Giriş Yap



1 dakikada 100 km’lik şarj! Çin’li firmalar geliyor.

concept motorcycle.png

Merkezi Çin’de bulunan teknoloji firması, bir dakikalık şarjla 100 kilometre menzil gidilmesini sağlayabilen lityum bataryaların Türkiye’ye taşınması konusunda bakanlık düzeyinde görüşmelere başladı. Qingdao Desten Science Yöneticisi Thomas Damitz, “Bizim geliştirdiğimiz lityum bataryalar, bir elektrikli otomobile yerleştirilmesi durumunda bir dakikalık şarjla 100 kilometre yol alabilecek. Sahip olduğumuz batarya teknolojisini yerli otomobillerde uygulamak üzere, Türkiye’ye ortak bir girişim şeklinde taşınması konusunda bakanlık düzeyinde Türk yetkililer ve önemli Türk şirketleri ile görüşme halinde” dedi.

Grenadalı bir yatırımcı ile bir Alman mühendisin beraber kurduğu Qingdao Desten Science, elektronik batarya yönetim sistemi, batarya ve şarj istasyonları alanında faaliyet gösteriyor. Yerli otomobilde kullanılması muhtemel bataryalar konusunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileriyle Türkiye’de çeşitli görüşmeler yapıldığını söyledi.

Elektrikli araçlar için şarj süresinin çok önemli olduğunu biliyoruz ve g,derken kendini kısmen şarj eden cihazlar geeliştirilirse menzil o derece artacaktır.

“Vatanıma katkıda bulunmak için Türkiye projeyle ilk tanışan ülke olsun istedim”

Qingdao Desten Science Türkiye ve Orta Asya Sorumlusu Türkiye ve Orta Asya Sorumlusu Ferhat Aydın da Türkiye’nin yerli otomobil üretme girişimini çok başarılı bir adım olarak gördüğünü ifade ederek, Türkiye’nin, dışa bağımlı olmak yerine artık çok güzel adımlar attığını, bunun çok önemli bir adım olduğunu, Türk milletinin bu girişimin arkasında olacağına inandığını söyledi.

Teknoloji gelişme aşamasında iken Türkiye’de bazı girişimlerde bulunduklarını dile getiren Aydın, “Proje gelişim aşamasındayken vatanıma katkıda bulunmak için Türkiye projeyle ilk tanışan ülke olsun istedim. Bu noktada görüşmeler yaptık ve projeyi Türkiye’ye sunduk.” dedi.

“Batarya paketleri, 5 dakikanın altında bir sürede dolabiliyor”

Ferhat Aydın, projenin Türkiye’ye sunulması sürecinde bazı kişilerin gönüllü olarak emek harcadığını belirterek, “Bu projenin Türkiye’ye ulaşması konusunda destek olan, kapıları açan, çok değerli insanlar var. Onlara çok teşekkür ediyorum. Frankfurt’tan iş adamı Sedat Kıymet de çok ciddi emekler verdi. Türkiye’de konuyla ilgili doğru kişilere ulaşmamızı sağladı.” ifadelerini kullandı.

Söz konusu teknolojinin dünyada bir ilk olduğunu ve şarj süresinin kısa olması nedeniyle tüketiciye büyük avantajlar sağlayacağını belirttiler. Bataryaların uygulandığı aracın testlerini gerçekleştirdik. Bataryalar, prototip bir araca yerleştirilerek seyir testleri de yapılıyor. Şu ana kadar herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Aynı zamanda bataryalarda 3 bini aşkın doldurma-boşaltma yapıldı. Taksi, otobüs veya tırlara uygulanan 200, 500 veya 700 kilovatlık batarya paketleri, 5 dakikanın altında bir sürede dolabiliyor. Bu yeni teknolojide soğutma sistemi kullanılmamakla birlikte bataryaların şarj işlemi esnasında batarya ısısı 25-38 derecede seyrediyor.

kaynaklar: sabah, hurriyet, haberler

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok