Giriş Yap



Hangi ülkelerden sıfır gümrük vergisiyle motosiklet ekipmanı alınabilir?

yurtdisi urunleri

Vergi haddi 0 (sıfır) olan ülkeler hangileridir? Bazı ülkelerden alınan ekipmanlar %60’a yakın gümrük ve ilave gümrük vergisine tabiyken bazıları ise sıfır gümrük vergisi ile gelebiliyor. Bunlar resmi gazetede de yayınlandığı şekilde aşağıda belirtilmiştir.

1 – Avrupa Birliği Menşeili Ürünler: Doğrudan Avrupa Birliği’nden A.TR Belgesi ve Menşei Şehadetnamesi ile getirilmesi halinde İGV sıfır olarak uygulanacaktır.
2 – EFTA ülkeleri Menşeili Ürünler: Doğrudan EFTA ülkelerinden EUR 1 Belgesi ya da Fatura Beyanı ile getirilmesi halinde İGV sıfır olarak uygulanacaktır.
3 – Serbest Ticaret Anlaşması Ülkeleri Menşeili Ürünler: Doğrudan STA ülkelerinden EUR 1 ya da Fatura Beyanı ile getirilmesi halinde İGV sıfır olarak uygulanacaktır.
4 – Pan Avrupa Menşei Kümülasyonu (PAMK) Menşeli Ürünler : Avrupa Birliği ülkeleri, Türkiye ve EFTA ülkeleri arasında olan kümülasyon sistemi olup, bu sisteme dahil olan tarafların birbirleri ile yaptıkları işlemler kapsamındaki sanayi ürünlerinde İGV haddi O (sıfır) olarak uygulanmaktadır. Ancak eşyanın kümülasyona taraf ülkeler menşeli olduğunun ‘Tedarikçi Beyanı’ ile ispatlanması gerekmektedir.
5 – Pan Avrupa Akdeniz Menşei Kümülasyonu (PAAMK) Menşeli Ürünler : Avrupa Birliği ülkeleri, Türkiye, EFTA ülkeleri, Faroe Adaları, Cezayir, Mısır, İsrail, Lübnan , Ürdün, Fas, Suriye, Tunus, Batı Şeria ve Gazze Şeridi arasında olan kümülasyon sistemi olup, bu sisteme dahil olan tarafların aralarında Serbest Ticaret Anlaşması olması halinde (değişken geometri- variable geomerty) yaptıkları işlemlerde sanayi ürünlerinde İGV haddi 0 (sıfır) olarak uygulanmaktadır. Ancak eşyanın kümülasyona taraf ülkeler menşeli olduğunun ‘Tedarikçi Beyanı’ ile ispatlanması gerekmektedir.
*EUR-MED Dolaşım Belgesi: EUR.1 Dolaşım Belgeleri ile aynı şekilde düzenlenen, ancak sadece Pan – Avrupa Akdeniz Menşe Kümülasyonu Sistemi çerçevesinde kullanılan belgeyi ifade eder.
6 – Batı Balkan Menşei Kümülasyon Sistemi(BBMK) Menşeli Ürünler: Avrupa Birliği ülkeleri, Türkiye, Hırvatistan, Bosna Hersek, Sırbistan, Makedonya, Arnavutluk, Karadağ arasında olan kümülasyon sistemi olup, bu sisteme dahil olan taraf ülkelerin birbirleriyle yaptıkları işlemlerde İGV haddi O (sıfır) olarak uygulanmaktadır. Bu sisteme EFTA ülkeleri dahil değildir.
7 – Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında Güney Kore, Şili, Gürcistan, ve Malezya: İlgili ülkeler için eşyaların ‘Doğrudan Sevkiyat’ kapsamında olması durumunda muafiyet uygulanmaktadır. Diğer STA ülkeleri için ise dahil oldukları kümülasyon sistemi doğrultusunda Avrupa Birliği, EFTA ve kümülasyonun diğer ülkelerinden eşyanın gelmesi durumunda doğrudan sevkiyat kabul edilerek muafiyet uygulanmaktadır.

Şimdi durumu tam olarak açıklayalım. Diyelim ki AB ülkelerinden 100 tl’lik bir ürün siperişi verdiniz siz tekelci olmadığınız için veya 1000 adet ürün getirtmediğiniz için %60 ilave vergi bir uygulamaya tabi değilsiniz. Ama bu işi ticarete döktüğünüz anda ürünleriniz üzerinde %60’a kadar bir vergi ile karşılaşacaksınız.

Diğer türlü alışverişlerinizde %8 ile %25 arasında değişen vergi oranları ile karşılaşabileceksiniz. Aldığınız ürün listelerinde yoksa vergisiz gelmesi muhtemel. Elektronik aletlerde ise mutlaka ek vergiler gelerek almak zorunda kalıyoruz. Ama bu vergiler buradaki gibi üstüne %100 koyan firmalar kadar pahalı fiyatlara gelmiyor.

iyi sürüşler

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok