14.3 C
İstanbul
Salı, Nisan 23, 2024

Nasıl bir denge var?

Motosiklet harekete geçtiğinde denge noktası arkaya doğru hareket eder sonraları ise yavaş yavaş ortaya doğru harekete geçer. Frenleme anı da ön tarafa doğru kayar. Denge noktasının arka aksı geçmesi ön tekerleğin kalkması, ön aksı geçmesi ise arka tekerin kalkması veya motosikletin devrilmesi demektir.

Nasıl bir denge var?

motorcycle balance
motorcycle balance

200 cc ile 1200 cc arasındaki motosikletlerin çoğunun ağırlığı aşağı yukarı 120–350 kg. arasındadır. Fakat mümkün olduğu kadar dengeli bir sürüş dinamiğine ulaşmak için denge noktasını ortalamak gerekir. Motosikletin toplam ağırlığının cinsine göre tam ortadan böldüğü düşünülen noktaya denge noktası denir. Denge noktası bu ağırlık dağılımını ortadan ikiye ayırır ve amaç her zaman için bu noktayı ortalarda tutmaktır. Aerodinamik açıdan motosikletler imal edilirken yük dağılımları eşit oranda imal edilirler.

motorcycle balance
motorcycle balance

Genel olarak motosikletlerde ağırlığın %50’si ön, %50’si arka tekerlek aksındadır. Bu oran, %51-%49 veya yakın oranlarda motosikletin cinsine göre değişiklik gösterebilir. Motosikletin ortasında bulunan denge noktası, üzerine bir veya iki kişinin binmesi ile kayabilir. Yani sürücü koltuğa tam ortaya denk gelecek şekilde oturmak zorundadır. Aksi halde daha sürüşe geçmeden denge bozulmuş olacaktır. Örneğin 150kg.’lik bir motosikletin sürücü selesine 60kg’lik bir kişi, arkasına da 100kg.’lik bir kişinin oturduğunu varsayalım.

motorcycle balance
motorcycle balance

Mantıksal olarak denge noktasının yani başka bir deyişle ağırlık dağılımının arka tarafa %60 ön tarafa %40 civarında bölündüğünü söylenebilir. Motosiklete binme aşamasından başlamak üzere sürüş de dâhil her zaman denge noktasına yakın olmak lehimizedir. Ortalarda bulunan denge noktası motosikletin harekete geçmesiyle beraber arkaya doğru kayar, rölanti sağlanana kadar yavaş yavaş ortaya doğru devam eder, frenleme anında ön tarafa geçer durmayla tekrar ortadaki yerini alır.

Yani motosikleti çalıştırıp fazla gazla harekete geçtiğimizde eğer denge noktası arka tekerlek aksını geçerse, ön lastik havaya kalkar. Ya da tam tersi ön freni fazla sıktığımızda denge noktası ön tekerlek aksını geçerse arka teker havalanır veya ön gidon kitlenip düşme meydana gelebilir.

Bu yüzden Fren yaparken kazalara sebebiyet vermemek için takip mesafesini çok iyi ayarlamamız gerekir.

Motosikletler