Giriş Yap



Commuter Motosiklet

commuter motosiklet

COMMUTER Motosiklet ile başlamasak olmaz. Bazıları bu sınıfa kurye motoru der. Bazıları ise başlangıç motoru. Bazıları eşek kullanır gibi kullanır, bazılarıysa ikinci motor olarak yedekte tutar. Aslında her birinin haklılık payları da var. Neden mi, neden olacak?

  • Evet genelde az yakıt tüketen bir sınıf olduğundan kuryeler arası kullanımı yaygındır, tercihte birinci sıradadır. CBF 150 veye YBR 125’i belirtmesek olmaz. Benzin fiyatları arttığından biraz dertliler şu sıralar.
  • Yeni başlayanların tercih sebebidir. Başlangıçta kontrol etmekte zorlanmayacağı kolay bir kullanımı olduğundan başlangıç motoru olarak çok tercih edilirler. Bazı bayan motorcularımızın ise zor alıştığı motosiklet çeşidindendir.
  • Genelde hafif, dayanıklı (Çin mallarını hariç) ve parçaları ucuz olduğundan dağa bayıra sürmeye, arada düşürüp kaldırmaya da gelirler. Yani eşek gibi tüm yükü taşıyıp gıklarını çıkarmazlar fakat serviste parça bakımından sizi üzmeye meyillidirler.
  • Uzun seyahatleriniz için 250-350 kg ağırlığında yani koca koca bir touring motorunuz varsa onu şehir içi trafikte kullanmak yorucu olacağından yine imdadınıza kıvrak, hafif ve aralardan geçmeye uygun commuter sınıfı motosikletler çözüm olacaktır. O yüzden ikinci bir şehiriçi motosiklet olarak alınırlar ve zevkle kullanılırlar.

Bu sınıfın genel genel özellikleri ve avantajları; Biraz önce de değindiğimiz gibi hafif, kıvrak, bakım maliyetlerinin ucuz (artık pek ucuz olmayabilir), kullanımlarının kolay ve yakıt harcamalarının düşük olmasıdır.

Bu sınıfın dezavantajları ise şunlardır; Performanslarının düşük olması sebebiyle hız sınırının yüksek (Mesela 120km / saat) olduğu bölünmüş yollarda ve şehir dışı seyahatlerinizde sağ şeridi seçerseniz sizi zorlamayacaktır. Uzun seyahatlerinizde birde arkanızda artçınız (yolcunu) varsa konforunuz biraz düşecektir. Bir sırtlık yani motorcu deyişiyle (Sisibar) ile olay çözülebilir fakat uygun bir sisibar bulmak için arama yapmanız veya o sisibarı sizin yaptırmanız gerekebilir. Peki, bunları umursamazsak uzun yola gider mi bu motosiklet? Her türlü gider hem de her şekilde.

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok