenlendi. Toplantıya Vratsa Metropolitan Kalinik, piskopos Naum, Bulgar Kutsal Sinodu Genel Sekreteri ve “Aziz Stephen Kilisesi” Vakfının temsilcileri katıldı. Kutlamanın şerefine kilisenin kubbesi, Filibe Bulgarları tarafından bağışlanan fonlarla altınla kaplandı.

2018 yılında tadilattan sonra kilise.
2011 yılında Bulgar-Türk işbirliğiyle başlayan ve 15 milyon ₺’den fazlaya mal olan kilise binasında tadilat yapıldı. 8 Ocak 2018’de, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov , İstanbul’daki yenilenen Aziz Stephen Ortodoks Kilisesi’nin 120. kuruluş yıl dönümü münasebetiyle açılışında hazır bulundu.

Aziz Stephen Kilisesi’nin yanı sıra İstanbul’da bir başka Bulgar Ortodoks kilisesi olan Feriköy’de Aziz Demetrius Kilisesi bulunmaktadır.

fotoğraflar: wikipedia, shutterstock

Motosikletler

Sym SYMNH T 300