Ana Sayfa MOTO IQ Akü bittiğinde ne yapabilirim?

Akü bittiğinde ne yapabilirim?

5
56
aku-sarj

Akü bittiğinde ne yapabilirim?

Aracınızla tamda yola çıkacaksınız ve motosiklet başına gittiniz. Fakat motor çalışmıyor. Motosikletin çalışmamasının birçok nedeni olabilir. Bunlardan en sık rastlananı akünün bitmesidir.

Sıfır bir akü ortalama maksimum 4 ya da 5 yıl kullanılır. Kullanım şeklinize göre bu süre değişkenlik gösterir.

Akünüzün daha uzun ömürlü olması için akü bakımı mıtlaka yapılmalıdır. Bakım gerektirmeyen, jel akülerde kullanılabilir. Bunların ömrü ise 3 yıl veya biraz daha fazla olabiliyor. Marşa bastığınızda marşı çevirme sesinden verdiği güçten, zayıfladığını ya da bittiğini anlayabilirsiniz.

Aküsü biten arkadaşlar hemen panik yapmayın! Aşağıdakileri teker teker uygulayın.

  1. Akü suyuna bakın eksikse tamamlayın
  2. Marşa bastığınızda gösterge panelinde ışıklar bayılıyorsa bu zayıf bir akünün göstergesidir. Aşağıdaki maddeye doğrudan geçebilirsiniz.
  3. Bakım gerekmeyen akü ise bir araçtan kablo yardımı ile şarj edin. Dikkat: aküleri birbirine bağlarken yanlış kutupları bağlamak motorun beyninin bozulmasına neden olacaktır.
  4. Kontak kapalı halde bir kaç kez gaz verin, kontağı açın ve marşa basın
  5. Vitesli motor ise yokuş bulun, kontak kapalı aşağıya doğru motoru sürün, hızlanınca kontağı açıp ve marşa basıp çalıştırmaya uğraşın, çalışırsa akünün dolması için 15 dakika kadar gezin

Marşa bastığınızda gösterge panelinde ışıklar bayılıyorsa bu zayıf bir akünün göstergesidir.

Diğer öneriler ve tavsiyeler

  1. Marş yaptığınızda motor normal ilk çalıştırmalardaki gibi dönüyor mu? (Evet; Hayır)
    Cevabınız ‘hayır’ ise, bir akü veya marş motoru probleminiz var demektir.
  2. Önce farlarınızı yakınız. Parlak ve normal olarak yanıyorlar mı?
    Parlak ve normal olarak yanmıyorlarsa, akünüz zayıf veya akü bağlantı sorununuz var demektir. Akünüzü şarj etmeli veya başka bir araçtan kablo ile bağlantı yardımı almalısınız.(Kablo ile bağlantı yardımı almadan önce aracın katalogundaki imalatçı firmanın işlem ve uyarılarını okumalısınız.) Aracınız çalışırsa ve akünüz eski değilse, ilk fırsatta bir servise uğrayarak sorunun nedenlerini öğreniniz.
  3. Farlarınız parlak ve normal olarak yanıyorlarsa, farlar açıkken birinin gözlemesini sağlayarak, tekrar marş yapınız.
  4. Farlarınız parlak olarak kalıyor ve değişmiyorlarsa, muhtemel problem marş, kontak anahtarı veya rölededir. Servise başvurmalısınız.
  5. Marş yaparken farlarınız zayıflıyorsa, muhtemel problem akü, marş veya şasi topraklama kablosundadır.
    Cevabınız ‘evet’ ise, bir yakıt veya elektrik/ateşleme probleminiz var demektir.
  6. Marş yaptığınızda motor normal ilk çalıştırmalardaki gibi dönüyor fakat çalışmıyorsa, birçok muhtemel neden olabilirse de bunlar iki grupta toplanabilir:
  7. Deponuzda yakıt bulunduğundan emin olmalısınız. Yakıtınız çok az ise, özellikle eğimli yollarda motora yeterince yakıt pompalanamayabilir.
  8. Yakıtınız yeterli ise, muhtemel sorunlar, tıkanmış yakıt filtresi, tıkanmış yakıt enjektörleri, çalışmayan yakıt pompası veya bir elektrik/ateşleme problemidir. Bu durumda yapılacak en doğru hareket, muhtemelen profesyonel yardım almaktır.

5 YORUMLAR

    • Eğer şarj konnektörü bozuksa yüksek voltaj gelir ve akü şişer Benimle daha önce başıma gelmişti yeni almıştım 1 hafta sonra öldü boşa gitti şarj konjektörü Çok ucuz bir şey. Aküyü gelen voltaj motorun Devri 4000 civarında iken 14.5 volt civarı olmalı. Ayrıca freshpack akü almanı tavsiye ederim. Asidi sen dolduruyorsun ve ömrü o zaman başlıyor. Ve yüzde yüz değişim garantili varta powersport agm serisi akü al

  1. 90000 km dir Hero Glamour kullanıyorum ve bunun 80 binini kuryelikte geçirdim başka kişilere de verdim düşün ki onlar anasını ağlattı ama hala A noktasından B noktasına gitmekte en az yakan torklu ve şehir içi için ideal bir motor. Kayseri’de ikamet ederken Antalya ya taşındım otobüsle yanımda getirdim. Allah emktarımdan razı olsun 😊 beni yolda koymuyor koymadığı gibi yakmıyor parça eskitmiyor ve sorun çıkarmıyor. Tek eksisi far rölantide titriyor. Başka hiç bir kusuru yok.