Giriş Yap



KTM 500 EXC SIX DAYS 2015

1edf6f1777 jpg webp

GERÇEK BİR EFSANE

KTM 500 EXC Six Days, dünyanın en büyük enduro yarışı olan “International Six Days Enduro” da yarışa hazır, yani “READY TO RACE”. Birbirini takip eden altı gün boyunca, 1.000 km’den fazla offroad yolda, selenin üzerinde 40 saatlik bir sürüş! Bu ekstrem koşullar sürücüyü olduğu kadar motosikleti de sıkı bir testten geçirmekte. Bu zorlu yarışta sporcuların yarısından fazlasının tercih ettiği KTM 250 EXC Six Days üzerinde bulunan eksiksiz yüksek kaliteli donanım paketi,  motosikleti  bu çok sert yarışmaya hazır hale getiriyor. Offroad sporunda hiçbir marka KTM kadar güçlü ve başarılı değil. 2013 yılında da genel klasmanda en hızlı sürücüler yine bir KTM üzerinde yol alıyordu. 2014 yılında Six Days yarışı Arjantin’de gerçekleştirilecek ve yeni KTM Six Days model yelpazesi de engebeli Güney Amerika arazilerinin zorlu koşullarına uygun şekilde donatıldı. KTM, bu olağanüstü zorlu yarışmanın yüksek gereksinimlerini tam anlamıyla yerine getiren, denenmiş ve sağlam yeni Six Days model makinelerini yarışa hazırlamış durumda.

MOTOR

Yapı tipi 1 silindirli 4 zamanlı benzinli motor, sıvı soğutmalı
Hacim 510,4 cm³
Çap 95 mm
Strok 72 mm
Marş desteği Elektrikli marş/Ayak marşı
Motor yağlaması 2 rotor pompasıyla basınçlı yağlama dolaşımı
Birincil aktarma 32:76
İkincil aktarma 14:50 (13:50)
Soğutma Sıvı soğutma, devirdaim pompası üzerinden soğutma sıvısının sürekli devirdaimi
Debriyaj Yağ banyolu / hidrolik tahrikli DDS çok plakalı debriyaj
Ateşleme tertibatı Dijital ateşleme ayar özelliğine sahip, temassız kontrollü tam elektronik ateşleme tertibatı

YÜRÜYEN AKSAM

Şasi Krom molibden çelik borulardan merkezi boru şasi
Çatal WP Suspension Up Side Down 4860 4CS
Süspansiyon kolu WP Suspension PDS 5018 DCC
Süspansiyon yolu Önde 300 mm
Süspansiyon yolu Arkada 335 mm
Fren tertibatı Disk fren, fren kaliperleri yüzer yataklı
Fren diskleri – çap Önde 260 mm
Fren diskleri – çap Arkada 220 mm
Zincir 5/8 x 1/4″
Gidon kafası açısı 63,5°
Dingil mesafesi 1.482±10 mm
Yüksüz durumda yerden yükseklik 345 mm
Yüksüz oturma yüksekliği 970 mm
Yakıt deposu kapasitesi toplam yakl. 9 lKurşunsuz süper (ROZ 95)
Yakıtsız ağırlık yakl. 111,5 kg

MOTOR

Sert enduro kullanımı için geliştirilmiş 510,4 cm³ hacimli SOHC motor, olağanüstü kompakt tasarımı, bakım dostu yapısı ve minimum ağırlıkta göz dolduran sağlamlığı ile dikkat çekiyor. Keihin yakıt enjeksiyonu ile birlikte rakipsiz, enduro kullanımına özgü bir performans ve sürüş karakteristiği sunuyor.

YAĞ DOLAŞIMI

Motor iki yağ pompasıyla ve müşterek bir yağ dolaşımı ile donatıldı. Bir basınç pompası, krank milini, pistonları, balans milini ve supap kumandasını güvenli bir şekilde yağlar. Ayrıca ateşlemenin soğutulmasını ve debriyajın yağlanmasını sağlar. Bir vakum pompası, yağ karterinden yağ emer ve bununla şanzımanı yağlar.

MARŞ DİNAMOSU

500 EXC Six Days standart olarak hem ayak marşı, hem de elektrikli marş sistemiyle donatıldı. Elektrikli marş, silindirin arkasında korunaklı bir yerde konumlandırılmış.

SİLİNDİR KAFASI

Silindir kafası, üstte bulunan bir kam mili ile donatıldı. Bu, iki titan emme valfinin yanı sıra iki çelik eksoz valfini çalıştırıyor. Ağırlığı optimize edilmiş valf tahriki, düşük bir sürtünme ve böylece hem iyileştirilmiş bir performans, hem de düşük bir motor freni etkisi sağlıyor.

PİSTON

Cast-In-Cast yapı tipindeki hafif dövme piston, 450 SX‑F’nin yüksek performanslı piston segmanları ile donatılmıştır. Faydası, minimum yağ tüketimi düşmesi ve üstün performans.

KRANK MİLİ

72 mm stroka ve ultra hafif bir biyel koluna sahip krank mili, Pankl tarafından özel, yüksek kaliteli çelikten imal ediliyor. Bu, diğer 4 zamanlı modellerinde olduğu gibi, alt biyel kolu yuvasında, bir kaymalı yatakla donatılmıştır. İki preslenmiş yatak kovanı, doğrudan krank kolu muylusunun üzerinde çalışıyor. Bu yatağın yağ beslemesi, motorun basınçlı yağlaması ile sağlanıyor. Bu yapı tipi motorun dayanıklılığını artırıyor ve böylece krank mili için bakım periyotlarını uzatıyor, müşteri için zaman, külfet ve masraf bakımından bir avantaj.

ENGINE-MANAGEMENT-SYSTEM (EMS)

Keihin tarafından geliştirilen, elektronik yakıt enjeksiyonlu ve 42 mm gaz kelebeği gövdeli Engine Management System, spontane tepki ve maksimum motor performansı sağlıyor. Yağ soğutmalı, 196 W gücündeki bir alternatör, yakıt enjeksiyonu, aydınlatma ve diğer tüketiciler için gerekli enerjiyi sağlıyor. PowerPart olarak satılan bir Map-Select-Switch sayesinde, EMS üzerinden çeşitli motor karakteristikleri seçilebiliyor. Bunun dışında yine isteğe bağlı sunulan bir User-Setting-Tool, dizüstü bilgisayar üzerinden makinenin verilerini okuma ve fareyle birkaç tıklamayla, ateşlemenin ve yakıt enjeksiyonunun mappingini değiştirme olanağı tanıyor.

BALANS MİLİ

Motor, kütle kuvvetlerini dengelemek adına, su devridaim tahriki olarak da görev yapan bir balans miline sahip.

VİTES KUTUSU

Altı vitese sahip vites kutusu, 500 cm³ motorun motor karakteristiğine ve her türlü enduro kullanımına özel geliştirildi. Hassas ve kolay vites değiştirme ile göz kamaştırıyor.

DDS KAVRAMA

2015 modelde DDS kavrama (Damped Diaphragm Steel) daha da geliştirilmiş, primer dişli ile birlikte yüksek dayanıklı çelik dolu malzemeden frezelenmiş, daha hafif, tek parça bir debriyaj tasına kavuştu. Bu yöntem rakipsiz güvenilirliği garantilerken debriyaj tasının kompakt, perçinsiz yapısı sayesinde olağanüstü derecede ince bir motoru mümkün kılıyor. Ayrıca bu yapı, kavramanın kompakt ölçülerine katkıda bulunan, ince çelik lamellerin kullanılmasına olanak tanıyor. Disk yaylar, çekiş ve şanzımanın aşınmasına karşı avantaj sağlayan, ilave bir göbek sönümlemesinin takılmasına olanak tanıyor. Neticede Brembo kavrama mekanizması, disk yayla bağlantılı olarak çok rahat çalışan ve iyi kontrol edilebilen bir debriyaj modülasyonu sağlıyor.

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok