Giriş Yap



Motosiklet ön fren kullanımı hakkında bilgi

brakes 2 lg

Ön fren kullanımı düşük hızlarda gereksizdir ve arka fren kullanılsa daha kolay, sıkıntısız duralacağı bilinmelidir. Bir çok acemi motosiklet sürücüsü ayak frenini unutup veya hatırlamayıp ani duruşlarda ön frene yüklenmektedir. bu konuda biraz araştırma yapınca hafif kazaların ön fren kullanımı yapılırken oluştuğunu anlayacaksınız.

aprilia-tuono-v4-2-0

Fren kullanımındaki genel kanı %70’e %30 kuralıdır. Ama frenleme özelliklerine göre veya yol durumuna göre bu değişebilmektedir. Yani sabit bir değer yoktur. Ani duruş gerekiyorsa ön frenden daha fazla destek alınması gerekebilir.

brakes-2-lg

 

Yokuş yukarı ön frene basmak veya çok fazla arka frene abanmak gereksiz olabilir. Çünkü yokuş yukarı arka frenle ön fren ortak değerlerde kullanılabilir. Ama yerine göre bunu unutmayalım. Şayet yokuş aşağıya gidiyorsak ve çok dik bir yokuş ise arka frenle başlayıp ön frenden destek alınabilir, arka frene çok fazla basmak lastiklerin kaymasına sebep olacaktır. Bu durumda ön frenden destek alınmadığında öndeki araca çarpmanıza neden olabilir. Araca yaklaştıkça paniğe kapılıyorsanız, durumu göz önüne takip mesafesi artırmak veya deneyim kazanmadan o yokuşu değil daha kolay yol alabileceğiniz düzlükleri seçmek daha iyi olacaktır.

hand-brakes

Frenleme konusunda iyi değilseniz, ani fren yapmanız gerektiğinde kendinizi o kazadan kurtaramayabilirsiniz. Yani aslında tesadüflere bağlı değil, bilince bağlı çalışın ve aklınızı daha hızlı çalıştırın. Bir bakıma hızlı düşünerek o durumdan kurtulmayı öğrenin. Bu durumda yapılacak tek şey frenleme çalışmaktır. Kendinize boş bir alan bulun ve motosikletle frenleme konusunda biraz çalışın. Bunu size yararı çok olacaktır.

diskbrakes

Frenlemeyi  öğrenmeden, yani deneyim yapmadan trafiğe çıkmayın ve kullanmayın. çünkü büyük şehir trafiğinde frenleme konusunda iyi olamayan arkadaşların bir çok kazasına şahit oluyoruz Zaten sizde şahit olmuşsunuzdur. Yani hızlandığınız kadar kolay duramadığınızı hatırlarsanız, aklınızın bi köşesinde olursa herşey kafanızda daha kolay şekilllenecektir.

panic-braking

Ani frenlemede kaç kilometre hızla kaç metrede durabildiğinizi tahminen ortaya çıkardığınızda hızın tam olarak ne demek olduğunu daha iyi anlayacaksınız. Trafikteki durum her an değişebilmektedir. Keza boş bir yolda bile durum her an değişir ve aniden bir yol engeliyle karşılaşabilirsiniz. Durmadan geçmek veya ani duruş yapmak zorunda kaldığınızda motorun dengesini bozmadan durmayı yola çıkmadan önce öğrenmelisiniz.

abs-landstrase-011_-jpg-1675363

Kazık fren diye tabir edilen şeyi trafiğe kapalı alanlarda mutlaka deneyin. Frenlemeden önce tüm tedbirleri aldığınıza emin olun. Bazı frenlemelerde sağa veya sola doğru kayıyorsanız oturuş pozisyonunuzdan kaynaklanıyor olabilir. Kendinizi motor üstünde doğru konumlandırıyor musunuz lütfen kontrol edin.

bosch_01

Islak alanlarda ise frenleme konusu çok farklıdır. Frenleme konusunu burada biraz genişletmek gerekecektir. Aniden bir dönüşte bir ıslaklıkla karşılaştığınızda frene yüklenmek değil gaza yavaşça bırakmanız veya frene hiç dokunmadan motorun yönünü düzelterek düz giderek devrilmeden durmanız gerekebilir.

brakes2

Islak alanların bir sakıncasıda önceden neden ıslandığını bilmemenizdir. Belki de o bir benzin, mazot veya yağ birikintisi. bunu bilemezsiniz. Islak alana girmeden önce ileri bakış tekniği ile kontrol etmeniz size kolaylık sağlayacak ve önceden yavaşlayıp çevresinden dolanabilme fırsatı verecektir.

Hepinize iyi sürüşler

 

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok