Giriş Yap



DC MOTOR NEDİR ?

1500w-ddc-72V-motor

DC MOTOR NEDİR ?

DC motor, düz akım elektrik enerjisini bakır sargılar ve mıknatıs yardımı ile mekanik enerjiye dönüştüren bir motor dürüdür. Motorun iç kısmında yer alan bakır sargılara elektrik akımı verildiğinde motorun iç kısmında sabit olan mıknatıslara zıt yönde yön de oluşan manyetik kuvvetin etkisi ile motorun hareket etmesi prensibine dayanır.

1500w-ddc-72V-motor

DC MOTORLARIN AVANTAJLARI 

  • Dc motorların hız güç ve boyut olarak çok fazla çeşitleri mevcuttur.
  • Dc motorlar ucuzdur.
  • Dc motorların boyutları küçüktür.
  • Dc motorların temin edilmesi kolaydır.
  • Dc motorları düşük akımlarda da çalışırlar.
  • Dc motorları sürülmeleri kolay, bol seçenekli ve masrafsızdır.

 

DC MOTORLARIN DEZAVANTAJLARI NELERDİR ?

  • Dc motorlar kolay bozulabilir motorlardır.
  • Redüktörlü dc motorların redüktörlerine fazla yüklenilirse çok kolay bir şekilde kullanılmaz hale gelebilir.
  • Dc motorların kararlılıklarına ve konum değişikliklerine cevap verme süreleri uzundur.
  • Düşük redüktör oranına sahip dc motorlar istenilen verimi vermekte zorlanırlar.

 

DC MOTORUN ÇEŞİTLERİ ve ÖZELLİKLERİ NEDİR ?

  • Fırçalı DC Motor Nedir ?
  • Redüktörlü DC Motor Nedir ?
  • Redüktörsüz DC Motor Nedir ?
  • Fırçasız DC Motor Nedir ?
  • Step Motor Nedir ?
  • Redüktörlü Step Motor Nedir ?
  • Redüktörlü Step Motor Nedir ?
  • Servo Motor Nedir ?

 

FIRÇALI DC MOTOR NEDİR ?

Fırçalı dc motor en eski ve en çok kullanılan dc motor çeşididir. Fırçalı DC motor şu şekilde çalışır, fırçalı dc motorun ana milinin üzerinde bobinler, ama gövdenin içinde ise güçlü mıknatıslar bulunur. Motorun şaftının üzerinde yer alan bobinlere fırçalar yardımı ile elektrik akımı uygulanır. Bu uygulanan elektrik akımı ile bobinlerde oluşan manyetik alan motorun gövdesindeki mıknatısların manyetik alanı ile sürekli çakışır ve bu işlemin sonucunda motorun ana mili dönmeye başlar. Redüktörlü DC motor ve Redüktörsüz dc motor olarak iki çeşit dc motor vardır.

 

REDÜKTÖRLÜ DC MOTOR NEDİR ?

Redüktörlü dc motor çoğunlukla yüksek devirlerde dönebilmektedirler. Ama bazen yüksek devir yerine yüksek tork tercih edilen yerlerde olabilir. Motorun miline bağlanan bir redüktör yeni dişli seti sayesinde normal bir dc motor redüktörlü  dc motor olur ve Dönme hızı ne kadar azaltılır ise doğru orantılı olarak tork arttırılmış olur.

 

REDÜKTÖRSÜZ DC MOTOR NEDİR ?

Redüktörsüz dc motor genellikle yüksek hıza ihtiyaç olunan yerlerde kullanılır. Örneğin: fan, uzaktan kumandalı araba elektirikli el aletleri gibi yerlerde genellikle redüktörsüz dc motor kullanılır.

 

FIRÇASIZ DC MOTORLAR NEDİR ?

Fırçasız dc motorlar fırçalı dc motorların tam tersi diyebiliriz. Fırçalı dc motorlarda bobinler ana milin üzerinde dururdu ve mıknatıslar sabit olurdu. Fırçasız dc motorlarda ise mıknatıslar ana milin üzerinde durur, bobinler ise sabit durur. Fırçasız dc motorlarda 3 afet kablo bulunur bu kabloları her biri motorun içindeki farklı bobinlere bağlıdır. Fırçasız dc motorlar fırçalı dc motorlara göre bobinlere uygulanan gerilim için aşınan bir parça barındırmadığından hem bakım gerektiren parça sayısı azdır hem de sürtünme nedeni ile verim kaybı daha azdır.

 

Fırçasız motorlar yüksek performansı nedeni ile özellikle drone motorlarında fırçasız dc motor kullanılır. Fırçasız dc motorların yüksek performans ve bakım kolaylığı gibi avantajları aynı zamanda sürücü ile zor kullanma ve maliyet dezavantajları da vardır.

 

STEP MOTOR NEDİR ?

Step motorları çok hassas konum kontrol imkanı sağlayan fırçalı ve fırçasız dc motorları gibi sürülebilen motorlardır. Bu özellikleri sayesinde hassas CNC tezgahları ve 3D yazıcılar gibi yerlerde kullanılmaktadırlar. Fan bağlantı şekillerine göre unipolar ve bipolar şekilde olabilirler.

 

REDÜKTÖRLÜ STEP MOTOR NEDİR ?

Redüktörlü step motor çoğunlukla yüksek devirlerde dönebilmektedirler. Ama bazen diyer motorlarda olduğu gibi redüktörlü step motorlarda da yüksek devir yerine yüksek tork tercih edilen yerlerde olabilir. Motorun miline bağlanan bir redüktör yeni dişli seti sayesinde normal bir step motor redüktörlü  step  motor olur. Redüktörlü step motor redüktörü sayesinde dönme hızı ne kadar azaltılır ise doğru orantılı olarak tork arttırılmış olur.

 

REDÜKTÖRLÜ MOTOR VE REDÜKTÖRLÜ MOTORUN İÇ YAPISI

Sabit voltaj – Değişken yük – Değişken Hız – Değişken akım

Sabit voltaj – yük az olursa, Yüksek hız – Az akım

Düşük voltaj – Aynı yük – Düşük hız – Az akım

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok